Doe het zelf: hoe een airco plaatsen via zelfbouw?

Gepubliceerd op 16 July 2021

Je hoofd koel houden in huis tijdens hete (zomer)dagen? Een zuinige airco is jouw partner in crime! Door je airco zelf te plaatsen met een zelfbouwpakket van Easykit, bespaar je enorm op de kosten van jouw project. Je krijgt begeleiding van een ervaren koeltechnieker, dus er kan niets misgaan. Ontdek hoe het werkt en maak hier je afspraak voor advies op maat.

Sos slapeloze nachten

Niet in slaap raken door de hitte, we hebben er allemaal wel eens last van. Maar als het vaker gebeurt, kan het echt een probleem worden. Je krijgt immers niet de kans om voldoende uit te rusten, wat nadelig is voor je gezondheid en je concentratie overdag. Waarom de hitte niet buitenspel zetten door een airco te plaatsen? Deze klus klaar je makkelijk zelf, met een handig zelfbouwpakket en de nodige begeleiding van Easykit. Dat is een stuk goedkoper dan een vakman inhuren. Bovendien heb je er geen voorkennis of ervaring voor nodig. Graag een gratis studie met offerte voor jouw project? Maak hier je afspraak met een Easykit-zelfbouwcoach in een toonzaal in je buurt.  

Koelen in de zomer, (bij)verwarmen in de winter

Op zoek naar een zuinige, geluidsarme airco die je makkelijk zelf kunt plaatsen? Bij Easykit vind je steeds een slimme zelfbouwoplossing op maat voor jouw project. Hun lucht-luchtwarmtepompen zorgen in de eerste plaats voor koele zomermaanden. Maar wist je dat je met zo’n airco ook de ruimte kunt verwarmen of bijverwarmen tijdens de koelere periodes, of in de wintermaanden? Zo helpt dit toestel jou het hele jaar door om het gewenste binnenklimaat te realiseren. Met één installatie kun je perfect meerdere kamers koelen en verwarmen. Ontdek welke airco’s van topmerken Easykit aanbiedt.

Hoe werkt een airco (lucht-luchtwarmtepomp)?

De installatie omvat een buitenunit en een of meerdere binnenunits. De verbinding tussen de buiten- en de binnenunit gebeurt met meegeleverde flexibele koelleidingen. Hoe werkt het? De lucht uit de kamer wordt de binnenunit binnengebracht. Onder invloed van een koelmiddel wordt deze lucht gekoeld of opgewarmd (naargelang je behoefte), en op de gekozen temperatuur terug de ruimte ingeblazen. Zo vergroot je met één simpele ingreep op een milieuvriendelijke manier het comfort in je woning. Hoeveel kost een zelfbouwsysteem met airco van Easykit? Bekijk de prijsvoorbeelden, of maak een afspraak voor een offerte op maat.

Aan de slag met het instructieboek, video’s en begeleiding op maat

Elk zelfbouwpakket van Easykit komt met heldere instructies. Met het meegeleverde instructieboek en de installatievideo kun je snel en eenvoudig je lucht-luchtwarmtepomp plaatsen. Is de installatie geplaatst, dan komt een Easykit-koeltechnieker de koelleidingen en de elektrische leidingen voor je aansluiten, en start hij de installatie op. Zo weet je zeker dat alles correct werkt.

De plaatsing van je airco stap voor stap

 1. Maak een afspraak in een Easykit toonzaal om advies te vragen. Tip: vergeet je grondplan niet mee te nemen.
 2. Een zelfbouwcoach van Easykit stelt een oplossing voor op maat van je woning. Je krijgt uitleg bij de voorgestelde airco (lucht-luchtwarmtepomp) en kunt het systeem meteen in detail bekijken.
 3. Het materiaal wordt bij je thuis geleverd. Het pakket bevat een instructieboek, een buitenunit met steunblokken, kabelgoten en de binnenunits met hun installatiekits.
 4. Je volgt stap voor stap de instructies. Daarbij begin je met het ophangen van de binnenunits. Elk toestel heeft een montageplaat voor een makkelijke bevestiging. Ontdek in deze video hoe je de juiste positie van de binnenunits bepaalt.
 5. Daarna voorzie je de doorvoer van het toestel naar buiten, waar de buitenunit zal staan. Je maakt de nodige opening in je muur met een klopboor (diameter van 55 mm).
 6. Trek de leidingen naar buiten. Hoe de elektrische aansluiting moet gebeuren, staat uitvoerig uitgelegd in de handleiding. Toch nog vragen? Bel dan gerust naar Easykit voor hulp.
 7. Breng de koelleidingen tot aan de binnenunit, zodat de technicus van Easykit ze later kan aansluiten.
 8. Bereid op dezelfde manier de overige binnenunits voor.
 9. Wanneer de koelleidingen op de juiste lengte klaarzitten, kun je het buitengedeelte van je installatie in orde brengen. Hang ook daar kabelgoten op, dit keer verticaal, die alle leidingen tot bij de buitenunit zullen brengen.
 10. Markeer de uiteinden van de kabels, zodat het duidelijk is voor de Easykit-technicus welke kabels bij welke binnenunit horen.
 11. Monteer de buitenunit centraal op de meegeleverde steunblokken. Je plaatst het geheel zowel aan de zij- als aan de achterkant op minstens 30 cm van de muur. Aan de voorzijde moet minstens 2 meter ruimte vrij zijn voor een goede luchtcirculatie. Leer hier welke kabel je moet klaarleggen van de schakelkast naar de buitenunit.
 12. Is alles voorbereid? Laat dan een technieker van Easykit langskomen om de nodige aansluitingen te voorzien, het systeem voor te bereiden, te testen en op te starten.
 13. De Easykit-technieker legt je uit hoe het toestel werkt en hoe het onderhoud verloopt.

Voilà, nu is het genieten van een optimale temperatuur in je woning!

Heb je één of meerdere kamers in huis waar de temperatuur nooit echt ideaal is? Met een airco kies je steeds zelf de ideale temperatuur voor deze ruimtes. Plaats je je airco met behulp van een zelfbouwsysteem, dan bespaar je enorm op je project. Maak een afspraak in een Easykit-toonzaal in jouw buurt en breng een grondplan van de ruimtes mee. Je krijgt meteen advies op maat voor jouw project.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan