Bespaar dankzij een regenwatersysteem op je waterfactuur!

Gepubliceerd op 23 Februari 2022

Wanneer de zomers heet en droog zijn dan geldt er vaak een sproeiverbod. Logisch, want water verspillen terwijl onze voorraden kostbaar drinkwater uitgeput geraken, is niet verstandig. Slimmer omgaan met ons drinkwater, kunnen we door een regenwatersysteem te installeren bijvoorbeeld. Ontdek hoe je zelf een regenwaterpomp kunt plaatsen en bijgevolg kunt besparen op je drinkwaterfactuur.

Regen in overvloed

In ons kleine landje klagen we vaak over regen. Toch kan zo’n typische Belgische plensbui zeer kostbaar zijn. Natuurlijk zit niemand te wachten op een ‘regenbom’, maar aan al dat water dat anders via de riolering verdwijnt, of in plassen op uitgedroogde grond blijft staan, heeft niemand natuurlijk wat aan. Waarom het regenwater niet opslaan en gebruiken? Perfect mogelijk met een regenwaterrecuperatiesysteem. Met een regenwaterpomp kun je het oppompen en filteren en het zo gebruiken in je huis of tuin. Ontdek zelfbouwpakketten om een regenwaterpomp te plaatsen.  

Regenwater in het huishouden

Regenwater is niet alleen goed om je wagen te wassen, je tuin te sproeien of het zwembadje mee te vullen. Ook in het huishouden kun je regenwater gebruiken. Zeker als het een deel van verbruik van drinkwater kan vervangen. Gemiddeld gebruiken we zo’n 118 liter water per dag in het huishouden. Liters drinkwater dat we gebruiken om de wc door te spoelen, schoon te maken en de was te doen. Als je erover nadenkt … het klinkt absurd. 

Economisch en ecologisch

Wist je dat je door regenwater te gebruiken in het huishouden voor de wc te spelen, schoon te maken, misschien wel de was te doen, zo’n 60% kunt besparen op je waterfactuur? In de keuken en badkamer, mag je omwille van de gezondheid wel geen regenwater gebruiken. Een ander voordeel, waar je misschien niet meteen aan denkt, is dat regenwater van nature zacht is waardoor het invloed heeft op de levensduur van je vaatwasser en wasmachine. Ook je was komt er zachter uit.

Bouwen of (ver)bouwen: plaats een regenwatersysteem

Bij nieuwbouw en ingrijpende renovaties ben je verplicht een regenwaterput te plaatsen. Heel wat (ver)bouwers zien dit als een extra kost en doen minimale inspanningen. Jammer, want zo lopen ze heel wat voordelen mis. Voorzie je van het begin al een vrij grote regenwaterput en een kwaliteitsvolle regenwaterpomp, dan kun meer regenwater stockeren en langer je regenwater aanboren met een regenwatersysteem.

Een regenwatersysteem in een bestaande woning

Wil je graag een regenwatersysteem installeren om te gebruiken in je bestaande woning, maar is het te kostelijk om al je leidingen voor je wc’s en wasmachine op te splitsen? Dan kun je een put in je tuin voorzien met de pomp in je garage of berging. Je hebt zo een minimum aan breekwerk en kunt via één kraan aan de pomp het regenwater gebruiken voor de tuin, de wagen, de schoonmaak, het zwembadje in de zomer, …

Wat als je regenwaterput leeg is of het water vervuild is?

Het kan wel eens voorkomen dat je regenwaterput niet meer voldoende gevuld is. Wat dan? Er bestaan regenwatersystemen waarbij de pomp kan switchen van het regenwaterreservoir naar het gewone leidingwater. Opgelet, het is bij wet verboden om regenwater en leidingwater in aanraking te laten komen.

Some ziet het water er wat geel gekleurd uit en heeft het een geurtje. Dit kan afkomstig zijn organisch afval dat in de put beland is. Vooraleer je je regenwater gebruikt is het belangrijk dat het gefilterd wordt door een filter. Die moet je trouwens regelmatig vervangen. Ontdek hoe je je regenwaterpomp in optimale conditie houdt.

Zelf je regenwaterpomp plaatsen

Wil je zelf een regenwaterpomp plaatsen via een zelfbouwpakket? Informeer je goed bij je zelfbouwadviseur en krijg een voorstel voor het systeem dat het best bij je past.

Er bestaan verschillende soorten regenwaterpompen. Een pomp die je in de regenwaterput plaatst (nat systeem) of een pomp die je in een schuurtje of garage beschermd plaats (nat systeem). Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen. Lees er hier meer over.

Wil je graag gebruik maken van regenwater en zelf je regenwaterpomp installeren? Ontdek handige zelfbouwpakketten waarbij je niet alleen het nodige materiaal dat je nodig krijg geleverd krijgt, maar ook kunt steunen op een heleboel informatie en begeleiding. Neem contact op en/of plan een afspraak met een zelfbouwadviseur voor info op maat.