Zwemvijver met aparte plantenvijver

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Jessy9999
Lid vanaf: 08/06/2020
4 berichten

Beste,

Ik wil een zwemvijver door mijn aannemer laten aanleggen maar lees overal over die planten (zuurstofplanten, ...) die in de vijver moeten.
Zelf zou ik vijver strak willen houden zonder planten.
Is er een mogelijkhied om elders in de buurt weliswaar een aparte vijver te voorzien met die plateaus?
De vijver zal 24m² zijn. Diepte weet ik ook niet echt wat van toepassing is voor een zwemvijver.
Maar stel 1,5 meter diepte, dan heb ik 36m² ...
Hoe groot moet dan de aparte plantenvijver zijn?
Hoe wordt die dan gekoppeld aan de zwemvijver?
Moet ik dan al wachtbuizen laten voorzien ofzo?
Hoe werkt dat? Ik zie in vele filmpjes mooi helder water uit een pijp in de zwemvijver vallen en vermoed dat daar dan ergens een pomp staat.
Hoe geraakt het water van de zwemvijver in de plantenvijver en terug?
Bedankt voor uw antwoord.
Ja, ik werk wel met een aannemer, maar vernam dat hij wel kan uitgraven en de beton kan gieten maar heb de indruk dat het geen ervaren vijverbouer is.

Jessy

 

 

Jessy

Reacties

afbeelding van Jessy9999
Lid vanaf: 08/06/2020
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Sorry voor alle typfouten... al een beetje laat op de avond. Smile

Jessy

afbeelding van layho1
Lid vanaf: 04/01/2015
7 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Mijn advies: bezint eer ge begint

Een zwemvijver is iets waar je goed op de hoogte moet zijn van de werking/principes/dimensionering etc ... Alvorens je eraan begint.

Ofwel lees je jezelf en goed in over deze de materie ofwel zoek je een ervaren rot.
Zo zal je jezelf heel wat problemen en ontgoocheling besparen en kan je er jaaaaaren plezier van hebben.

Layho is now known as layho1

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dit loopt mis nog voor er een schup in de grond wordt gestoken.
Kan alleen maar layho bijtreden: HAAL EEN VAKMAN IN HUIS!
Want als je de aannemer laat doen?  Dan heb je een stinkende vervuilde muggevat.

Zoek eens op dit forum achter zwemvijvers en een hele nieuwe wereld ga open gaan. 
https://www.google.be/search?q=bouwinfo+zwemvijver+site:www.bouwinfo.be&...

Al kort een antwoord op je vragen.
Een filterzone is visueel afgescheiden van een zwemzone, maar fysiek MOET het water van de ene naar de andere ruimte stromen.
Type van filtering bepaalt de stroomrichting. Ik werk meestal van zwem- naar filterzone.

In een filterzone zitten nagenoeg GEEN zuurstofplanten! In de filterzonde zitten de planten die graag en snel veel nitraten opnemen zodat je vijver biologisch in orde is.
Uitleg verwerking afval naar nitraat verwijs ik naar de andere topics .

In een filterzones komen geen plateau's, je hebt gans de massa lava nodig om zoveel mogelijk bacteriën te kunnen herbergen. 

De verhouding/inhoud van een filterzone staat inderdaad in functie van de inhoud van de zwemzone . Maar je moet ook rekening houden met de doorstroomsnelheid en de tijdsduur van de filtering van gans de vijverinhoud en dit rekening houdend met de seizoenen.
Zwemperiode snellere doorstroming dan in de winter en vroege voorjaar. Maar pakweg kan men als vuistregel de1/4 à 1/5 verhouding toepassen.

Koppelen van de filterzone met de zwemzone ... euh gans de zwemvijver is sowieso steeds een geheel waarbij je 2 grote onderverdelingen hebt, de zwemzone en de filterzone.
De enigste koppeling gebeurt door middel van buizen en dit omdat je de pompen NIET in de vijver mag zetten maar in een apart pomphuis.

