Zelf een (energiezuinige) betonwoning bouwen?

Gepubliceerd op

Betonbouw wint al een tijdje aan populariteit. De uitermate hoge kwaliteit van betonbouw is bij de meeste mensen al bekend, maar de traditionele betonbouw is geen methode die zich goed leent voor zelfbouw. Het plaatsen van het bekistingssysteem en het inwerken van de leidingen zijn grote hindernissen die ertoe leiden dat maar weinig zelfbouwers starten met betonbouw. Toch is er al een tijdje een ideale oplossing op de markt.

Euromac2, een innovatief ruwbouwsysteem

Hoewel het Euromac2 bouwsysteem al meer dan 40 jaar op de markt is, is het in België relatief onbekend. Onterecht, want in Europa alleen al worden er jaarlijks meer dan 1000 woningen gebouwd met dit systeem.

Het concept is behoorlijk eenvoudig en slim bedacht. Het Euromac2 ruwbouwconcept is een bekistingssysteem bestaande uit lichtgewicht polystyreen-blokken. Deze blokken fungeren als isolatie en worden gevuld met beton. Vergelijk het met grote isolerende Lego-blokken die je eenvoudig kan stapelen, om ze vervolgens te vullen met beton.

Je kan dus als zelfbouwer eenvoudig aan de slag met deze grote bouwblokken om zelf je volledige ruwbouw te zetten. Op enkele dagen heb je een volledige verdieping gebouwd! Doordat het systeem behoorlijk eenvoudig is, is het ook erg budgetvriendelijk.

Drie bouwelementen, een volledige woning

Het Euromac2 ruwbouwsysteem bestaat uit drie basiselementen waarmee je je volledige woning kan plaatsen. Geen nood aan speciale materialen of grote kranen, want alle elementen zijn door één of twee personen te plaatsen.

  1. De wandelementen vormen de basis van het gehele systeem.
  2. Voor elke verdieping stapel je de blokken zoals gewenst op elkaar, tot 3 meter hoog. De volledige constructie kan tot 28 meter hoogte gaan. Elementen zijn eenvoudig op maat te verzagen.
  3. De vloerplaten vormen het tweede element. Deze kunnen ingezet worden als welfsel of als vloerplaat. Net zoals de wandelementen bestaan deze vloerplaten uit lichtgewicht polystyreen, en kunnen ze perfect manueel geplaatst worden. Na het plaatsen worden ook deze volgestort met beton.
  4. Met de dakelementen (eveneens polystyreen) plaats je tot slot het dak. Zo’n dakelement is een 4-in-1 systeem: kepers, isolatie, onderdak en dampscherm in één.

Afwerken doe je net zoals bij een klassieke woning naar wens, met baksteen, steenstrips, dakpannen, ...

Je eigen BEN-woning bouwen

De wand- en dakelementen zijn in verschillende (isolatie)diktes te verkrijgen. Kies je voor een dikker formaat, dan kom je al snel, in combinatie met de bijhorende technieken, tot een nul-energiewoning. Doe je dat niet, dan heb je sowieso toch een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal). Zelf je energiezuinige woning bouwen was nog nooit zo eenvoudig!

ZeroBuild.eu, exclusief invoerder van het Euromac2 systeem in België en Nederland, staat je als zelfbouwer met raad en daad bij. Elke zelfbouwer krijgt een uitgebreide opleiding, er is een handleiding met video’s voorzien en de ZeroBuild.eu bouwexperts komen regelmatig op werfbezoek.

Conclusie

Start je weldra met bouwen of verbouwen, maar schrikt ruwbouw je af? Zelf je ruwbouw en/of betonbouw plaatsen was nog nooit zo eenvoudig.

Op de website van ZeroBuild.eu kan je het volledige systeem ontdekken, samen met een uitgebreide referentielijst van Belgische en Nederlandse woningen in dit innovatieve ruwbouwsysteem.