Hoe egaliseer je een oneffen vloer? Bekom een vlak resultaat in enkele stappen!

16/10/2019

Wil je een nieuwe vloer aanleggen, dan start je best met een egale ondergrond. Soms zijn er oneffenheden, zodat je niet meteen kunt starten. Ontdek via het stappenplan hoe je eenvoudig en snel je vloer egaliseert.

Waarom egaliseren?

Of je nu een vloer met tegels, vinyl, parket of beton wilt, zonder vlakke ondergrond bekom je geen rechte waterpas vloer. Met egalisatie pas je een oneffen vloer aan tot de perfecte basis. Hiervoor gebruik je een egaliseermiddel. Je kunt het egaliseermiddel in principe op elke stabiele en dichte ondergrond aanbrengen. Egaliseren zorgt niet alleen voor een vlakke ondervloer, het beschermt ook de dunne vloerbedekking erbovenop (zoals vinyl, linoleum en marmoleum) tegen eventuele beschadigingen die veroorzaakt worden door scherpe oneffenheden. Ontdek hier onze handige klusvideo over hoe je een betonvloer egaliseert.

Wat is egaline?

Een egalinevloer bestaat voornamelijk uit cement en kunsthars en is zelfnivellerend. Hij wordt dus vanzelf waterpas. Bovendien zorgt de laag ervoor dat de vloer sterk wordt, en dus niet snel zal scheuren of barsten. De dikte van de egaline is afhankelijk van het type product en de ondervloer. Meestal is die vanaf 2 mm dik. De manier waarop egaliseermiddel wordt aangebracht is meestal dezelfde, al zijn er enkele verschillen.

Soorten egaliseermiddelen

Welk product je nodig hebt, is afhankelijk van het type ondergrond. Je hebt egaliseermiddelen die geschikt zijn voor betonnen vloeren en de dekvloer, maar ook voor houten vloeren bestaat een oplossing. Zelfs bouwelementen kun je met egalisatiemiddel repareren. Ontdek alle tips op ons klusplatform. 

Een houten vloer egaliseren

Een houten vloer is meestal niet helemaal recht. Wil je hier een andere vloer op aanbrengen, dan kun je een kleine ongelijkheid wegwerken met egaliseermiddel. Als voorbereiding moet je eerst een zo effen en vast mogelijke ondergrond creëren. Schroef daarom eerst verende planken of platen goed vast. Hierna behandel je de ondergrond met een hechtemulsie en vul je best de brede voegen uit. Daarna maak je de egalisatie met eventueel een elastisch middel aan, en breng je het in banden aan die je verspreidt met een spaan. Volg het stappenplan voor een goed resultaat. De nodige producten vind je in een verkooppunt in je buurt.

Een dekvloer egaliseren

Wil je een vloer op een dekvloer leggen, dan zul je merken dat de ondergrond nooit loodrecht is. Bekijk daarom onze klusvideo om hem vlak te maken. Met een egalisatiemiddel kun je barsten, scheuren en oneffenheden terug egaal maken. Eerst bereid je de ondergrond voor met een primer, scheuren en beschadigingen herstel je met het egaliseermiddel. Hierna giet je het product in banden over de dekvloer en verspreid je het met een spaan. Wil je meerdere lagen aanbrengen, dan moet je de eerste laag eerst laten drogen. Als alles gedroogd is, kun je de nieuwe vloerbekleding aanbrengen.

Een betonvloer uitvullen

Om een betonvloer uit te vullen kun je ook egaliseermiddel gebruiken. Eerst bereid je de vloer voor door losse delen weg te borstelen. Hierna kun je een primer aanbrengen. De volgende stap is het maken van het uitvulmiddel dat je in banen uitgiet en met een spaan extra uitvloeit. Wil je tegelen, dan kun je de uitgevulde vloer voorbereiden. Ontdek alle tips in onze klusvideo.

Metselwerk en bouwelementen repareren

Egalisatie is niet alleen nodig als je een vloer perfect horizontaal vlak wilt maken. Ook voor herstellingen in metselwerk of bouwelementen komt het goed van pas. Heb je bijvoorbeeld een betonnen trap waar stukjes uit zijn? Dan herstel je dit vlot. Ontdek hier hoe je ermee aan de slag gaat.

Op zoek naar egaliseermiddel of afwerkingsproducten voor je woning? Vind een verkooppunt in je buurt.

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.