Bouwverlof 2016 : Meerderheid Vlaamse bouwbedrijven met vakantie

Gepubliceerd op 11 Juli 2016
Bouwverlof - Bouwvakantie
Bouwverlof - Bouwvakantie

Naar jaarlijkse gewoonte start de grote vakantie voor de Vlaamse bouwsector in juli. Afhankelijk van de regio sluiten de bouwbedrijven op andere tijdstippen. De bouwbedrijven gevestigd in Brussel en in Halle-Vilvoorde zijn al sinds maandag 4 juli met vakantie. Voor de provincies Antwerpen en Limburg en de regio’s Sint-Niklaas en Leuven start de bouwvakantie op 11 juli. In de praktijk betekent dit dat ze vanaf vrijdagavond 8 juli de riem er af leggen. In de provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen (exclusief de regio’s Sint-Niklaas, Lokeren en Hamme) begint de jaarlijkse bouwvakantie op 18 juli. De bouwbedrijven uit Lokeren en Hamme wachten nog even tot 22 juli. De vakantie duurt drie weken. In de regio’s Brussel en Halle-Vilvoorde sluiten de bouwbedrijven wegens jaarlijkse vakantie gedurende vier weken.

Een enquête van Bouwunie wijst uit dat 78% van de bouwbedrijven met personeel de regionaal voorgestelde collectieve vakantieregeling volgen. De anderen hebben een eigen collectieve of individuele vakantieregeling of volgen de regeling van de regio waar ze vaak aan het werk zijn.

22% van de ondervraagde bouwbedrijven werkt nog even door tijdens de vakantie om achterstand in te halen. Onder andere door het slechte weer van de jongste weken waardoor heel wat bouwprojecten vertraging opliepen. Bij iets meer dan de helft gaat het om een aantal dagen tot een week uitstel.

De sluiting wegens jaarlijkse vakantie is slechts een aanbevolen collectieve regeling voor bouwbedrijven met personeel. Wie wil, mag daarvan afwijken. Dit is bijvoorbeeld het geval voor bepaalde bedrijven die wegenwerken uitvoeren om ervoor te zorgen dat er geen verkeershinder meer is tegen september. Afwijken van de collectieve sluitingsperiode gebeurt voor de rest niet vaak, enkel als het echt noodzakelijk is, omdat de collectieve regeling voordelen biedt op vlak van organisatie en timing. De bouwwerkzaamheden zijn ook afhankelijk van de aanlevering van bouwmaterialen, van samenwerkingsverbanden met hoofd- en onderaannemers. Als iedereen tegelijk vakantie neemt, lopen de bouwwerken het minst vertraging op. De zelfstandigen kiezen hun vakantie altijd zelf maar 30% volgt ook de collectieve vakantieregeling van hun regio.

Krijg hier een overzicht over het bouwverlof 2016.