Wat is de correcte volgorde bij het plaatsen van jouw technieken in jouw woning?

Hier is geen eenduidig antwoord op. Het hangt namelijk in belangrijke mate af van hoeveel PUR en chape je hebt, de dikte van de buizen van de ventilatie, het type verwarming (radiatoren of vloerverwarming), of je werkt met een klassieke ruwbouw of een houtskelet, …

De bepalende factor is meestal de verwarming. De buizen van de verwarming (of je nu met radiatoren of vloerverwarming werkt) moeten mooi vlak gelegd worden. Verder dien je er rekening mee te houden dat je meestal geen ruimte hebt in je vloer om buizen van ventilatie, verwarming, sanitair of afvoeren met elkaar te laten kruisen.

De buizen voor elektriciteit zijn het kleinst (16mm tot 20mm) en kunnen ook bijna altijd overal onder of langs. Vaak kan je deze dus als laatste leggen. Verder kan je ook makkelijk in de vloerplaat een sleuf van een tweetal cm uitslijpen en uitkappen om een kabel van de elektriciteit te laten passeren. Op die manier kan je onder de buizen van de verwarming, ventilatie of afvoer lopen. Dit doe je natuurlijk maar als erboven lopen niet kan omwille van te weinig pur of chape.

Een andere regel die je dient te respecteren is de hoeveelheid chape boven een buis. Reken dat je voor de stevigheid van de chape minstens een drie tot vier cm chape nodig hebt boven een ronde buis. Werk je met platte buizen mag dat meer zijn en moet de chape eventueel een met metalen net verstevigd worden.

Hoe je in de verschillende situaties best te werk gaat lees je hier: 

https://www.rubanzelfbouw.be/wat-is-de-correcte-volgorde-bij-het-plaatsen-van-jouw-technieken-in-jouw-woning/

In samenwerking met Ruban Zelfbouw

Meer nieuws van Ruban Zelfbouw

Zonnepanelen of toch maar even wachten?

Wij zijn jouw partner voor al jouw elektriciteit. En daarom denken we met je mee.

Plaats je elektrisch verdeelbord correct en op de juiste plaats

Zelf je elektriciteit leggen? Daar hoort ook het installeren van het elektrisch verdeelbord bij.

Welk ventilatiesysteem kiezen: C+ of D?

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe belangrijker het wordt om uit te kijken naar een kwalitati

Verlichting als sfeermaker

Verlichting zorgt voor de juiste sfeer in de woning.

GRATIS Nieuwsbrief