Verbreek elk contact met die aannemer en zoek een vijverspecialist. Want als hij allen een betonneke kan gieten dan vrees ik dat het zoiets als dit topic gaat worden.
https://www.bouwinfo.be/forum/tuin/rondom-het-huis/prijs-zwemvijver

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Jessy9999 schreef:

Zelf zou ik vijver strak willen houden zonder planten.

Hoe strak is "strak"? Overlopende randen? Heb je ergens een voorbeeldfoto?

Wil je te allen tijden een vlak oppervlak of mogen er luchtbellen, rimpelingen vanwege de pompen, ... verschijnen?

Wat wil je nog extra doen als onderhoud van de zwemzone? Ben je bereidt het bodemslib manueel weg te halen (zuiger, robot) of wil je dat dit zoveel mogelijk "automatisch" op natuurlijke wijze gebeurt?

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Los van wie het uitvoert of hoe het uitgevoerd wordt, is het wel perfect mogelijk om het heliofytenfilter (aka moerasfilter) apart van het zwemgedeelte te plaatsen. Er is uiteraard een permanente verbinding (via buizen) en circulatie (via pomp) nodig, anders wordt het water niet gezuiverd, maar het filter hoeft dus niet "in" het zwemgedeelte te zitten.

In de tuin van ons vorige huis hebben we een "strakke" zwemvijver geplaatst die er als een "gewoon" zwembad uitzag (behalve dat we een groene liner gekozen hadden) en het filter verder naar achter naast het tuinhuis gelegd. Het bad zelf is 2,5 x 4m, het filter is 1,5 x 1,5 dus met een gelijke diepte heb je een volumeverhouding van ca 4:1 (het bad heeft rechte wanden, het filter glooiende wanden, dus de verhouding is niet helemaal exact). Het gaat dus om een kleine zwemvijver omdat de tuin niet groter toelaat, maar als je de verhouding en het debiet (zie verder) respecteert, kan je dat perfect op grotere schaal uitvoeren.

Vlak voor het tuinhuis zie je onder de inox beugel de skimmer, daar zijn twee buizen van 110mm op aangesloten om voldoende debiet te halen en zeker geen verstoppingen te krijgen. Die buizen komen aan de andere kant uit onder het "vlondertje" rechts van het tuinhuis waar het filter geplaatst is. De grootte kan je zien aan de betonplaat aan de rechterkant, de paars-blauwe boshyacinten staan uiteraard buiten het filter.

De pomp zuigt het gefilterde water in het midden onderaan in het filter op en pompt het via de "jet" terug in het zwembad (werveling vooraan net naast de zwembadtrap). Daardoor is er een permanente stroom met een debiet dat het volledige volume ca elke 4 uur filtert.

De algen die je op deze foto kan zien, zijn veroorzaakt door de vrij sterke temperatuurschommelingen en onverwacht hevige regenval in de zomer dat deze foto genomen is. Dat fluctueert in een zwemvijver iets meer, maar zelfs in die zomer hebben we maar twee keer een onderhoud gedaan (algen met een schepnet opvissen en het robotje een uurtje laten rondrijden) en toch permanent helder water gehad. 

(off-topic: vanaf april-mei wordt hier het water via PVC zonnepaneeltjes op het dak van het tuinhuis teruggepompt, daarmee wordt het water verwarmd om een langer zwemseizoen te hebben. Een computersturing zorgt er voor dat het water nooit warmer wordt dan 26° om de planten te beschermen)

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Had ik inderdaad niet duidelijk verwoord. 

Een filterzone is visueel afgescheiden van een zwemzone maar fysiek MOET het water van de ene naar de andere ruimte stromen. Type van filtering bepaalt de stroomrichting. Ik werk meestal van zwem- naar filterzone.

 Als het water van de zwemzone maar in de filterzone terecht komt. 

