Tegeltje, tegeltje aan de wand
Tegels zijn een prima keuze voor een spatwand in de keuken. Ze beschermen je muur tegen vocht en vuil, ze zijn hittebestendig en onderhoudsvriendelijk. Om wandtegels te plaatsen hoef je niet per se beroep te doen op een professionele tegelzetter. Ben je handig, dan doe je dit toch gewoon zelf?! Bovendien spaar je zo wat geld uit. Een van de eerste stappen? Je wandtegels kiezen natuurlijk!
De gepaste tegels
Wandtegels bestaan in allerlei vormen, afmetingen en stijlen. Je hebt keuze te over. Naast je persoonlijk smaak hou je bij het kiezen ook rekening met het type tegel. Ga je voor vloertegels die je ook aan de muur kunt bevestigen, wandtegels of faiencetegels?
Het aantal tegels
Voor je gaat tegelshoppen moet je weten hoeveel oppervlakte muur je wil betegelen. Voorzie je een volledige hele wand met tegels of enkel een spatwand? Bereken hoeveel dozen tegels je nodig hebt door de te betegelen oppervlakte te berekenen en te delen door de oppervlakte tegels die er in de doos van je favoriete tegels zitten. Tip: bestel een doos extra, zo heb je er zeker genoeg. Je hebt namelijk tegels nodig om te versnijden en er kunnen wel eens stuk gaan. Zo heb je er altijd reserve in huis. Reken zo’n 10% extra. Tegels later bij bestellen is meestal geen goed idee omdat ze een afwijkende kleur kunnen hebben.
De juiste tools
Om je wandtegels te bevestigen heb je specifieke tegellijm nodig. Welke lijm je moet gebruiken is afhankelijk van de ondergrond van de wand, het type tegel, het formaat van de tegel, de ruimte,... Vraag in je tegelverkooppunt of doe-het-zelf om advies. Naast de lijm, is ook de lijmkam of spaan belangrijk. De afstand van de inkepingen die hierop staan is belangrijk voor de hechting. Op de verpakking van de lijm vind je terug hoe groot je spaan moet zijn.
Ander gereedschap dat je nodig hebt: voorstrijkmiddel, stift, rolmeter, waterpas, schietlood of laser, tegelsnijder, stellatten, mengkuip, elektrische menger, tegeltang, voegmiddel, voegkruisjes, voegspaan, voegijzer, emmer, doeken, reparatiemortel, schuurpapier, tegelboor, slijpschijf, tegeltang …
De perfecte ondergrond
Het spreekt voor zich dat je wandtegels jarenlang moeten blijven hangen. De lijm is belangrijk maar ook de ondergrond is cruciaal. Zorg ervoor dat de te betegelen wand vlak, schoon, vetvrij, stabiel, droog, hard, samenhangend en voldoende poreus is. Mogelijk moet je je muur eerst nog voorbereiden. Maak putjes in de muur dicht met reparatiemortel en verwijder eventuele onregelmatigheden zoals pleisterwerk en losse of afbladderende verf. Hangt er behangpapier? Verwijder dit dan, want je tegels zullen anders afvallen. Schuur een geverfde muur op met grof schuurpapier en neem het stof af. Fixeer eventueel de wand met een voorstrijkmiddel. Wil je tegelen op een oude tegelwand? Dat kan. Krab de oude voegen uit en ruw de oude tegels op door het glazuur stuk te slaan.
Plaatsing tegels voorbereiden
Meteen beginnen je wandtegels te plaatsen is geen goed idee. Teken eerst de te betegelen oppervlakte af op de muur. Zorg ervoor dat je onderste lijn perfect horizontaal en waterpas is en bepaal ook de breedte van de spatwand. Gebruik eventueel een laser. Tip: probeer het aantal tegels zo te berekenen zodat je met volledige tegels kunt werken. Moet je in een hoek tegelen, start dan niet daar. Eindig liever met halve tegels in de hoek.
Doe het nodige rekenwerk vooraf en bereid het tegelmotief eerst voor door de tegels klaar te leggen voor de te betegelen wand, samen met de voegkruisjes. Je ziet dan ook of er tegels versneden of uitgeboord moeten worden voor eventuele stopcontacten en schakelaars. Je kunt eventueel ook al de contouren van de tegels op de muur uittekenen en de randen afbakenen met verticale en horizontale latjes. Voordat je je spatwand begint te betegelen, bescherm je je werkblad door er een folie op te leggen.
Wandtegels plaatsen
Wand lijmen
De tegels bevestig je met tegellijm tegen de wand. Strijk met de getande lijmkam of spaan de tegellijm uit tegen de muur. Zorg voor een laag lijm van maximum 3 mm en bestrijk niet meer dan 1 m2 van de oppervlakte van de muur.
Tegels op maat snijden
Bepaalde tegels ga je niet volledig kunnen plaatsen en moeten inkorten. Doe dit voor je de lijm hebt aangebracht. Hiervoor gebruik je een tegelsnijder. Rondingen kun je graveren met een scherpe kraspunt en afknabbelen met een papegaaibektang. Om cirkels voor bijvoorbeeld je stopcontacten, schakelaars, afvoer uit te snijden kun je een tegelboor of diamantboor (niet met de klopfunctie) gebruiken om traag gaten te boren en het geheel voorzichtig uit te tikken en daarna de randen bij te veilen. Breng lijm aan op de versneden tegel om deze gemakkelijker te kunnen plaatsen.
Wandtegels plaatsen
Gebruik om zeker te zijn dat je je recht plaatst een laser of schietlood. Hoe rekening met de markeringen die je op de muur hebt aangebracht. Begin onderaan de eerste rij te tegelen en plaats de tegels met een licht draaiende beweging in de tegellijm. Gebruik voegkruisjes tussen, onder en boven de tegels. Zo plaats je je tegels telkens op een gelijke afstand van elkaar. Is je eerste rij getegeld, dan kun je aan de volgende beginnen (afhankelijk van het patroon). Veeg overtollige lijm weg met een vochtige doek en haal het met een schroefdraaier uit de hoeken. Tip: gebruik bij het tegelen tegels van verschillende dozen door elkaar, zo vallen eventuele kleurverschillen minder hard op.
Controle
Controleer na het plaatsen van een rij tegels telkens met een waterpas of je je tegels loodrecht geplaatst hebt en gebruik een aluminium rei of lat om te checken of ze allemaal even ver uitsteken. Eventuele fouten kun je nog corrigeren als de lijm nog zacht is.
Wandtegels voegen
Zo’n 24 tot 36 uur nadat de lijm volledig is opgedroogd kun je de tegels voegen. Haal de voegkruisjes weg en bevochtig de voegen lichtjes. Meng het voegsel tot een crèmige substantie en het wrijf dit horizontaal in de voegen met een voegspaan. Veeg het voegsel glad met een voegijzer en voeg overtollig voegsel dat op je tegels is terecht gekomen meteen weg. Laat het voegsel opstijven. Test met je vinger of er nog voegsel vrijkomt, indien dit niet gebeurt, is het voegsel voldoende uitgehard en kun je de tegels met een spons en helder water schoonmaken en drogen met een zachte niet pluizige doek. Na het drogen kun je de schakelaars en stopcontacten monteren.
Wandtegels van een spatwand kun je gemakkelijk zelf plaatsen. Zoek de juiste tegels en het gepaste materiaal uit en gebruik onze tips als leidraad. Vraag ook zeker advies aan je tegelwinkel of doe-het-zelf. Veel succes!