Hoe een verlaagd plafond plaatsen op houten balken?

15/07/2020

Een plafond bevestigen op houten balken? Op het eerste zicht geen makkelijk karwei. Tenzij we je op weg helpen met een tutorial: een duidelijk stappenplan voor iedereen die zelf wil klussen. Ontdek in één moeite Atelier Knauf, een online platform met handige tutorials voor uiteenlopende klussen.

1. Zorg voor een volledig gereedschap

Start met het verzamelen van de nodige materialen en gereedschappen voor je klus. Om zeker niets over het hoofd te zien, vind je hier een opsomming van alle benodigdheden. Heel wat items, zoals gipsplaten, dichtingsband en plafondprofielen, vind je bij een lokale doe-het-zelfzaak. Vind hier een verkooppunt in je buurt.

2. Teken op de muur een lijn op het laagste structuurniveau

Teken met behulp van een krijtkoord een lijn op de muur, en dit op het laagste structuurniveau. Hoe de juiste hoogtemaat verkrijgen? Voeg de dikte van de gipsplaat toe aan de gewenste plafondhoogte. Bekijk de instructievideo en ontdek een voorbeeld voor het berekenen van de hoogtemaat.

3. Snij de UD-randprofielen op de juiste maat

Slijp met behulp van een slijpschijf de UD-randprofielen 28/27 op maat. Vervolgens snij je met een breekmes de akoestische dichtingsband op de juiste lengte. Kleef deze vervolgens op de rug van de UD-randprofielen. Waarom een dichtingsband aanbrengen? Het verbetert de akoestische isolatie van je plafond. Belangrijk: draag een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen als je met een haakse slijper aan de slag gaat.
Bekijk de instructievideo en ontdek nuttig advies bij deze stap.

4. Monteer de UD-randprofielen op de aanpalende muren

Schroef met behulp van een schroefmachine de UD-randprofielen op de aanpalende muren. Check stap 2 voor de vooraf bepaalde hoogte. Bekijk de instructievideo.

5. Bepaal de locatie van de ankers op de houten balken

Teken met potlood een streep op iedere houten balk, en dit op 10 cm vanaf de rand van de muur. Breng vervolgens om de 40 cm een streep aan op de houten balken. Breng ten slotte een streep aan op de parallelle muur, en dit op 10 cm van de rand van de balken. Bekijk de instructievideo.

6. Bevestig de anker directafhangers op de juiste hoogte

Bevestig de anker directafhangers op de juiste hoogte. Zorg ervoor dat de directafhangers zich overal op dezelfde hoogte bevinden, en dit te rekenen vanaf de vloer. Mocht blijken dat je bovenste vloer niet dezelfde hoogte heeft, gebruik dan een laser (of krijtkoord) om de hoogte van de anker directafhangers te bepalen. Bekijk de instructievideo.

7. Isoleer het plafond

Snij met behulp van een isolatiemes de glaswolisolatie op maat van de breedte van de houten balken. Druk vervolgens de glaswolisolatie tussen de balken. Bekijk de instructievideo en ontdek nuttig advies bij deze stap.

8. Snij de CD-profielen op de juiste maat

Slijp met behulp van een slijpschijf de CD-profielen 60/27 op maat. Bekijk de instructievideo.

Klaar met stap 8? Je bent er bijna!

Ontdek hier de laatste 3 stappen van het stappenplan.

Vind je het leuk werken met deze praktische video? Bekijk eveneens in welke stappen je een verlaagd plafond bevestigt op beton. Op het online platform Atelier Knauf ontdek je allerhande tutorials voor verscheidene klussen. Extra materiaal nodig voor je van start gaat? Vind hier een Knauf-verkooppunt in je buurt

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.