Merci rdr, want je kunt inderdaad die moeraszone verder wegleggen enkel wat meer risico dat die leidingen verstroppen of afscheuren of dat er te weinig menging is van het water.

afbeelding van Jessy9999
Lid vanaf: 08/06/2020
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo, Ik krijg hier al de hele tijd foutmeldingen nu ik wil reageren. zijn hier beperking aan ? er zit een URL in en is vrij lang bericht.....

Jessy

afbeelding van Jessy9999
Lid vanaf: 08/06/2020
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

rOK, ik had het in word getypt en knippen en plakken werkt dus precies niet......

Vooraf al even bedanken voor al jullie reacties,

Even kaderen, ik ben aan een serieuze renovatie bezig van alles en nog wat. We komen nu aan de laatste fase, terrasaanleg en vijver. Nu leek het me wel handig om de kraan die mijn terras komt uitgraven ook ineens de put voor de vijver die aan het terras zal liggen, mee uit te graven en zo kwam ik aan de vraag hoe groot moet het vijvertje dan zijn voor de planten dat ik graag apart zou leggen (uit het zicht).

Ik sluit niet uit dat ik er een specialist bij moet halen maar de graafwerken beginnen en wil zeker niet dat we nu al iets vergeten voorzien voor pompen, filters, ......in de beton die erin komt.

Mijn aannemer gaat zich ook bevragen bij een vijverspecialist en zijn broer heeft zelf een vijver met kennis er over ...... maar ik vraag graag al advies via jullie kenners hier.

Ik weet dat het beton zou worden met EPDM. RDR: Is een liner beter dan EPDM? 

Ik heb al heel wat opgezocht juist om geen fouten te maken want realiseer me dat dat vlug gebeurd kan zijn. 

Voor helder water lees ik van alles, lavavelden, japanse matten, maar het meeste lees je over de planten.

Ik wil graag een strakke vijver zols op bijgevoegde foto (maar zonder het plangedeelte) . Maar in een L-vorm anders is het terras te groot. De foto van RDR is ook heel mooi, zo zou ik het dus ook graag hebben.

Ik haalde het idee van een aparte vijver voor de planten via deze link over lava veld dat tch ook niet dadelijk aansluit op de vijver.

http://www.detuindokter.be/video/hoe-krijg-ik-een-zuivere-vijver

En zo begonnen mijn vragen over de aansluitingen.

RDR je schrijft de filter 1.5 op 1.5 dan bedoel je een filterzone dus een aparte vijver van die grootte? Dat is inderdaad waar ik naartoe wil. Maar ik lees nergens iets over planen bij jou? Is dit water echt zo mooi door enkel filter en pomp? en je robotje? Is dat een soort stofzuiger voor je vijver? Is dat kostelijk? 

Je schreef nog over zonnepanelen. Ik leg er ook binnenkort maar ga er dan gewoon vanuit dat de pomp electriciteit verbruikt zoals elk ander toestel en dit van de zonnepanelen kan komen.

RDR mag ik je een indicatie vragen van de kostprijs van jouw vijver/zwemvijver? Zelf gedaan of laten doen? 

 

Keon,

strak zoals op de foto maar rimpelingn mogen natuurlijk. 

Ik wil enkel geen planten die er toch vaak moerassig uitzien in mijn vijver, dat past in een natuurlijke vijver maar niet in een strakke vijver mi.

Bodemslib kan dus via robot of via planten (natuurlijke wijze). Je hebt de 2 niet nodig begrijp ik dat goed?

Alvast bedankt! Gr Jessy   

Jessy

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1830 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Jessy9999 schreef:

Ik weet dat het beton zou worden met EPDM. RDR: Is een liner beter dan EPDM? 

ik gebruik de term "liner" voor elke folie die een zwembad of vijver waterdicht moet maken - ben eigenlijk niet zeker of dat de juiste term is.

