Wil je meer weten over ClickBrick en de mogelijkheden?
Vraag vrijblijvend een prijsinschatting aan bij Wienerberger NV.

Circulair bouwen: met demonteerbare gevelstenen en meer

Circulair bouwen wint aan populariteit en is een must in de toekomst maar ook nu al. Kleidakpannen, bakstenen en kleiklinkers passen perfect in circulaire bouwprojecten. Ze hebben immers een lange levensduur en kunnen makkelijk hergebruikt en gerecycleerd worden. Nog eenvoudiger kan het met de ClickBrick. Dit gevelsysteem van Wienerberger wordt geplaatst zonder mortel of lijm en kan makkelijk gedemonteerd worden. Hoe kun je circulair bouwen met keramische bouwmaterialen?  

Kleidakpannen, bakstenen en kleiklinkers: sowieso circulair

Kleidakpannen, kleiklinkers en bakstenen zijn van nature circulair. Ze hebben een lange levensduur en zijn makkelijk te demonteren en hergebruiken. Vraag vrijblijvend je offerte aan.

Kleidakpannen worden mechanisch bevestigd en kunnen dus decennia later opnieuw en volwaardig terug worden ingezet. Zijn er exemplaren beschadigd of zijn er extra pannen nodig, dan kun je ze vervangen of aanvullen met een kleidakpan uit het aanbod van Koramic (Wienerberger).

Kleiklinkers kun je vlot wegnemen en opnieuw gebruiken in de nieuwe tuinbestrating, verharding van je oprit of rondom je zwembad. Handig wanneer er werken nodig zijn aan de riolering of elektriciteit. Kies je voor de waterpasserende Passaqua collectie van Wienerberger, dan kies je voor een duurzame oplossing waarmee overtollig water makkelijk via de voegen in de bodem kan doordringen.

Het hergebruiken van bakstenen is mogelijk wanneer er kalkmortels als metselspecie worden gebruikt en makkelijk te scheiden zijn van de stenen. De gevelstenen kunnen zo met zo weinig mogelijk verlies in nieuw metselwerk worden gerecupereerd.

ClickBrick: innovatief circulair bouwsysteem

Demonteerbare bakstenen voor de gevel

ClickBrick is een innovatief circulair bouwsysteem waarmee gevelstenen droog gestapeld kunnen worden. Het voordeel hiervan is dat de bakstenen later makkelijk gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. De ClickBrick heeft een Cradle to Cradle certificatie en is een belangrijke doorbraak in circulair materiaalgebruik. Interesse? Vraag vrijblijvend je offerte aan.

Slim verankerd

Bij het droogstapelsysteem komt geen mortel of lijm aan te pas, maar worden de stenen mechanisch stevig verankerd met roestvrijstalen clips en spouwankers. De plaatsing van het ClickBrick systeem verloopt hierdoor vlot en soepel en wordt niet beïnvloedt door de weeromstandigheden. Ideaal voor de timing en uitvoering van je bouwwerken. Er zijn geen geschoolde metsers op de werf nodig. Dankzij projectbegeleiding, technisch en esthetisch advies op maat en de nodige hulpmiddelen kan het kwaliteitsvol worden uitgevoerd.  

Esthetische vrijheid

Voor het ClickBrick systeem worden op maat gekalibreerde bakstenen met een groef gebruikt waarbij je geen verloop in de gevels ziet. Het assortiment is bij Wienerberger verkrijgbaar in verschillende kleuren en texturen. Er komen geen voegen aan te pas, dus de gevel bestaat uit een hoger percentage gevelstenen dan een traditionele gemetste baksteengevel. Hierdoor komen de kleur, vorm, structuur van de stenen beter tot hun recht. Ontdek de mogelijkheden.

Getest en goedgekeurd

Een studie van de VUB toont aan dat een ClickBrick gevel na 30 jaar bij demontage maar liefst 70% van zijn waarde behoudt en dus perfect gebruikt kan worden voor een volgend bouwproject. Bij demontage bedraagt de restwaarde nog altijd 56%. ClickBrick heeft ook een bewezen lage milieu-impact blijkt uit de levenscyclusanalyse (LCA). Dit dankzij de kwaliteit van de bakstenen. Ze hebben een lange levensduur waardoor ze niet moeten worden vervangen. In het systeem worden slechts twee materialen gebruikt: baksteen en metaal. Het kan makkelijk gedemonteerd en hergebruikt worden met een minimum aan arbeid en zonder veel verlies.

Ambitieuze projecten

ClickBrick heeft zich in tal van buitenlandse projecten bewezen. Ook in België zijn er meerdere werven aanwezig. Een voorbeeld is de aanpassing en uitbreiding het jongerenverblijfcentrum Ten Dries in Sint-Denijs (Zwevegem) naar een ontwerp van BAST architects & engineers.

Ruimtes hergebruiken

Alle lagen waaruit gebouwen bestaan, zoals de dragende structuur (casco), de isolatie en de afwerking hebben een verschillende levensduur. Om te vermijden dat werken aan de ene laag een impact heeft op de levensduur van de andere, moet je ze onafhankelijk van elkaar kunnen aanpassen. De PLS Newton, de Porotherm snelbouwsteen met extra hoge muurdruksterkte kan dit. Hiermee kunnen grote, open ruimtes gecreëerd worden die achteraf flexibel aan te passen en in te vullen zijn. Resultaat: een slimme casco met een levensduur van 100 jaar of meer dat quasi oneindig kan worden hergebruikt, ook als de invulling en de bestemming veranderen of er een aanpassing gebeurt aan de isolatie of gevelbekleding. Interesse? Vraag vrijblijvend je offerte aan.

Recycleren wanneer hergebruik onmogelijk is

Ook wanneer het onmogelijk is om de keramische bouwmaterialen te hergebruiken, is er nog niets verloren. De niet-herbruikbare kleipannen en bastenen kunnen namelijk worden gerecupereerd, gebroken, gescheiden, vermalen en achteraf opnieuw worden gebruikt als grondstof. Het bakafval wordt trouwens ook tijdens de productie systematisch opnieuw als grondstof gebruikt. Alle Porotherm binnenmuurstenen dragen bovendien het Cradle to Cradle Silver label.

ClickBrick is een innovatief circulair bouwsysteem voor het droogstapelen van gevelstenen en wordt op projectbasis aangeboden. Wil je meer weten over ClickBrick en de mogelijkheden? Vraag hier snel je vrijblijvende offerte aan.

De rubriek duurzaam wonen wordt u aangeboden door Luminus, in samenwerking met onze gespecialiseerde partners.