Filters: één van de voordelen van een systeem D

22/03/2019

Als je werkt met een Ventilatiesysteem D, dan kan je verschillende soorten filters plaatsen. Doordat de lucht via één centrale plaats binnenkomt (dakdoorvoer of muurdoorvoer) kan je de lucht makkelijk filteren. In een C-syteem waar de lucht binnen komt via verschillende roosters op verschillende plaatsen lukt dit niet.

De koolstoffilter

Koolstoffilter geplaatst voor de luchtverdeelkast toevoerKoolstoffilter geplaatst voor de luchtverdeelkasttoevoer.

Er zijn verschillende redenen om een filter te plaatsen op een ventilatiesysteem. Een reden kan zijn dat je geurhinder ondervindt van nabijgelegen landbouwbedrijven, industriebedrijven of simpelweg de open haard van je buur. Je kan dan werken met een koolstoffilter die je tussen de aanvoer van de verse lucht en de unit of voor de luchtverdeelkasttoevoer plaatst. Op die manier voorkom je geurhinder in de woning. 

 

De fijnstoffilter

Links een filter die duidelijk zwart is door roetdeeltjes. Een fijnstoffilter is hier zeker op zijn plaats.

Een andere reden om een filter te plaatsen kan bijvoorbeeld een allergie zijn zoals pollen. Een pollen- of fijnstoffilter plaatsen kan dan een goede oplossing zijn. Woon je in de buurt van een drukke baan, dan kan een fijnstoffilter aangewezen zijn om roet en fijnstof van onder ander dieselwagens te vermijden in de woning. Als je na verloop van tijd ziet dat de filter van je ventilatie-unit zwart is, dan kan je er van op aan dat je best een fijnstoffilter kan plaatsen.

Fijnstoffilters en pollenfilters kun je op twee manieren plaatsen:

  • In een aparte filterbox
  • Of in de unit zelf

Hier leggen we verder uit hoe het in mekaar zit.

Pure Induct filter van Ubbink

Naast de gewone fijnstoffilters die op mechanische wijze de lucht zuiveren kan je nog een stapje verdergaan. Je kan een Pure Induct filter van Ubbink plaatsen die deeltjes en virussen in de lucht elektrostatische oplaadt. Wil je meer weten? Check dan het volledig artikel hier.

 

Had u graag een offerte ontvangen? Vraag ze dan hier aan.

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.