Onze zwemvijver had (verleden tijd, want we hebben het huis verkocht) een groene PVC-liner. We hadden daar voor gekozen omdat we op foto's die helderheid heel mooi vonden en het bad er groter door lijkt. Bij verschillende vrienden is in dezelfde periode een zwemvijver geplaatst met EPDM, juist omdat die donkerder is en dus verondersteld wordt dat die beter zonnewarmte opneemt en het water dus sneller zou opwarmen. We hebben nooit echt vergeleken omdat elk bad toch anders is, andere zonnerichting, andere omstandigheden, en echt wetenschappelijke studies daarrond heb ik nooit gezien.

We hebben wel vrij duidelijk andere verschillen kunnen vaststellen:

  • op een lichtere folie zie je sneller donkerkleurige vervuiling zoals algen, bladeren, zwart of geel zand; op een donkere folie zie je sneller lichter gekleurde vervuiling zoals kalkaanslag, vette resten van zonnebrandolie enz
  • PVC is gladder (zelfs met de kleine noppen) dan EPDM; wij vonden dat aangenamer aan de voeten, verschillende van onze vrienden juist niet. Als er lichte afzetting van algen ontstaat, geeft dat op een gladde folie nog een gladder resultaat, maar de afzetting krijgt op een gladde folie minder kans om zich vast te zetten. Zeker "hardere" vervuiling zoals kalkaanslag (bv door te vaak automatisch bij te vullen met leidingwater) hecht duidelijk minder op PVC dan op EPDM
  • EPDM is rubber en voelt dus wat "stugger" aan; zelf vind ik dat niet zo aangenaam om op te lopen of tegen te zwemmen, maar dat is puur persoonlijk
  • EPDM is in alle vijverwinkels op verschillende breedtes verkrijgbaar voor uiteenlopende prijzen, het is gemakkelijk zelf te verlijmen (vulcaniseren) en het staat door de grote rekbaarheid wat meer fouten toe. Voor PVC is meer kennis nodig om die te lassen (smelten) en moet precieser geplaatst worden. Bij onze offertes (ca 10 jaar geleden) kon niet echt vastgesteld worden dat de plaatsingskosten daardoor hoger waren, maar de EPDM-plaatsers beweerden dat wel.

Of de zwemvijver in de nieuwe tuin terug PVC wordt of niet, is nog ter discussie - de meningen zijn verdeeld... 

Voor helder water lees ik van alles, lavavelden, japanse matten, maar het meeste lees je over de planten.

zie @lukanar - heliofyten zijn de perfecte oplossing en gele lis (Iris pseudacorus) is de koningin van de heliofyten die het meeste waterzuiverend werk doet. Wij hadden er puur voor het mooie uitzicht ook deze bij gezet:

  • holpijpjes als pure designplant aan de zijkant (Equisetum fluviatile, haalt teveel aan mineralen uit het water, heeft een licht ontsmettende werking en is een fantastische schuilplaats voor reptielen, maar woekter enorm en moet dus jaarlijks uitgedund worden)
  • moerasspirea (Filipendula ulmaria, geeft prachtige bloemen die subtiel geuren)
  • (water-)kattenstaart (Lythrum salicaria, gewoon omdat die zo'n mooie paarse bloemen geeft die er heel "design" uitzien)
  • watermunt (Mentha aquatica, heel zachte muntgeur en leuke lichtpaarse bloempjes)
  • moerasvergeet-mij-nietje (Myosotis palustris, leuke lichtblauwe bloempjes, maar net zoals gewoon vergeet-mij-nietje woekerend en niet meer zo mooi als het uitgebloed is - zou ik zelf niet meer doen)

RDR je schrijft de filter 1.5 op 1.5 dan bedoel je een filterzone dus een aparte vijver van die grootte?

klopt, alleen zie ik het filter niet als vijver omdat die helemaal vol gegooid wordt met substraat (lava of iets anders) waar de waterzuiverende bacteriën zich in ontwikkelen

