Wat zijn de belangrijke stappen in een zelfbouwproject elektriciteit?

Gepubliceerd op 10 March 2020

Als je zelf je elektriciteit wil leggen in je woning kan je dat best opdelen in een aantal concrete stappen en beslissingen. Wij sommen ze voor je op in 10 duidelijke stappen. Verder kan je hier een duidelijke handleiding downloaden.

1. Start met een goed grond- en lichtplan.

Zorg voor voldoende stopcontacten, denk na over data- en tv aansluitingen, of je een deurbel of videofoon wilt, vergeet de stroomvoorziening niet voor alle toestellen in de woning (CV, regenwaterpomp, ventilatie, modem, kookplaat, dampkap, ontkalker, hek of poort aan de straat, …). Denk ook aan luidsprekers, rookmelders, screens, rolluiken en alarm. Heel belangrijk voor sfeer in de woning is de verlichting. Ga je met directe of indirecte verlichting werken? Welk soort armaturen ga je gebruiken? Hoe ga je dimmen? Vooral het laatste is belangrijk omdat er heel veel verschillende manier van dimming zijn: fase af- en aansnijding, 0-10V sturing, Dali sturing, PWM dimming. De laatste drie manieren vragen een aangepaste bekabeling. Laat je hierover zeker adviseren door Ruban Zelfbouw of door een lichtspecialist. Verdiep je volledig in je verlichting met onze blogpost “Verlichting als sfeermaker”.

2. Beslis of je gaat werken met domotica, centrale sturing of een klassieke installatie.

De beslissing om met domotica te werken heeft vooral een grote impact op het comfort van de woning maar ook op je budget. Domotica nemen omdat de woning dan “klaar” is voor de toekomst heeft weinig zin. Download onze wegwijzer elektriciteit voor meer info over deze belangrijke beslissing.

3. Zorg voor elektriciteit op de werf.

Vergeet niet dat je op de werf elektriciteit nodig hebt voor je slijpschijf, boormachine... Je kan een werfkast voorzien, bij de buur aankloppen of in geval van verbouwing de bestaande installatie gebruiken. Ook hier vind je extra info op onze site in de afdeling nieuws en tips.  

4. Plan voldoende tijd in om te slijpen, inbouwdozen te plaatsen en voor het leggen van de kabels.

In deze fase werk je best in volle dagen. Vaak is de werf nog niet winddicht en dien je het materiaal mee te nemen van huis naar de werf en terug. Dit vraagt vaak extra tijd waardoor het niet interessant is om niet in volle dagen of in weekends te werken. Ideaal plan je een weekje verlof in voor deze fase. Zorg voor een propere werf alvorens je kabels trekt of potjes in metst. Twijfel je over welke kabels je moet trekken? Laat je dan bijstaan of werk met onze legplannen die een duidelijk overzicht geven van waar je welke kabel moet leggen.

5. Hou je wijzigingen ten opzichte van het oorspronkelijk ingetekend grondplan goed bij.

Als je je grond- en lichtplan voldoende op voorhand maakt kan je dit plan voldoende laten bezinken en voor de start van de werken reeds de nodige aanpassingen doen. Dan zal je relatief weinig wijzigingen moeten doen tijdens de uitvoering. Hou deze wijzigingen echter goed bij op je grondplan. Deze zijn nodig voor de volgende stappen. 

6. Check alle bekabeling voordat je gaat afwerken (pleisteren, chappen, gyproc plaatsen).

Als je alle bekabeling gelegd hebt, neem dan de tijd om een finale check te doen. Klopt alles? Ben je niks vergeten? Weet je nog welke kabel voor wat dient? Zijn alle kabels gelabeld, etc. Idealiter doe je dit met de leverancier van je zelfbouwpakket of iemand van buitenaf die vertrouwd is met elektriciteit leggen. Op die manier vermijd je problemen achteraf. 

7. Maak je finaal plan en je eendraadschema.

Een “as build” plan of finaal plan heb je nodig voor de keuring en om een  eendraadschema te maken. Een eendraadschema is een overzicht van je volledige installatie. Je hebt dit eveneens nodig voor de keuring, maar ook voor het bekabelen van je verdeelbord. Veel doe-het-zelvers besteden deze fase uit aan de leverancier van het zelfbouwpakket. 

8. Bestel je afwerking en materiaal voor het verdeelbord.

Je plan is finaal, alle potjes en kabels zijn geplaatst en het eendraadschema is klaar. Dan kan je de afwerking bestellen. Het is pas in deze fase dat je definitief de kleur van je afwerking moet kiezen en ook de onderdelen van je verdeelbord.

9. Bekabeling en aansluiten van het  verdeelbord.

Dit is de meest technische fase van je project. Heb je geen ervaring met het bekabelen van een verdeelbord, dan kan je dit best uitbesteden aan een professional. Het aansluiten van het verdeelbord is voor veel doe-het-zelvers een haalbare kaart mits een correcte en goede uitleg. Reken hiervoor op een dag tot twee dagen werk.

10. Plan je keuring en de aansluiting op het net.

Eens je verdeelbord is aangesloten en de afwerking geplaatst kan je de keurder laten komen. Plan de keuring een drietal weken op voorhand in. Lees er alles over in Elektriciteitskeuring, wanneer en hoe?. Doe hetzelfde voor de aansluiting van je installatie op het net. Wacht niet te lang met het contacteren van Fluvius.  

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan