Zelf Gyproc plaatsen? Dit moet je weten!

27/03/2023

Wil je zelf eenvoudig binnenmuren of plafonds creëren, dan zijn Gyproc-platen ideaal. Waar moet je rekening mee houden als je gipsplaten plaatst? We beantwoorden de meest voorkomende vragen. 

Gyproc of pleisterwerk?

Als zelfbouwer ben je afhankelijk van je eigen kunnen en je budget. Zo ook in de keuze voor Gyproc of pleisterwerk. Gipsplaat kun je als doe-het-zelver gemakkelijk en snel plaatsen. Zo bespaar je enorm op kosten en ben je niet afhankelijk van droogtijden. Bij stucwerk daarentegen breng je een natte pleisterlaag aan op je binnenmuren. Dit vraagt veel precisiewerk. Je laat dit dus best door een professionele stukadoor doen.

Welke gipsplaten moet ik gebruiken?

Gipsplaten verschillen in afmeting, dikte, kantvorm, samenstelling en toepassing. Gyproc A-platen worden het meest gebruikt voor muren en plafonds. Wil je zware voorwerpen tegen de wand bevestigen, dan gebruik je beter Habito™-platen. Voor je badkamer gebruik je best groene Gyproc WR. Deze platen zijn beter bestand tegen vocht. Verder bestaan er nog platen die extra bestand zijn tegen brand, straling of geluid.

Moet er OSB achter een Gyproc-wand?

Vaak combineert men gipswanden met OSB-platen (Oriented Strand Board). Deze platen zijn samengesteld uit houtschilfers met een bindmiddel. Je gebruikt ze bijvoorbeeld als stevige achtergrond achter gipskarton, zodat je zware voorwerpen zoals een rek kunt bevestigen. Tegenwoordig zijn er ook heel harde Gyproc-platen (Habito™) waar je iets zwaars kunt opschroeven en waarmee je de OSB dus achterwege kunt laten.

Welke plaat gebruik ik voor mijn plafond?

Voor plafonds raden we aan om afgeschuinde ABA-platen van 12,5 mm dik te gebruiken. Deze platen zijn iets steviger en gaan na verloop van tijd minder snel doorbuigen ten opzichte van platen van bijvoorbeeld 9,5 mm dik. Gebruik een platenlift om de platen naar boven te krijgen, want ze kunnen best zwaar zijn. Je bevestigt de gipsplaten best aan metalen of houten profielen. Let wel, je kunt geen Gyproc op een plafond kleven!

Gyproc kleven, of plaatsen met profielen?

Wil je snel gipsplaten tegen een (blote) binnenmuur plaatsen? Dan kun je Gyproc tegen de muur kleven met kleefgips (L-gips). Zo bespaar je op stukadoorskosten en op ruimte. Zorg ervoor dat de ondergrond droog en vlak is. Denk er ook aan dat de wand geïsoleerd moet zijn, of dat je een geïsoleerde Gyproc-plaat moet gebruiken.

Hoe lijm ik een Gyproc-wand?

Je kunt Gyproc rechtstreeks op je binnenmuren kleven met kleefgips (L-gips). Maak deze gips volgens de instructies en smeer het uit op de verticale en horizontale randen van de muur waarop je gaat bevestigen. Breng op de andere plaatsen klodders lijm aan. Plaats de eerste plaat op 1 centimeter van de grond tegen de wand. Je begint best in een hoek te werken. Je kunt stukjes Gyproc van een 1 centimeter gebruiken om de plaat op te laten rusten. Druk de nieuwe wand zachtjes aan met een stukadoorslat en controleer of de muur waterpas staat. Corrigeer waar nodig met zachte tikjes met een rubberen hamer.

Houten of metalen profielen?

Wil je een scheidingswand of vrijstaande muur maken, dan zijn Gyproc-platen op een kader een goed idee. Je kunt ze bevestigen op een zelfgemaakt houten kader of op Metal Stud profielen. Metalen profielen zijn, in tegenstelling tot houten gebinten, licht en worden niet beïnvloed door temperatuurswisselingen. Er zijn zowel horizontale als verticale profielen. Verticale profielen worden ook wel U-profielen genoemd omdat ze een omgeplooide rand hebben die voor meer stevigheid zorgt. In deze profielen zijn gaten voorzien om je elektriciteitsleidingen door te trekken.

Hoe plaats ik Gyproc op metalen profielen?

Gyproc plaats je gemakkelijk zelf in drie stappen. Eerst maak je een kader met Metal Stud profielen, daarna plaats en bevestig je de gipsplaten, tenslotte maak je de naden tussen de platen dicht.

Hoe plaats ik metalen profielen voor Gyproc?