Maar ik lees nergens iets over planten bij jou?

zie hierboven en bijgevoegde foto's - die zijn van drie totaal verschillende periodes en tonen de eerste experimentele fases. Op een er van staat nog pluimzegge (Carex paniculata) omdat de leverancier vond dat dat de enige juiste zuiveringsplanten waren (hij beweerde zelfs dat hij de planten in zijn kwekerij special op vuil water "getraind" had waardoor ze beter zouden zuiveren dan "gewone" Carex - ROFL)

De zuivering van een zwemvijver gebeurt eigenlijk door bacteriën, maar omdat de belangrijkste daarvan planten nodig hebben voor zuurstof, wordt er ook wel gesproken van filtering door planten. In ruil voor die zuurstof zetten ze afvalstoffen in het water om in voeding voor de planten. 

Is dit water echt zo mooi door enkel filter en pomp?

ja, tenminste van zodra er voldoende gele lis in het filter staat. Afhankelijk van de weerstomstandigheden kan het naar het schijnt tot een jaar duren voor het bacteriologisch evenwicht bereikt is (en pas dan is het water zo helder), bij ons was dat na een paar weken, maar bleef het meer dan een jaar labiel door de verkeerde plantenkeuze.

Water dat in een zwemvijver een biologisch / bacteriologisch evenwicht bereikt heeft, blijft zonder enige hulp of toevoeging heel helder. Er zijn twee momenten dat er een lichte verstoring kan zijn: als in het voorjaar het water begint op te warmen, maar nog niet warm genoeg is om de bacteriën optimaal te doen werken. Er ontstaan dan wat draadalgen die je met een schepnetje kan weghalen, dat duurt typisch 1 à 2 weken. En als er midden in een hete zomer een hevig onweer plaatsvindt. Het water wordt dan een paar uur heel lichtjes "melk-achtig" en het smaakt anders. Door de zuurtegraad van de regen moet het water een paar keer door het filter passeren om terug in evenwicht te geraken. Ik herinner me twee keer dat dat voorkwam en in beide gevallen was het de volgende dag terug in orde.

en je robotje? Is dat een soort stofzuiger voor je vijver? Is dat kostelijk? 

Wij hadden zo'n Dirt Devil gekocht in een promo bij Makro, die kan zowel de bodem als de wanden reinigen. Dat type is eigenlijk niet geschikt voor zwemvijvers; als de wanden iets te glad worden, geraakt het ding niet meer naar boven en dan heeft het natuurlijk niet veel effect meer. Er zijn intussen veel betere robots die ook specifiek geschikt zijn voor zwemvijvers, reken op 1 à 2k€

Je schreef nog over zonnepanelen. Ik leg er ook binnenkort maar ga er dan gewoon vanuit dat de pomp electriciteit verbruikt zoals elk ander toestel en dit van de zonnepanelen kan komen.

geen elektrische, gewoon goedkope PVC collectors type "Swim" (gekocht bij Izen, maar die leveren ze niet meer). Met een elektrische driewegkraan dat door een computertje gestuurd werd, werd het water van de ciculatiepomp door paneeltjes gestuwd in plaats van rechtstreeks naar het zwembad. Er is dus geen noemenswaardig extra elektriciteitsverbruik, maar de driewegkraan kost wel wat.

RDR mag ik je een indicatie vragen van de kostprijs van jouw vijver/zwemvijver? Zelf gedaan of laten doen? 

Heel relevant is de prijs niet meer, want het is 10 jaar geleden. De plaatsing van het bad en het filter hebben we laten doen, dat zal toen ca 10.000 euro geweest zijn inclusief liner en pomp, exclusief graafwerken, exclusief lava en planten - we hebben kort daarna ontdekt dat we daarmee dik 25% boven de marktprijs zaten.

