Hoe keramisch parket plaatsen?

Gepubliceerd op 10 Februari 2021

Een aangenaam en authentiek parket onder je voeten, zonder de nadelen ervan? Dan zit je goed met een keramisch parket, ook wel imitatieparket. Dankzij een duidelijk stappenplan en begeleidende video leg jij je imitatieparket bovendien makkelijk zelf.

Volledig gereedschap samenstellen

Om deze klus te klaren, moet je beschikken over het juiste gereedschap. Zorg dat je tegellijm en een hechtprimer bij de hand hebt. Verder heb je ook een mortelmixer, een waterpas en voegkruisjes nodig. Kijk hier voor een volledige gereedschapslijst en ontdek een verkooppunt in je buurt.

Het plaatsen van de tegels plannen

Begin met het opmaken van een legplan in functie van het te betegelen oppervlak. Bepaal de assen waarin de tegels gelegd moeten worden zodat je ze precies kan aligneren met de wanden. Trek vervolgens met een potlood twee loodrechte assen. Op de plaats waar de assen elkaar kruisen leg je de eerste tegels. Hoe bepaal je de eerste as? Je kan deze trekken ten opzichte van een deur, het midden van een ruimte of ten opzichte van een afsnijding in de kamer. Ontdek in deze instructievideo hoe je een legplan opmaakt.

De ondergrond voorbereiden

Het reinigen van de betonnen ondergrond is essentieel voor een geslaagde verdere afwerking. De ondergrond moet stabiel, droog, schoon en stofvrij zijn. Is de ondergrond niet volledig vlak? Bekijk hier hoe je de ondergrond kan egaliseren.

Het plaatsen van de tegels

Een belangrijke tip: kies je tegellijm in functie van het gekozen tegeltype. Zijn de tegels langer of gelijk aan 60 cm, ga dan voor dubbele verlijming. Breng met andere woorden lijm aan op zowel de betonnen ondergrond als de achterzijde van de tegel. Dat doe je met behulp van een lijmkam. Voor meer advies over het aanbrengen van de lijm, het kiezen van de lijmkam en het versnijden van de tegels, raadpleeg de tutorial op de website van Knauf.

Het voegen van de tegels

Gebruik een geschikt product voor het voegen van imitatieparketvloeren. Zodra de tegels en de nivelleerclips zijn geplaatst, breng je de nivelleerspieën aan met een verstelbare tang. Controleer regelmatig de effenheid van de tegels met behulp van een rubberen hamer en een diagonaal op de tegels geplaatste houten lat. Eens de tegels gevoegd zijn, reinig je de oppervlakte met een aangepast product. Check de instructievideo om de verschillende stappen in detail te bekijken.

Check het online platform Atelier Knauf voor tutorials van verscheidene klussen en praktische tips. Heb je extra materiaal nodig? Vind hier een Knauf-verkooppunt in je buurt