Een kader voor Gyproc bestaat uit horizontale en verticale Metal Stud profielen. Begin met het plaatsen van je horizontale vloerprofiel. Teken loodrecht op de grond waar dit profiel komt. Knip met een plaatschaar het profiel op maat en kleef op de onderkant een akoestische band. Leg het profiel op zijn plaats en schroef het vast in de voorziene gaten. Bereken nu je buitenste verticale profiel en knip dit op maat. Voorzie voor je verticale u-profielen telkens een speling van 1,5 centimeter ten opzichte van de lengte van de muur. Bevestig een akoestische band en zet het eerste verticale profiel met slagpluggen vast. Boor de gaten in het profiel wel eerst voor. Bevestig hierna het op maat gemaakte plafondprofiel. Plaats nu de overige verticale profielen, met de opening in dezelfde richting. Plaats ze bijvoorbeeld om de 60 cm en fixeer ze eventueel aan de horizontale profielen met een Metal Stud fixeertang. Let erop dat je de afgesneden kanten van je profielen bovenaan houdt, zodat je profielen onderaan allemaal mooi recht zijn.  

Hoe bevestig ik Gyproc-platen aan Metal Stud profielen?

Snijd met een breekmesje de gipsplaten die je wil gebruiken op maat. Zorg dat deze 1 centimeter korter zijn dan de vloer-plafondafmeting. Een volledige plaat plaats je zo zodat er telkens een profiel in het midden staat. Plaats de plaat een centimeter boven de vloer en schroef het vast op een profiel met DG-gipsplaatschroeven. Plaats isolatie tussen de panelen en waar nodig je leidingen voor elektriciteit. Plaats hierna de platen voor vooraan. Start hier eerst met een halve plaat, zodat deze platen geschrankt staan ten opzichte van de achterste laag.

Hoe vul ik naden op zonder te schuren?

Gebruik je de juiste techniek voor het opvullen van de naden tussen je Gyproc-platen, dan hoef je helemaal niet te schuren. Gebruik een goed bevestigde (zelfklevende) voegband en jointfiller voor de eerste laag en een jointfinisher voor de tweede laag. Strijk in een schuine hoek de filler met een plamuurmes (16 cm) over de naad. Plooi je plamuurmes steeds platter tegen de muur aan wanneer er minder filler op het plamuurmes zit. Maak hierna het mes proper. Verwijder de filler aan de randen, hiervoor oefen je druk uit op de kanten van het plamuurmes waar de filler verwijderd moet worden. Strijk hierna, bijna haaks op de muur, voorzichtig over het teveel aan filler van het midden van de strook. Zodra de eerste laag filler droog is kun je dezelfde stappen doen met de finisher. Ontstaan er belletjes, dan stop je best, want dit betekent dat de filler nog wat moet drogen. Tip: bekijk de instructievideo’s over Gyproc op YouTube.

Hoe werk ik binnen- en buitenhoeken af?

Wil je de binnenhoeken van je Gyproc afwerken dan gebruik je de papieren voorgeplooide Gyproc-voegband voor binnenhoeken. Breng ABA jointfiller rechts en links van de binnenhoek aan. Hierna duw je de geplooide voegband in de voegspecie. Met je plamuurmes druk je de voegband aan terwijl je links en recht het overtollige voegsel verwijdert (van boven naar onder, en van onder naar boven). Laat dit drogen en werk daarna af met finisher. Voor buitenhoeken gebruik je ongeveer dezelfde methode maar dan met een voegband voor buitenhoeken. Deze heeft een stevige, metalen kant die je in de voegspecie moet duwen.

Kun je rechtstreeks tegelen op Gyproc?

Je kunt tegelen op Gyproc. Dit is echter een specialiteit op zich. Wil je het beste resultaat, dan laat je deze klus best aan een vakman over. Ga je zelf aan de slag? Doe dan voldoende research voor je begint. Eerst breng je een voorstrijkmiddel voor Gyproc aan op de platen, zo kan de lijm goed hechten. Breng hierna de tegellijm aan met een lijmkam in horizontale stroken en schuif de tegels op hun plaats. Gebruik tegelkruisjes en eventueel een hulplat om waterpas te werken. Verwijder tijdig overtollige lijm. Laat het geheel minstens 24 uur drogen, hierna kun je de tegels voegen.  

Kun je Gyproc plaatsen in je badkamer?

Je kunt Gyproc in vochtige ruimtes zoals de badkamer gebruiken. Hiervoor gebruik je WR Gyproc-platen of groene Gyproc zoals het in de volksmond genoemd wordt. Deze speciale platen zijn bestand tegen schommelingen in vochtgehalte maar mogen niet rechtstreeks in contact komen met water. Daarom worden ze nog afgewerkt met een waterdichte afwerking zoals waterdichtingsdoek, tegels of een waterdichte verf.

Kun je pleisteren op Gyproc?

Wil je gipskarton plaatsen en dit bepleisteren? Dan gebruik je hiervoor speciale stucplaten. Deze stucplaten hebben ronde kanten en speciaal karton zodat de bepleistering optimaal hecht. Je kunt ze gebruiken voor plafonds, schuine daken en wanden. Let er wel op dat de voegen, voordat er bepleisterd wordt, extra bewapend moeten worden met een zelfklevend gaasband of glasvliesnet.

Op zoek naar het juiste materiaal voor jouw klusproject? Neem dan een kijkje op de webshop van Bouwdepot.

In samenwerking met Bouwdepot.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.