Aangepaste elektriciteit, computertje, zonnecollectors heb ik het jaar daarna zelf geplaatst. De componenten komen van verschillende leveranciers op verschillende momenten, het totaal zal zo'n 2.000 euro geweest zijn (met de driewegkraan als duurste onderdeel). Afwerking terrassen en verder aanleg hebben we ook zelf gedaan, dat zit niet in die prijs inbegrepen.

strak zoals op de foto maar rimpelingn mogen natuurlijk. 

Om zo'n helder water te houden, moet het water minstens alle paar uur volledig door het filter gepompt worden - het moet dus voldoende circuleren en dat werkt beter als er ook aan het oppervlak wat beweging zit. Met een groter filter kan je de circulatie vertragen waardoor er minder rimpeling op het oppervlak zit, maar laat goed uitrekenen welk debiet je nodig hebt om het water zuiver te houden.

(het helpt ook om de wind uit te zetten Wink

afbeelding van Jessy9999
Lid vanaf: 08/06/2020
4 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo RDR, ik word echt slimmer Smile

Ik begreep "een filter" eerst iets als iets dat je ergens gaat kopen (zoals een filter bij een INEX zwembad)maar begrijp nu (mss een beetje aan de late kant I know Smile ) dat  jullie de term filter gebruiken voor een filterzone aan te geven die vol ligt met lava en de planten. Trouwens bedankt voor al die namen , die ga ik dan ook zoeken.

Heb jij lava of iets anders? Wat reed je me aan? 

Nu ik meen begrepen te hebben dat ik ongeveer 1/4 van de grootte van de zwemvijver dan moet uitgraven/ laten uitgraven voor de filterzone. Maar hoe diep kan je zo een filterzone maken? NIet zo diep vermoed ik of de planten staan in een diepe put? Ik heb 24m² en 1.5 meter diep genomen. Dan dacht ik 6m² en 1.5 meter diep maar dat lijkt me dan weer niet goed geredeneerd? Maar als ik 30 cm diep ga voor de filterzone dan is die zone groter dan mijn zwemvijver..... dit is wellicht een minder slimme vraag maar stel ze toch maar Smile

Op jouw foto's en je gaf mee een filterzone van 1.5 op 1.5 maar hoe diep? en is dat dan 1/4 van je zwemvijver?

Wat is de diepte die je aanraadt voor een zwemvijver?

Doe je ditoeral zelde niveau of is er een argumnt om af te dalen ofzo? 

Anderzijds merk ik dat jij een handige Harry bent..... ik ben dus geen handige henriette op dit gebied en er is hier geen Harry , laat staan een handige....

Kan jij le toevallig iemand aanraden ? Ik ben van OostVlaanderen. 

Dus ga ik er ook maar en specialist bij halen maar kan je me meegeven waar ik zeker op moet letten als de annemer de beton giet en de EPDM plaatst..... welke "gaten" moeten er zijn en hoeveel (in de beton) om de verbinding met de filterzone achteraf door een specialist te laten uitvoeren?

Men gaat normaal volgende week graven dus tegen dan krijg ik het niet rond een vijverspecialist te vinden vrees ik.

Bedankt nogmaals voor alle hulp!

 

groetjes Jessy

 

Jessy

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan je alleen maar aanraden om het uitgraven van die (zwem)vijver uit te stellen. 

De graaf- en betonkosten die je nu denkt uit te sparen , ga je terug kwijt spelen door het ondoordacht, onzorgvuldig en onbezonnen te werk gaan. 

Wij hebben hier het probleem moeten oplossen waarbij er ook snel door de aannemer een betonnen kuip is gestoken als zwemvijver : kostprijs was laag omdat er nog andere bouwwerken waren . Naderhand moesten wij die zwemvijver gaan aanpakken want de eigenaar , de betonkuiper, de bouwaannemer en de tuinaanlegger zaten met hun handen in het haar. Nergens maar ook nergens waren er enige berekening opgesteld, voorzieningen getroffen of minstens een idee gehad waar ze mee bezig waren. Extra kostprijs om terug een zwemvijver te krijgen in plaats van een stinkende put in de grond. 18.000€ .

