Hoe beschadigde tegels vervangen?

Gepubliceerd op 02 December 2014

Een beschadigde tegel? Pak het slim aan. In plaats van heel de vloer, kun je ook gewoon de kapotte tegels vervangen. Heb je dezelfde tegel nog liggen, dan kun je meteen aan de slag. Het is daarom verstandig steeds een paar extra tegels aan te kopen bij het plaatsen van nieuwe vloerbedekking.

Heb je geen extra tegels meer? Ga dan langs een professionele bouwhandel en kijk daar of je tegel nog op voorraad is. Als dat niet het geval is, kies dan voor een tegel die qua vorm, kleur en dikte zo dicht mogelijk in de buurt komt van de oude tegel.

Hoe je beschadigde tegels precies vervangt, zetten we even voor jou op een rijtje. Eerst moet je de andere tegels goed beschermen, zodat zij ook niet beschadigd raken. Ga dus altijd erg voorzichtig te werk bij het vervangen van kapotte tegels.

Beschadigde tegels vervangen: oude tegel verwijderen

De eerste stap is het voorzichtig wegschrapen van de oude tegelvoeg. Heb je hier geen specifiek materiaal voor, gebruik dan een gewone schroevendraaier. Maak daarna de kapotte tegel met een beitel stukje voor stukje los en haal hem uit de vloer of muur.

Zet wel zeker een veiligheidsbril op en doe veiligheidshandschoenen aan, want rondvliegende brokstukken kunnen erg gevaarlijk zijn.

Zodra je de oude tegel helemaal weggehaald hebt, moet je de ondergrond proper maken met een vochtige spons en eventuele lijmresten verwijderen. Zodra de ondergrond droog, egaal en proper is, ben je klaar om de nieuwe tegel te plaatsen!

Tegels vervangen, zo doe je dat

Nu ben je klaar voor het plaatsen van de nieuwe tegel. Strijk hiervoor de tegellijm op de achterzijde van de nieuwe tegel met behulp van een lijmkam. Druk dan de tegel goed op zijn plaats en verwijder de overtollige tegellijm onmiddellijk uit de voeg, voor die de kans krijgt om op te drogen.

Laat de tegel goed drogen (zo’n 24 uur is aangeraden) en vermijd dat er vocht in de buurt van de tegel komt. Wanneer de tegel goed uitgedroogd is, kun je aan het voegwerk beginnen.

Om geen kleurverschillen te hebben, gebruik je best hetzelfde voegmiddel waarmee je de oorspronkelijke vloer gelegd hebt. Smeer het voegmiddel in de naden van de tegels met een voegspaan en maak de nieuwe tegel daarna proper met een spons. Je tegelvloer zal er als nieuw uitzien!

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan