Bouwverlof voor de meeste bouwbedrijven

Gepubliceerd op 06 Juli 2017
Traditioneel bouwen
Traditioneel bouwen

De grote vakantie begint voor de bouwsector in juli. De precieze startdatum is regio-afhankelijk.

De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 3 juli met vakantie. Voor de provincies Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Limburg en de regio Leuven start de bouwvakantie op 10 juli. In de praktijk betekent dit vanaf vrijdagavond 7 juli.
In de provincie West-Vlaanderen begint de jaarlijkse bouwvakantie op 17 juli. De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 24 juli.
De vakantie duurt drie weken. In de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde vier weken.

Een enquête van Bouwunie wijst uit dat 84% van de bouwbedrijven met personeel een jaarlijkse sluiting heeft. De meesten volgen de voorgestelde collectieve vakantieregeling van hun regio of van de regio waar ze vaak aan het werk zijn.

De regionale collectieve regelingen voor bouwbedrijven met personeel zijn trouwens niet verplicht. Wie wil, mag ervan afwijken. Bedrijven die wegenwerken uitvoeren doen dat dikwijls. Om de verkeershinder te beperken. Maar voor de rest gebeurt het niet vaak dat bouwbedrijven afwijken van de collectieve sluitingsperiode. Enkel als het echt noodzakelijk is. En alleen in samenspraak met de werknemers. Soms ook op vraag van de opdrachtgever (zoals bij werken op autosnelwegen) zonder dat die het bouwbedrijf hiertoe kan verplichten.

De collectieve regeling biedt voordelen op vlak van organisatie en timing. Voor het bedrijf en de ploegen. Maar ook omdat de werken afhankelijk zijn van de vlotte aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingen met andere bedrijven, hoofd- en onderaannemers, ... Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op.

De zelfstandigen kiezen hun vakantie altijd zelf. 59% neemt vakantie in de zomer.  

Hier heb je een overzicht van de verschillende regio's in België: http://www.bouwinfo.be/news/bouwen-en-verbouwen/algemeen/bouwverlof-2017