Dit kun je nooit recuperen met nu snelsnelsnel een kuip te steken.

Als ik je opmerkingen en ideeen lees dan ben je wild enthousiast om ne zwemvijver te steken , maar ik merk ook dat je geen kennis hebt van zwemvijvers. LEES , LEES en LEES . 

Daarom dat ik je hebt aangeraden om het forum door te nemen over zwemvijvers . Maar heb je dat gedaan ? Nee hoor, want dan had je op bepaalde zaken wel anders gereageerd. 

Ik weet wel als professioneel dat op 1 week tijd een gezonde , biologisch in evenwicht zijnde zwemvijver met een calculatie voor het aantal kuub en de verhouding van alle onderdelen ( en nee niet de zuurstofplanten of irissen of heliofyten zuiveren je water maar wel de bacterieeen die het rottingsproces van organsich afval omzetten naar ammoniak, ammonium en waarbij bacterieen  deze ammoniak ( giftig) omzetten naar nitriet( giftig) en weer andere bacterieeen deze weer omzetten naar nitraat ( opneembaar door planten) Dus je hebt zuiver en gezond water als je nitraat volledig wordt geconsumeerd door waterplanten en daar komt lis in het spel. Deze neemt veel nitraten op. Dus hoe diep je filterzone is voor de groei van die planten is niet van toepassing. Die diepte van je filterzone  heb je nodig om een goede balans en volume  te hebben voor je bacterieeen !!! Er zijn er die leven in een zuurstofarm milieu( die ammoniak omzetten naar nitriet) en er zijn er die veel zuurstof nodig hebben ( nitriet naar nitraat) . En voor die zuursof heb je bewegend water nodig maar ook zuurstofplanten en eventueel een luchtpomp.

En ja je kunt een kunststofkuip met kunstofborsteltjes en aktieve kool en watten steken maar je kunt ook werken met een moerasgedeelte vol met lava waar veel bacteriieen het zuiveringswerk kunnen doen( trouwens bij die kant en klare filters zijn geen planten voorzien.)

Maar je moet ook rekening houden met de snelheid waarmee je je water wordt gezuiverd of beter stroomt door een lavafilter. Is dit te snel dan krijgen die bacterieen niet de kans om een zuurstofatoom te koppelen aan een nitriet element . TEveel aan nitriet is dan weer giftig voor planten,dieren en mensen. Ben eigenijk benieuwd of je bouwaannemer hier mee rekening ga houden . 

Je zal ook moeten zien wat de gemiddelde temperatu....

Eigelijk , laat het , want heeft het wel zin om hier gans het complexe systeem van en voor een gezonde biologisch in evenwicht zijnde zwemvijver uit te doeken te doen als je toch van plan bent voor  om volgende week die kraan die put te laten uitgraven?

Je moet je zelf de vraag stellen: ga ik nu enkele 1000€ betalen voor iets te laten maken met haast en spoed of ga ik me efkes fatsoenlijk voorbereiden en zien wat kan en niet kan.?

 

 

afbeelding van wawadadakawa
Lid vanaf: 15/07/2011
355 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Misschien eens kijken op http://www.groeneplan.be/ als je strak wil voor inspiratie (nee ik heb helemaal niks met die firma te maken en is dus geen reclame, enkel iets dat ik ben tegengekomen tijdens het inlezen in zwemvijvers)

Luk ik heb trouwens wel interesse in jou mening over hun hybride concepten van zwemvijvers. Ik weet dat dit niet helemaal jou ding is en je liever volledig op natuurlijk terugvalt, maar vond het concept wel interessant (en ja zo is het meer zwembad dan zwemvijver).

 

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Jessy9999 schreef:

strak zoals op de foto maar rimpelingen mogen natuurlijk. 

