Plaats je airco via zelfbouw en overleef een hittegolf

Gepubliceerd op 08 Augustus 2020

Zomer in België is steeds vaker een synoniem voor ‘hittegolven’. Wil je voorkomen dat in je woning de temperaturen oplopen? Dan kan een airco voor verkoeling zorgen. Of beter een warmtepomp waarmee je ook kunt koelen. Pak het slim aan, ga aan de slag met een zelfbouwpakket en spaar zo uit op installatiekosten.

Geïsoleerde woning en zomerse warmte

Overdag genieten we graag van het warme zomerzonnetje, maar ’s nachts willen we koelte in de slaapkamer voor een goede nachtrust. Isoleren is een must om in de winter energie te besparen, maar in de zomer kan dit wel eens tegenwerken. Het houdt namelijk de warmte ook in de zomer vast. Met een airco kun je je woning koelen en moet je de nacht niet doorbrengen in een sauna.

Zelf een airco plaatsen

Een airco-unit is vrij eenvoudig zelf te plaatsen. En met een zelfbouwpakket heb je alle tools in handen. Wel moet je hem nog even laten opstarten door een gespecialiseerd koeltechnieker. Ontdek pakketten om je airco zelf te installeren.

Alternatief voor airco: een warmtepomp

Een airco brengt inderdaad verkoeling in je woning, maar kan ook als lawaaierig, duur in aankoop en onderhoudsintensief ervaren worden.  Maar er bestaan er ook alternatieven zoals warmtepompen waarmee je ook kunt koelen: een lucht-lucht warmtepomp, lucht-water warmtepompen (split-technologie) maar ook een geothermische warmtepomp. Deze laatste haalt energie uit de aardbodem om je woning te verwarmen in de winter, of te koelen in de zomer.

Zelf een warmtepomp plaatsen

Je kunt een warmtepomp zelf plaatsen. Tenminste als je woning goed geïsoleerd en kiest voor een lage temperatuur verwarmingssysteem. Ook een geothermische warmtepomp.

Met behulp van een zelfbouwpakket en begeleiding heb je alles bij de hand om aan de slag te gaan: overzichtelijke technische fiches, een duidelijke handleiding en instructievideo. Daarnaast krijg je handige tips en uitleg van techniekers. Ontdek wat je zelf kunt doen bij de installatie van een geothermische warmtepomp. Laat je de plaatsing toch liever over aan een professional? Ook dat is mogelijk. Maak een afspraak met een zelfbouwadviseur voor een voorstel op maat.

Wil je zelf een systeem plaatsen, airco of warmtepomp om tijdens hittegolven je woning te koelen? Ontdek airco’s en zelfbouwpakketten voor geothermische warmtepompen.