Hoe een paal vastzetten in de tuin met Knauf Turbo-Beton®?

03/08/2022

Wil je graag een stevige tuinomheining plaatsen? Ontdek dan hoe je makkelijk een paal vastzet met behulp van Knauf Turbo-Beton®. Dit snel hardende beton hoef je niet te mixen en vraagt geen voorbereiding. Je kan er dus meteen mee aan de slag, voor een razendsnelle bevestiging en verankering. Zo is je stabiele tuinpaal in no time een feit! 

Een tuinpaal vastzetten: wat heb ik nodig?

Verderop in dit artikel vind je een helder stappenplan voor het vastzetten van een tuinpaal. Bij deze klus is het handig om wat hulp te krijgen van een vriend of kennis. Haal alvast je benodigdheden erbij: Knauf Turbo-Beton®, een gieter, een spade, een rolmaat en een waterpas.

Waar je Turbo-Beton aankopen? Ontdek hier een verkooppunt in je buurt.

Tip: Bekijk ook de instructievideo voor het plaatsen van een brievenbus.

Waarom Knauf Turbo-Beton® gebruiken?

Knauf Turbo-Beton® is een mengsel van zand, cement en fijn grind. Je kan dit product meteen gebruiken, want mixen is niet nodig. Ideaal voor een snelle plaatsing en bevestiging van bijvoorbeeld palen voor een tuinomheining, een carport, veranda, schommel, pergola, tuinbank, droogmolen, brievenbus enzovoort. Maar je kan er ook een kleine fundering voor een barbecue, serre of tuinhuisje mee aanleggen. Download de technische fiche.

Tip: Ontdek ook het ultrasnel hardende beton Knauf Turbo Beton Plus®. Dankzij de supersnelle binding van het beton spaar je tijd, zonder compromissen. Ter vergelijking: Knauf Turbo-Beton® begint te verharden na 20 minuten. Bij gebruik van Knauf Turbo Beton Plus® start dit proces al na 5 minuten.

Hoeveel Turbo-Beton heb ik nodig?

De hoeveelheid Knauf Turbo-Beton® die je nodig hebt is in elke situatie anders. Het hangt af van de grootte van het te plaatsen object en hoe zwaar je het gaat belasten. Ook de stabiliteit van de grond speelt een rol: hoe zachter de grond, hoe groter en dieper het gat. Check hieronder hoeveel Turbo-Beton je ongeveer nodig hebt per laag van 20 cm.

SituatieAfmeting gat (L x B in cm)Laag Turbo-Beton (in cm)Hoeveelheid Turbo-Beton (in kg)Hoeveelheid water (in liter)
Zonder paal*20x202015,5ca. 2,5
Met paal 7x7 cm20x202013,5ca. 2
Met paal 10x10 cm20x202011,5ca. 1,5
     
Zonder paal25x252024ca. 3,5
Met paal 10x10 cm25x252020ca. 3

*Bv. bij gebruik van paalhouders of bij het storten van een fundering.

Een paal vastzetten in de tuin: stappenplan

1. Voorbereiding

Bepaal de afmeting van het gat en check in bovenstaande tabel hoeveel Knauf Turbo-Beton® je nodig hebt. Hou rekening met de deklaag of aansluitende bestrating en het type paal bij het bepalen van de diepte van het gat.

2. Gat opmeten en graven

Meet het gat op en graaf het gat. Knauf Turbo-Beton® stort je in lagen van 20 centimeter. Markeer daarom de paal om de 20 cm. Zo zie je straks makkelijk tot hoever je het Turbo-Beton moet storten.

3. Paal plaatsen en Knauf Turbo-Beton® storten

Plaats de paal centraal in het gat en zet hem waterpas. Bevochtig het gat met wat water. Strooi dan het Turbo-Beton droog en gelijkmatig tot de eerste markering. Mengen hoeft niet, je giet het gewoon uit de zak. Verdeel het beton goed met een schop of spade.

4. Water toevoegen

Giet het water rondom de paal in het gat. Voor één zak van 25 kg Knauf Turbo-Beton® gebruik je ongeveer 3,5 liter. Voor een zak Knauf Turbo Beton Plus® is dit ongeveer 4 liter. Controleer opnieuw of de paal waterpas staat.

5. Turbo-Beton aankloppen

Klop het verse Turbo-Beton aan nadat het water is weggezonken. Maak indien nodig opeenvolgende lagen van 20 centimeter. Vul of giet Knauf Turbo Beton tot ongeveer 6 cm onder de natuurlijke terreinhoogte en bedek het vervolgens met teelaarde. Plaats indien nodig de graszoden terug. Reinig meteen je gereedschap met water.

Voilà, job done! De paal kan al na 1 uur lichtjes belast worden en is na 24 uur volledig belastbaar.

Bekijk hier ook de instructievideo voor het plaatsen van een brievenbus.

Benieuwd naar meer stappenplannen voor klussen rondom en in je woning? Neem dan zeker een kijkje op het platform Atelier Knauf. Alle tutorials zijn uitgewerkt door professionals, waardoor je zeker bent van de juiste werkwijze. Vind je tutorial, download je boodschappenlijst en schiet snel op dankzij de handige video’s.

In samenwerking met Knauf

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.