Plaats je elektrisch verdeelbord correct en op de juiste plaats

Gepubliceerd op 21 October 2020

Zelf je elektriciteit leggen? Daar hoort ook het installeren van het elektrisch verdeelbord bij. Een zeer technische fase waarbij een juiste plaatsing cruciaal is. Ruban Zelfbouw, de zelfbouwfirma met expertise in het leggen van elektriciteit, verklapt hoe en waar je best een verdeelbord installeert.

De klassieke plaatsing van het verdeelbord

Een verdeelbord is het vaakst te vinden vlakbij de teller, de plaats waar de elektriciteit binnenkomt. De klassieke plaatsing zeg maar. Bij een nieuwbouw is dit via de aansluit- of energiebocht, bij verbouwingen via de bestaande aansluiting. Ontdek hier wat zelf elektriciteit leggen allemaal inhoudt.

Zelf de plaats van het verdeelbord bepalen? Het kan!

Vind je de plaatsing bij de teller niet ideaal, of praktisch niet haalbaar? Bepaal zelf de locatie van het verdeelbord, en hou daarbij één gouden regel in gedachten: hoe centraler in de woning, hoe beter! Met een centrale locatie moet je immers zo min mogelijk kabel trekken. Ontdek hier de voordelen van het zelfbouwpakket elektriciteit van Ruban Zelfbouw.

Plaatsen die niet geschikt zijn als locatie voor het verdeelbord

Vochtige ruimtes zijn ten zeerste af te raden voor de plaatsing van het verdeelbord. Vermijd al zeker de badkamer of een berging met douche. Een verdeelbord plaatsen in de kelder? Dat kan, zolang er een droge atmosfeer heerst en er geen kans bestaat dat je kelder bij extreme regenval onder water dreigt te lopen. De kelder heeft echter als nadeel dat de kabels binnenkomen via de bovenkant van het verdeelbord. Wil je graag een begeleiding op maat? Bekijk hier welke begeleidingsopties van Ruban Zelfbouw jouw voorkeur genieten.

Volg het juiste stappenplan voor het plaatsen van het verdeelbord

Connecteer het verdeelbord met de teller via een XVB 4x10 mm² kabel. Komt het verdeelbord in een andere ruimte dan de teller, dan leg je deze kabel vóór het leggen van de chape. Maak boven het verdeelbord een opening in het plafond. Zo maak je de weg vrij voor de kabels van bovenliggende verdiepen. De opening mag echter niet groter zijn dan de breedte en diepte van het verdeelbord. Ontdek hier alle belangrijke stappen voor het zelf leggen van elektriciteit.

Het wegwerken van kabels in je woning

Kabels kan je wegwerken in de muur of achter een gyproc wand. Lukt dit niet, werk de kabels dan weg in een kabelgoot. Bestel daarvoor een kunststof kabelgoot bij Ruban Zelfbouw, of maak er zelf een met behulp van een houten profiel, hoekijzers en een multiplex. Gebruik watervaste multiplex als je verdeelbord zich bevindt in een ruimte die vochtig kan worden. Graag meer advies over het zelfbouwpakket elektriciteit? Contacteer hier een van de Ruban coaches voor een afspraak.

Hoeveel plaats moet ik voorzien voor een verdeelbord?

De verdeelbordafmetingen hangen af van het type waarmee je werkt. Een klassieke installatie (met schakelaars) vereist 75 cm hoogte, 36 cm breedte en 15 cm diepte. Voor teleruptoren of domotica zijn er grotere, professionelere kasten voorhanden. Deze zijn makkelijk te bekabelen en voorzien van kabelhouders. Voor domotica-installaties plaats je best twee verdeelkasten naast elkaar, een voor de differentieels en een voor de domoticacomponenten. Download de wegwijzer elektriciteit voor meer info of ontdek hier welk systeem van Ruban Zelfbouw past bij jouw project.

Bespaar 50% op je volledige installatie

Door zelf elektriciteit te leggen bespaar je zo’n 50% op je volledige installatie. Je geniet van een kwalitatief hoogstaand systeem op maat, zónder het hoge prijskaartje. Vraag je vrijblijvende offerte aan en Ruban Zelfbouw overloopt met jou je offerte en je project. Bovendien kan je extra besparen door verlichting en armaturen aan te kopen aan groothandelsprijzen.

Het plaatsen van het elektrisch verdeelbord is een belangrijk onderdeel bij het zelf leggen van elektriciteit. Ruban Zelfbouw verkoopt zelfbouwpakketten en begeleidt je bij het zelf leggen/plaatsen van elektriciteit en ventilatie. Vraag je vrijblijvende offerte aan en start samen met Ruban Zelfbouw je zorgeloze project.
 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan