Waar moet je op letten bij het aankopen van vastgoed? Ontdek onze tips

Plan je om op huizenjacht te gaan, dan ga je niet over een nacht ijs. Als je eindelijk die afspraak voor een bezichtiging te pakken hebt dan begint het pas. Want er is zoveel waar je op moet letten. Wat is belangrijk? Ontdek onze tips.

 

Bestudeer de woning goed

Bezoek je een potentiële woning, dan is het belangrijk dat je al je zintuigen op scherp houdt. Laat je niet misleiden door bijvoorbeeld de mooie aankleding van de woning maar focus op belangrijke elementen zoals: de lichtinval, eventuele vochtschade, de duurzaamheid van de gebruikte bouwmaterialen, de mogelijke aanwezigheid van asbest, de ouderdom van de verwarmingsinstallatie, de bouwmethode die gebruikt is, de inplanting in de omgeving, enzovoort. Controleer alles goed na zodat je weet waar je aan toe bent. Vraag de volledige checklist aan

Ontdek de echte waarde

Vaak zie je op de verkoopbordjes ‘inclusief gratis schatting’. Laat je echter niet misleiden. Deze schatting wordt aangeboden aan de verkoper, vaak als middel om de woning in portefeuille te krijgen. De prijs die de verkoper voorgeschoteld krijgt is meestal ruim positief geschat. Wil je een schatting krijgen van de reële waarde van de potentiële woning? Reken dan op de expertise van een onafhankelijk expert, die geen baat heeft bij een zo hoog mogelijke schattingsprijs. Vraag een correcte schatting aan.

Check de administratieve documenten

De vastgoedverkoper moet verschillende documenten kunnen voorleggen aan een potentiële koper. Denk maar aan het stedenbouwkundig uittreksel, het bodemattest, het omgevingsrapport, een attest voor de elektrische installatie, het energieprestatiecertificaat, keuring van de stookolietank, het attest voor het nazicht van de centrale verwarming, de verkooprechten, bouw- en verkavelingsrechten enzovoort. Zorg dat je al deze documenten kunt bekijken vóór je een bod op de woning doet, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Heb je hulp nodig bij dit administratief onderzoek? Neem contact op voor vastgoedbegeleiding

Controleer de bouwvergunning

Op basis van de administratieve documenten heb je zicht op de kosten die je eventueel nog te wachten staan. Zijn niet alle documenten beschikbaar? Doe dan een bod op voorwaarde dat er geen nadelige zaken aan het licht komen. Ga ook even langs bij de dienst vergunningen van de stad of gemeente en controleer of er geen bouwovertredingen hebben plaats gevonden. Let op, de overheid weet niet altijd of er een overtreding is.  

Neem je tijd in het onderhandelen

Besef dat je tijd nodig hebt om goed te onderhandelen. Laat je dus niet uit je lood slaan als ze je vertellen dat er nog geïnteresseerde kopers zijn en je snel moet zijn om kans te maken. Vaak is dat een verkooptruc om de verkoop te versnellen. Laat ook niet te snel in je kaarten kijken. Onbewust geef je al veel vrij met je lichaamstaal en emoties. Ziet men dat je ‘verliefd’ bent op de woning, dan zal men de verkoopprijs proberen op te trekken. Heb je een bod in gedachten, weet dan ook waarom en verdedig je argumenten voor je met een bod naar buiten komt. Heb je graag dat iemand je bijstaat in de onderhandelingen? Neem contact op. 

Graag hulp bij de aankoop van een woning? De aankoopbegeleider staat je bij van a tot z. Zo ben je zeker van een zorgeloos traject en een voordelige deal. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking en krijg alvast nuttige tips.

In samenwerking met Pradium

Meer nieuws van Pradium

GRATIS Nieuwsbrief