Wat is de correcte volgorde bij het plaatsen van jouw technieken in jouw woning?

15/03/2019

Hier is geen eenduidig antwoord op. Het hangt namelijk in belangrijke mate af van hoeveel PUR en chape je hebt, de dikte van de buizen van de ventilatie, het type verwarming (radiatoren of vloerverwarming), of je werkt met een klassieke ruwbouw of een houtskelet, …

De bepalende factor is meestal de verwarming. De buizen van de verwarming (of je nu met radiatoren of vloerverwarming werkt) moeten mooi vlak gelegd worden. Verder dien je er rekening mee te houden dat je meestal geen ruimte hebt in je vloer om buizen van ventilatie, verwarming, sanitair of afvoeren met elkaar te laten kruisen.

De buizen voor elektriciteit zijn het kleinst (16mm tot 20mm) en kunnen ook bijna altijd overal onder of langs. Vaak kan je deze dus als laatste leggen. Verder kan je ook makkelijk in de vloerplaat een sleuf van een tweetal cm uitslijpen en uitkappen om een kabel van de elektriciteit te laten passeren. Op die manier kan je onder de buizen van de verwarming, ventilatie of afvoer lopen. Dit doe je natuurlijk maar als erboven lopen niet kan omwille van te weinig pur of chape.

Een andere regel die je dient te respecteren is de hoeveelheid chape boven een buis. Reken dat je voor de stevigheid van de chape minstens een drie tot vier cm chape nodig hebt boven een ronde buis. Werk je met platte buizen mag dat meer zijn en moet de chape eventueel een met metalen net verstevigd worden.

Hoe je in de verschillende situaties best te werk gaat lees je hier: 
https://www.rubanzelfbouw.be/wat-is-de-correcte-volgorde-bij-het-plaatsen-van-jouw-technieken-in-jouw-woning/

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.