Leg stap voor stap zelf je elektriciteit met begeleiding

Gepubliceerd op 10 April 2019

Ben je een beetje handig? Dan kun je je elektriciteit gemakkelijk zelf leggen. Of je nu veel of weinig ervaring hebt, met de juiste tools en uitgebreide professionele begeleiding kan het niet misgaan. Wat houdt deze begeleiding zoal in? Ontdek het snel.

Zelf gelegd, veel gewonnen

Ben je aan het bouwen of verbouwen? Dan weet je dat de rekeningen zich al gauw opstapelen. Toch kun je besparen. Op je elektrische installatie bijvoorbeeld. Leg je zelf je elektriciteit, dan win je gemiddeld zo’n 50% van de kosten op de volledige installatie. Heb je geen tot weinig ervaring? Geen nood, een professionele elektricien begeleidt je in het hele proces. Van ontwerp tot het werkt. Of je nu weinig of veel ervaring hebt, zelfbouw is altijd interessant.

Het juiste systeem

Geef voor je begint aan welk elektriciteitssysteem je wilt: een klassiek systeem, eentje met drukknoppen of teleruptoren, een installatie met domotica? Aan jou de keuze!

Op je lijf geschreven

Afhankelijk van je voorkennis of ervaring kies je de begeleiding die bij je past. Er zijn verschillende begeleidingsblokken. Zo kun je kiezen voor een compleet pakket (met of zonder coach op de werf) of je pikt à la carte de gewenste onderdelen uit.

Ontwerp van de elektrische installatie

Samen met een interieurontwerper bespreek je de gewenste elektrische voorzieningen voor iedere ruimte van je woning. Je krijgt advies over het aantal stopcontacten, schakelaars, aansluitpunten en waar deze geplaatst zullen worden. Om de verlichting te bepalen wordt er rekening gehouden met de natuurlijke lichtinval en jouw persoonlijke voorkeur. Hoeveel lichtpunten en welk type verlichting is er nodig? Wil je bijvoorbeeld ook indirecte verlichting, wandlampjes, spots, enzovoort?

De ontwerper gaat aan de slag met deze informatie en tekent je elektrische installatie uit in een digitaal plan. Ook krijg je een gratis meetstaat, zodat je precies weet welk materiaal en hoeveel je hiervan nodig hebt.

Legplannen en instructieboek

Is het ontwerp goedgekeurd, dan krijg je gepersonaliseerde legplannen. Hierop zie je precies waar welke kabels komen, welke inbouwdozen je waar plaatst, wat de verschillende elektrische kringen zijn, enzovoort. Gewapend met een gratis geïllustreerd instructieboek kun je altijd terugvallen op de informatie die je nodig hebt.

Levering van materiaal

Het nodige materiaal voor je installatie wordt op de werf geleverd. Zo ben je zeker dat je alles hebt wat je nodig hebt. Deze levering gebeurt in twee delen en op jouw tempo. Eerst ontvang je de inbouwdozen, kabels en klein installatiemateriaal. Hiermee kun je al aan de slag. Later ontvang je het afwerkmateriaal en de verdeelkast.

Technische uitleg op de werf

Wanneer het materiaal aankomt op de werf of wanneer je het gaat ophalen wordt de inhoud overlopen. Bij de eerste levering wordt uitgelegd welk materiaal waarvoor dient en waar je op moet letten bij de installatie. Bij de tweede levering worden de onderdelen in het verdeelbord overlopen. Je ontdekt ook hoe je stopcontacten, drukknoppen, … moet aansluiten en hoe de kabels in het bord gekoppeld worden.

Bekabeling elektrisch bord

Om het nog gemakkelijker te maken kan het verdeelbord vooraf bekabeld worden. Hierin worden dan alle onderdelen (automaten, differentiëlen, …) op maat van jouw woning voorzien. Ook de interne bekabeling tussen de onderdelen wordt aangebracht. Hierbij zitten ook stappenplannen met afbeeldingen die illustreren hoe je de kabels in het verdeelbord aansluit.

Controlebezoek

Een technieker controleert op de werf vóór de pleisterwerken en het aanleggen van de afgewerkte vloer of de installatie van je kabels correct is gebeurd. Hij kijkt na of alle kabels correct getrokken zijn en of je geen fouten hebt gemaakt.

Gratis advies en interventie

Zelf je elektriciteit leggen betekent niet dat je aan je lot wordt overgelaten. Heb je een vraag dan kun je die telefonisch of per mail stellen. Geraak je er zo niet uit, dan kun je rekenen op een gratis interventie op de werf.

Coach op de werf als surplus

Je kunt ook beroep doen op een coach op de werf. Die komt dan enkele uren bij jou langs, toont hoe je tewerk moet gaan en helpt je zo op weg.

Keuring installatie

Tot slot moet je je elektrische installatie laten keuren door een onafhankelijke keurder. Je ontvangt hiervoor de nodige documenten met het ééndraadschema en het finale grondplan.

Wil je zelf je elektriciteit leggen met de hulp van professionele begeleiding? Vraag je gratis brochure aan, vraag je offerte of neem vrijblijvend contact op.