Zelf zonnepanelen plaatsen op je dak? Makkelijk met een zelfbouwpakket!

Gepubliceerd op 20 Juni 2020

Overweeg je om zelf zonnepanelen te plaatsen? Een koud kunstje, dat ook jij, met behulp van zelfbouwpakketten en zelfbouwbegeleiding kunt klaren. Wat moet je weten en hoe pak je het aan? Ontdek onze doe-het-zelf installatietips.

Elektriciteit produceren dankzij zonne-energie

Zonne-energie is een nuttige bron van hernieuwbare energie. Zonnepanelen zijn daarom ook talrijk in ons land. Er zijn 2 soorten zonnepanelen of systemen te vinden op onze daken: fotovoltaïsch of thermisch. Het fotovoltaïsch systeem met PV-panelen zetten het zonlicht met behulp van een omvormer om naar elektriciteit. Het thermisch systeem combineert de panelen met een zonneboiler die warm water produceert en de verwarming ondersteunt.  

De locatie van je zonnepanelen

Het lijkt logisch dat je je zonnepanelen het best in het zuiden plaatst. Dit is echter niet altijd het geval. Het belangrijkste is dat de cellen op je zonnepanelen voldoende zonlicht opvangen. Daarom kun je ze ook perfect in het zuidoosten plaatsen. Zo worden ze goed ingezet tijdens de energiepieken. ’s Morgens gebruik je energie van de panelen in het oosten, ’s avonds van die in het westen. Je gebruikt dan ook minder netstroom en hebt een minder zware omvormer nodig. Plaats zelf je zonnepanelen met behulp van begeleiding.

Zelfbouwpakketten zonnepanelen

Je kunt je zonnepanelen perfect zelf plaatsen. Er bestaan handige zelfbouwpakketten waarmee je met behulp van begeleiding, informatie en tips, vlot aan de slag kunt. Welke zonnepanelen je best kies is afhankelijk van verschillende factoren zoals: de ligging van het gebouw (oriëntatie t.o.v. de zon), de hellingshoek van het dak, de ruimte die ter beschikking hebt, het type omvormer, al dan wel of niet het gebruik van een warmtepomp, … Ontdek pakketten voor fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen.

De voorbereiding

Laat een voorstel op maat maken bij een zelfbouwadviseur ter plaatse, samen vind jullie zo de gepaste zonnepanelen voor je project. Hier kom je ook te weten wat je eigen aandeel zal zijn in de plaatsing. Benieuwd naar de kostprijs en op hoeveel tijd je je zonnepanelen kunt terugverdienen? Bereken meteen jouw installatie.   

Zelfbouwbegeleiding

Weet je welke installatie je nodig hebt dan wordt dit samengesteld in een handig zelfbouwpakket. Dit bevat naast het nodige materiaal ook legplannen, technische fiches, een duidelijke handleiding en een instructievideo. Daarnaast krijg je uitleg en heldere tips van gecertificeerde techniekers bij de levering op de werf. Ook staat een technische dienst klaar tot jouw beschikking om je verder te helpen. Zo heb je alle tools in handen om je panelen correct te installeren. Overtuigd? Plan hier een afspraak met een zelfbouwadviseur.

Veiligheidstips

Je veiligheid staat natuurlijk voorop. Op hoogte werken is niet iedereen meegegeven. Heb je hoogtevrees, laat je zonnepanelen dan door iemand anders plaatsen. Doe je het toch zelf, neem dan alle veiligheidsregels in acht.  Monteer zoveel mogelijk op de grond en verzeker je ladder. Gebruik een klimgordel en zorg dat je altijd stabiel staat. Ga niet in je dakgoot staan, want die kan niet altijd je gewicht dragen.

Interesse om zelf je zonnepanelen te plaatsen met een handig zelfbouwpakket en begeleiding? Boek een afspraak met een zelfbouwadviseur voor een voorstel op maat. Tip: lees ook deze algemene infobrochure over zelfbouw met begeleiding. Succes!