Welke isolatiepluggen en -schroeven gebruiken voor je klus?

Gepubliceerd op 27 Maart 2023

Wil je je woning isoleren, dan moet je het isolatiemateriaal stevig kunnen bevestigen. Hoe kies je de juiste isolatiepluggen en -schroeven voor je klus?

Pluggen voor gevelisolatie

Waarom heb je isolatiepluggen nodig? Wil je de buitengevel van je nieuwbouw of te verbouwen pand isoleren, dan worden de isolatiepanelen verlijmd of vaak ook mechanisch bevestigd. Hiervoor gebruikt men isolatiepluggen. Daarmee wordt de isolatie extra stevig verankerd. Bekijk gedetailleerde info over dit product.

Diverse soorten

Er bestaan verschillende soorten isolatiepluggen omwille van de verschillende materialen, diktes, verdere afwerking en brandveiligheidseisen. Welke plug je nodig hebt om je isolatie te monteren, is dus afhankelijk van verschillende elementen. Via de online isolatieplug-filter kan je eenvoudig de isolatieplug selecteren die je nodig hebt.

Check de ondergrond

Voor je start met je zoektocht, moet je weten hoe de gevel opgebouwd gaat worden. Wat is de ondergrond waar je de isolatie op gaat bevestigen? Is dit bijvoorbeeld snelbouwsteen, beton, volle baksteen, geperforeerde baksteen, (holle) kalkzandsteen, keramische baksteen, holle betonblokken of gasbeton? Je wil namelijk dat de plug stevig verankerd zit in de ondergrond.

Welke isolatie gebruik je?

Ook de soort isolatie die je gaat gebruiken bepaalt mee het type plug dat je nodig hebt. Bijvoorbeeld isolatieplaten, cellenglas, PIR, PUR, XPS, EPS, rotswol, glaswol, houtwol, … De maximale isolatiedikte is afhankelijk van je beschikbare ruimte.

Wat is de buitenlaag?

Welke soort gevelbekleding moet er bevestigd worden tegen de isolatie? Crepi, (smalle) gevelstenen, hout, verlijmde steenstrips, … Dit bepaalt mee de dikte van je gevelisolatie en dus ook de grootte en nodige sterkte van je isolatieplug.

Pluggen in kunststof

Isolatiepluggen volledig in kunststof kunnen vrijwel in alle ondergronden gemonteerd worden. Bijvoorbeeld: beton, volle baksteen, holle kalkzandsteen, keramische baksteen, holle betonblokken, gasbeton, … De plug met kunststoffen pen voorkomt warmtetransmissie in het verankeringspunt. Ook zijn er kunststoffen pluggen met een stalen pin die in lichte ondergronden zoals volle baksteen, holle baksteen, geperforeerde baksteen, lichtbeton, gasbeton, … geplaatst kunnen worden. Deze pluggen zorgen voor een hoge stevigheid en verzekeren het isolatiesysteem tegen trillingen en windbelasting.

Pluggen voor luchtspouw

Wil je een luchtspouw voorzien, dan heb je een isolatieplug met spouwslaganker nodig. Deze plug in verzinkt staal verankert zowel de spouwmuur als de isolatie met één product. Let hierbij ook goed op de lengte die je nodig hebt. Die is afhankelijk van de isolatiedikte in combinatie met de voorziene spouwbreedte. Ook voor smalle gevelstenen bestaan er pluggen met spouwslagankers met een speciale L-knop in inox. Voor verlijmde gevelstenen gebruik je pluggen met spouwslagankers met een platte kop in inox.

Manier van plaatsen

Voor sommige pluggen volstaat het om de plug erin te slaan met een hamer. Voor andere dien je eerst voor te boren en daarna de plug erin te schuiven. Bekijk goed de plaatsingswijze voor je aan de slag gaat. Bereken ook correct hoe lang je isolatiepluggen moeten zijn.

Aantal pluggen

Het aantal pluggen dat je nodig hebt, wordt per vierkante meter berekend. Dit is afhankelijk van het type binnenmuursteen, de isolatiedikten, de luchtspouw, het type gevelbekleding, het type voegwerk, enzovoort. Er bestaat een handige app van Connecton voor IPhone en Android om het aantal pluggen per vierkante meter te berekenen

Pluggen voor dakisolatie

Voor het bevestigen van je dakisolatie in een hellend dak (zoals Isoconfort 35 en 32) kun je speciale Suspente PlaGyp pluggen gebruiken. Het ophangsysteem in gewapend composiet is erg handig en bespaart je heel wat timmerwerk. In een mum van tijd heb je je dakisolatie en het lucht-/dampscherm geplaatst zonder hiervoor houtwerk te gebruiken. Met de pluggen kun je makkelijk tot 16 cm isolatie bevestigen en mooi verder afwerken met gipsplaten.

Isolatieschroeven

Wil je je hellend dak na-isoleren met harde isolatieplaten (zoals uTHERM ATTIC L) dan heb je isolatieschroeven nodig. Met deze gefosfateerde paneelschroeven bevestig je stevig de gipsplaten bij renovatie van je hellend dak van binnenuit. De schroeven bestaan in verschillende lengtes in functie van de isolatiedikte.

Op zoek naar de juiste isolatiepluggen voor jouw klusproject? Neem dan een kijkje op de webshop van Bouwdepot.