Zo plaats je je nieuwe brievenbus als een pro

04/12/2023

Elke brievenbus is anders. Het type brievenbus dat je hebt, bepaalt hoe je deze moet plaatsen. Om ervoor te zorgen dat je brieven en pakketten zonder stress aankomen, zijn er ook enkele belangrijke richtlijnen die je moet volgen. Lees snel de tips van Zelfbouwmarkt en zwaai alle ‘bezorgproblemen’ vaarwel!

Belangrijke richtlijnen bij de keuze van een nieuwe brievenbus

Locatie

Je brievenbus plaats je aan de grens met de openbare weg, zodat hij snel toegankelijk is voor de postbode. Verder houd je best ook rekening met een goede verlichting, veiligheid en bereikbaarheid. Heb je bijvoorbeeld een grote hond in je voortuin? Zet dan je brievenbus iets verder weg van de omheining.

Afmetingen

Wist je dat er minimale afmetingen zijn voor de gleuf van je brievenbus? Zorg ervoor dat de opening minstens 23 cm breed en 3 cm hoog is. Gelukkig voldoen de meeste nieuwe brievenbussen sowieso aan deze criteria. De ideale hoogte voor je brievenbus is tussen 70 cm en 170 cm. Vergeet ook niet om je huisnummer en busnummer duidelijk zichtbaar te maken vanaf de positie van je brievenbus. (Bron: bpost.be)

Verschillende types brievenbussen

Zie jij door de bomen het bos niet meer als het gaat om brievenbussen? Begrijpelijk! Bovendien kan het monteren van een brievenbus ook nog per model verschillen. Maar wees gerust, we vatten het voor je samen in een handige checklist. Vergeet niet om de bijgevoegde handleiding van je nieuwe brievenbus te raadplegen, want de montage-instructies kunnen per brievenbus enigszins verschillen.

Wandbrievenbus

Om een wandbrievenbus aan de muur te bevestigen, gebruik je de hiervoor meegeleverde pluggen en schroeven. Meestal wordt er een sjabloon meegeleverd om de gaten op de juiste afstand te boren. Gebruik een waterpas, om ervoor te zorgen dat de brievenbus mooi recht hangt. Wil je de  wandbrievenbus aan een hek bevestigen, dan heb je extra beugels nodig. Die zijn vaak niet inbegrepen, maar wel gemakkelijk te verkrijgen in een ijzerwarenwinkel.

Brievenbus in de voordeur/brievenbuskleppen

Wil je een brievenbusklep in je voordeur installeren? Zorg ervoor dat de klep op een hoogte van minstens 1,10 m geplaatst wordt, zodat de postbode gemakkelijk bij de opening kan. Voordat je begint met boren, teken je het gat in je voordeur best zorgvuldig af. Zorg ervoor dat je alles netjes uitlijnt met een waterpas, tekenpotlood en meetlint. Centreer vervolgens de plaat en teken daarna de montagegaten af. Maak de opening met een geschikte zaag en boor vervolgens de montagegaten. Als je deze stappen hebt voltooid, is de rest een fluitje van een cent! Schroef de brievenbusplaat vast en je bent klaar.

Vrijstaande brievenbus of brievenbus op paal

Een losstaande brievenbus moet stevig staan, anders kan ze alle kanten opgaan en wordt het gevaarlijk. Er zijn twee manieren om dat voor elkaar te krijgen: vastmaken in de grond of op een sokkel plaatsen. En daarbij is het cruciaal dat de brievenbus alle weersomstandigheden aankan zonder om te vallen. Voor een solide basis kiezen veel mensen een vloerplaat van beton, waar de staande brievenbus goed op vastgezet kan worden met bouten en moeren.

Maar ook als je brievenbus op een paal staat, is het van belang om deze niet zomaar in de rechtstreeks in de grond te plaatsen. Bij hevige regenval wordt die grond zachter en kan de brievenbus gevaarlijk gaan wiebelen of omvallen.

Pakketbrievenbus

Vaak wordt een brievenbus met ruimte voor pakjes op dezelfde manier gemonteerd als een vrijstaande brievenbus. Wil je de pakketbrievenbus aan de gevel ophangen? Volg dan dezelfde instructies als bij een wandbrievenbus.

Nieuwe brievenbus kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe brievenbus, dan ben je bij Zelfbouwmarkt aan het juiste adres. Hier vind je een ruim assortiment aan brievenbussen in verschillende maten, kleuren en stijlen. Of je nu op zoek bent naar een pakketbrievenbus of een wandbrievenbus, bij Zelfbouwmarkt vind je het allemaal.

Naast het ruime assortiment, geniet je bij Zelfbouwmarkt ook van deskundig advies van ervaren medewerkers. Zij helpen je graag bij het vinden van de brievenbus die het beste bij jouw wensen en behoeften past. Bovendien zijn de brievenbussen er van hoge kwaliteit en gaan ze lang mee.

Dus waar wacht je nog op? Breng snel een bezoekje aan Zelfbouwmarkt en koop de perfecte brievenbus voor jouw huis!

In samenwerking met Zelfbouwmarkt

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.