3 redenen waarom je een beschermslang moet gebruiken

3 redenen waarom je een beschermslang moet gebruiken

21/08/2023

In de industrie staat veiligheid hoog in het vaandel. Werken met gevaarlijke stoffen zoals chemische stoffen of werken met hete producten vergen andere voorzorgsmaatregelen dan wanneer werknemers niet in gevaarlijke situaties werken. Er zijn verschillende normen die men moet aanhouden. Deze zijn wettelijk bepaald en er bestaat enorm veel uitrusting om de werkplek veilig te maken. Elke specifieke handeling in een bedrijf, welke ook maar een risico inhoudt, is onderworpen aan veiligheidsmaatregelen. Denk bijvoorbeeld aan stellingen en machines die moeten goedgekeurd worden volgens Europese normen. Of denk aan de installatie van nooddouches, het aanbrengen van beschermslangen en het aanbrengen van aanrijdbeveiliging, vloermarkering en veiligheidsborden. Preventie is een cruciaal punt in de veiligheid en gezondheid van de werknemers.

Diverse voorzorgsmaatregelen

Er zijn heel wat veiligheidsmaatregelen en wetten die bepalen hoe je als bedrijf met veiligheid moet omgaan. Bij een specialist als Nedelko vind je enorm veel materiaal dat bijdraagt tot de veiligheid op de werkvloer. Dit kan gaan van beveiliging van de werknemers tot beveiliging van machines en beveiliging van producten. Er bestaan strikte boetes wanneer je je als onderneming hier niet aan houdt. En terecht ook. Beter voorkomen dan genezen is hier nog altijd de boodschap. In dit artikel gaan we nader in op de nooddouches en de beschermslangen. Het zijn twee zeer belangrijke maatregelen om zowel je personeel als je machines en producten veilig te stellen. Wanneer je beslist om ze te installeren, dan moet dit ook volgens de regels gebeuren. En het personeel moet ook op de hoogte gebracht worden over het gebruik ervan. Er worden bijvoorbeeld cursussen en voorlichtingssessies georganiseerd. Iedereen die de veiligheidsinstallaties moet gebruiken, moet ze ook op de juiste manier gebruiken. Anders hebben deze maatregelen weinig of geen zin. Erger nog, door verkeerd gebruik van bijvoorbeeld nooddouches, kan het probleem nog erger worden, met alle gevolgen van dien.

Waarom nooddouches plaatsen?

Het installeren van nooddouches is noodzakelijk als er in je bedrijf gewerkt wordt met chemische stoffen. Ook wanneer er met hitte of sterke koeling gewerkt wordt, zijn nooddouches nodig. Bij Nedelko vind je meerdere soorten nooddouches. De Nedelko nooddouches hebben vier functies: het spoelen van ogen en lichaam bij aanraking met chemische stoffen, de afkoeling en de opwarming van gedeeltes van het lichaam die in aanraking kwamen met chemische stoffen, het verdunnen van chemische stoffen die in de ogen en op het lichaam terechtgekomen zijn en het uitdoven van kleding die vuur heeft gevat. In een handleiding voor nooddouches is gedetailleerd uitgelegd hoe deze te gebruiken. Wanneer je deze in je bedrijf dient te installeren, vraag dan advies aan bedrijven zoals Nedelko.

Waarom een beschermslang gebruiken?

Beschermslangen zijn eveneens een onderwerp van de wetgeving op de veiligheid. Bij Nedelko vind je diverse types. Maar waarvoor dienen ze precies? Nedelko beschermslangen beschermen elektrische leidingen en kabels. Afhankelijk van de toepassing, kies je de juiste beschermslangen.

Reden 1: mechanische bescherming

Kunststof beschermslangen beschermen leidingen en kabels daar waar een mechanische bescherming nodig is. Denk bijvoorbeeld aan kabelrupssystemen waarin kabels zijn geleid. Denk bij de aankoop van dergelijke beschermslangen over de flexibiliteit van de slangen: van weinig tot zeer flexibel. Metalen Nedelko slangen bieden een zeer hoge weerstand tegen mechanische invloeden.

Reden 2: bescherming tegen elektrische invloeden

Een beschermslang, bijvoorbeeld van Nedelko, beschermt kabels tegen elektrische invloeden. Denk aan statische elektriciteit en leidingen die tussen andere elektrische leidingen lopen. Ze schermen elektriciteitskabels af en verhinderen dat er kortsluiting ontstaat.

Reden 3: bescherming tegen omgevingsinvloeden

Een derde reden om Nedelko beschermslangen aan te brengen is de bescherming van kabels tegen omgevingsinvloeden. Denk bijvoorbeeld aan vochtige omstandigheden. Door Nedelko kunststof beschermslangen aan te brengen, zal er geen water tussen de kabels lopen. Nedelko metalen beschermslangen in roestvaststaal is zomaar even bestand tegen een temperatuur van 600°C.

Voor elke toepassing een beschermslang

Ook de branche waarin de Nedelko beschermslangen worden toegepast, bepaalt de keuze van de slangen. Zo is een kunststof Nedelko slang geschikt voor de bouw, het transport, de productie en de automatisatie. Flexibiliteit van de slang is hier cruciaal. ok voor de voedingsindustrie, waar hygiëne een zeer belangrijke rol speel, is de kunststof Nedelko perfect geschikt. In het assortiment van Nedelko vind je eveneens koppelingen, verbindingsdozen en accessoires die aan deze hygiënische voorwaarden voldoen. De Nedelko metalen beschermslang vindt zijn toepassing dan weer in bijvoorbeeld de spoorbouw, de robotisering en offshore. In deze branches is vooral de sterkte van de beschermslang van groot belang.

Vraag advies aan de expert

Je kunt zelf heel wat gaan lezen, onder andere bij Nedelko, over veiligheidsmaatregelen. Je vindt bijvoorbeeld meer info voor de bouw of je gaat op zoek naar beschermmaatregelen voor de voedingsindustrie. De grote uitdaging is om telkens de laatste wetgevingen te kennen en deze toe te passen. Daarom is het aan te raden om je te laten begeleiden door specialisten zoals Nedelko. Nedelko levert niet alleen de producten, ze hebben ook experten in huis die de wetgeving nauwkeurig volgen. Welke installatie je ook nodig hebt in je bedrijf, laat je bijstaan door een ervaren specialist. Die weet precies hoe het moet.

3 redenen waarom je een beschermslang moet gebruiken

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.