Zelfbouw: gaten boren in beton. Hoe doe ik dat?

03/05/2019

Bij het bouwen van een woning dien je achteraf nog behoorlijk wat gaten te boren door je plafond voor de verlichting, spots, ventilatie, leidingschachten etc.

Leidingschachten

Leidingschachten heb je ondermeer nodig voor de elektriciteit, ventilatie, verwarming en sanitair. Afhankelijk van het type plafond dat voorzien is, kan je op voorhand al een en ander plannen. Daarom is het ook interessant om voor de start van de ruwbouwwerken op je plan de schachten uit te tekenen evenals de leidingen die er door moeten. Zeker afvoeren en leidingen van de ventilatie nemen veel plaats in.

Als je werkt met holle welfsels of predallen kan je de aannemer vragen op voorhand uitsparingen te voorzien voor de leidingschachten. Indien de schacht dwars op de richting van welfsels of predallen loopt zal hij de nodige ondersteuning dienen te voorzien onder vorm van een linteel . In de langs richting vormt dit minder een probleem.
Als je ter plaatse een volle betonplaat stort kan je via een bekisting of met behulp van bv isolatieplaten een uitsparing voor de schachten voorzien.

 Breng je de leidingschachten aan na de ruwbouw, dan kan je best werken dmv betonboringen. Deze kan je best laten uitvoeren. Gebrek aan ervaring maakt het boren moeilijk en het huren van dit soort machines is vaak prijzig. Bovendien loopt je het risico de diamantboor stuk te maken. Voor de prijs van een nieuwe klokboor kan je een vakman alle doorboringen laten doen.

 Als de leidingschacht dwars op de richting van de welfsels komt, verdeel je die best over twee welfsels. Op die manier breng je in beide gewelven maar een “kleine” uitsparing aan en tast je hun stevigheid niet aan.

 Maak doorboringen voor een lichtpunt van beneden naar boven toe. Het is wel eenvoudiger om van het bovenliggende verdiep naar onder te boren, maar dit heeft als nadeel dat er steeds vrij grote stukken beton loskomen uit het plafond. Dit kan later voor problemen zorgen als je een lichtarmatuur zoals bv een luster wil bevestigen. Het pleisterwerk is namelijk niet stevig genoeg om een armatuur in op te hangen. Bovendien is het op die minder makkelijk om de juiste plaats van een lichtpunt in de ruimte te bepalen.

Gebruik een boor met diameter 18mm tot 22mm, een beetje afhankelijk van wat je toestel toelaat

Spots en ventilatie

Voor spots en ventilatie kan je best ook werken met betonboringen dmv een klokboor. Ook hier raden we aan dit te laten uitvoeren. Werk je met een volle betonplaat, dan kan je de uitsparingen voor deze openingen op voorhand voorzien. Voor spots bestaan er speciale spotinbouwdozen. Voor de ventilatie kan je werken met behulp van een buis die je aan de bekisting vast maakt.

Boringen van boven naar beneden of omgekeerd?

Als je de onderkant van de welfsels niet bepleisterd kan je best van beneden naar boven boren zodat je een gave plafond bewaart.

Nog enkele tips

  • Laat al je betonboringen voor de elektriciteit, de ventilatie, CV,… in één keer doen. Dan kan je meestal een betere prijs bedingen.
  • Meet zelf zorgvuldig uit waar je boringen in de woning dienen te gebeuren en duid deze zelf aan in de woning. Zo ben je zeker dat de boringen op de juiste plaats gebeuren.

Zoek je nog meer tips, kijk dan even in de gratis handleiding electriciteit die te downloaden is van onze site.

Kom je er toch niet uit of heb je specifieke vragen neem dan even contact op met ons. Weet je wat je wil? Vraag dan direct een offerte aan.

 

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.