De bouwlaser: het instrument voor de fanatieke doe-het-zelver

Een bouwlaser wordt vaak gebruikt op een bouwplaats, maar dit instrument is ook erg handig voor de fanatieke doe-het-zelver. Met dit apparaat kun je veel verschillende metingen uitvoeren. In deze blog vertellen we je meer over de verschillende modellen, zodat je een versie kunt kiezen die past bij jouw werkzaamheden.
Verschillende soorten bouwlasers
Wil je een bouwlaser kopen? Dan moet je weten dat de verschillende modellen verschillende functies hebben. Toch blijft het principe voor iedere variant hetzelfde. Het apparaat zendt een laserstraal uit die vervolgens weerkaatst wordt op een oppervlak. Dit kun je gebruiken voor informatie over afstanden en hoeken. Hieronder vertellen we je meer over de 4 populaire soorten:
Roterende laser
Dit model is meteen de duurste variant. En dat is niet gek, want het is ook het meest geavanceerd. De naam zegt het al. Bij de roterende laser draait de diode rond, waardoor je een 360 graden meetbereik hebt. Zet de laser aan en je kunt op iedere plek in de ruimte nauwkeurig een referentiepunt meten.
Je gebruikt deze bouwlaser bij het leggen van een fundering, voor grondverzet, egalisatie, het plaatsen van hekwerken en nog veel meer. Door gebruik te maken van een handontvanger, kun je de laserlijn nauwkeurig aflezen. Ook in de buitenlucht.
Puntlaser
De puntlaser projecteert een enkel punt op een vast oppervlak. De zichtbare laserstraal kun je gebruiken als richtlijn bij het uitvoeren van diverse werkzaamheden. Dit is bijvoorbeeld handig als je een loodrechte lijn wil trekken. Zowel horizontaal als verticaal. Ook voor het afmeten van rechte hoeken is dit een handig hulpmiddel.
Kruislijnlaser
Deze variant is ook redelijk geavanceerd. De naam verklapt al wat dit apparaat doet. Het projecteert een kruis van laserlijnen. Dit betekent dat er altijd minimaal 2 stralen geprojecteerd worden. Het is wel essentieel dat de lijnen zichtbaar zijn, anders kun je geen rechte lijnen uitzetten.
Laserafstandsmeter
Met dit instrument kun je gemakkelijk de afstand van het ene naar het andere punt meten. Door een lichtstraal te projecteren op het oppervlak waarvan je de afstand wilt bepalen, kun je eenvoudig aflezen hoe ver het is. Deze apparaatjes zijn vaak redelijk goedkoop, waardoor ze eigenlijk niet mogen ontbreken in de gereedschapskist van een klusser.
Waar kun je de bouwlaser voor gebruiken?
Zoals we al zeiden zijn de werkzaamheden die je met een bouwlaser kunt doen volledig afhankelijk van het type dat je koopt. Daarnaast is het afhankelijk of je binnenshuis aan het werk gaat of juist buitenshuis. Enkele voorbeelden van klussen zijn:
- het bouwen van een muur.
- een vloer uitvlakken.
- de hoogte van een deur of een raam berekenen.
- het aanleggen van afwatering in de tuin.
- het ophangen van fotolijstjes of plankjes.
- het plaatsen van hekken of palen.
- het uitlijnen van metselwerk.
Oftewel dit apparaat is ontzettend veelzijdig in gebruik. Dan heb je nog één keuze over: groen of rood. Een groene bouwlaser is veel beter zichtbaar dan de rode variant. Wil je de lijn kunnen zien, dan is het handig om voor de groene variant te kiezen.
We hopen dat deze blog je iets op weg heeft geholpen met de keuze voor een bouwlaser. Je weet in ieder geval dat je kunt kiezen uit verschillende types. Voor meer informatie kun je natuurlijk altijd hulp vragen aan een specialist.