Bodemslib kan dus via robot of via planten (natuurlijke wijze). Je hebt de 2 niet nodig begrijp ik dat goed?

De situatie zoals op de foto, plantenfilterzone gescheiden van het zwemgedeelte via een loopbruggetje of stuk terras, geeft de eenvoudigste uitvoering.

Het water in de filterzone hou je 10cm lager tov. de zwemzone zodat de scheidingsplaat tussen beide functioneert als skimmer (voor de drijvende vuildeeltjes).

Naast de skimmer zet je twee airlift-pompen die water uit de onderste laag van het zwemgedeelte oppompen tot in de filterzone (en het water meteen beluchten). Op die manier ben je lokaal al een deel bodemslib kwijt.

Het water vanuit de filterzone moet je dan nog buitenom terugvoeren naar het andere uiteinde van de vijver waar het via twee air-lift pompen terug wordt gepompt.

Air-lift pompen werken op lucht... je hebt dus enkel een vijverluchtpomp nodig om al je water te beluchten en rond te pompen.

Concreet

Uw aannemer kan je een grote betonnen bak laten aanleggen met een diep zwemdeel en een ondiep filterdeel. Diepte zwemdeel kies je naar eigen smaak, voor de diepte van het  filterdeel is 80 à 100cm voldoende.

Aan de filterzijde - uitgang! - laat je een buis doorheen het beton komen van diam. 90mm - bovenzijde buis gelijk met bovenzijde beton - en aan de andere kopzijde - waar het water weer de vijver inkomt - twee buizen van diam. 70mm. De hoogte mag je kiezen, net boven of geheel onder de waterlijn...

Als de filterzone even breed is als de zwemzone, dan volstaat 1/6 deel van de totale lengte als filterzone (met het concept van de airlift-pompen/beluchters).

Een bodemdrain is niet nodig.

Belangrijk is dat de buitenzijde van uw betonnen bak wordt aangevuld met gewone aarde. Op die manier kan je achteraf gemakkelijk alle noodzakelijke leidingen voorzien.

Hoogte van uw betonnen bak moet je afstemmen met de rand afwerking en de hoogte van het terras... mooiste is als dat naadloos in elkaar overgaat...

Als je nog onderwater-verlichting wenst dan zal je op de juiste plaatsen wat uitsparingen moet voorzien. 

PS: Lukanar's uiteenzettingen over ammoniak, nitrieten, nitraten en plantengroei zijn eerder van toepassing voor vijvers met vissen erin, niet voor 'gewone' zwemvijvers...

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

O jawel hoor

want die basisscheikunde is zowel voor vijver als zwemvijvers als biovijvers en koivijvers.... zelfs voor kikkepoelen en amfibievijvers.

En jouw advies ? 

Sorry maar daar klopt weinig van. 

De situatie zoals op de foto, plantenfilterzone gescheiden van het zwemgedeelte via een loopbruggetje of stuk terras, geeft de eenvoudigste uitvoering.

Neen,is niet de eenvoudigste uitvoering. Want je moet bij fysiek gescheiden zwemzone en filterzone doorsteken voorzien zodat het water via buizen van het ene gedeelte naar het andere gedeelte stroomt.  Kans op lekken, opstroppingen is reel groter. Wat wel kan is dat er VISUEEL gescheiden wordt maar dat je 1 kuip maakt die is onderverdeelt in een zwemzone en filterzone. 

Het water in de filterzone hou je 10cm lager tov. de zwemzone zodat de scheidingsplaat tussen beide functioneert als skimmer (voor de drijvende vuildeeltjes).

Ook niet juist. Je krijgt daardoor een opstapeling van vuil terhoogte van het hoogteverschil. De bedoeling van oppervlakte stroom is om het drijfvuil in de filterzone te brengen. Hoe dieper dit kan indringen hoe beter de omzetting kan gebeuren naar organisch afval en verwerkt worden .

Trouwens een skimmer is een beperkte instroming voor een zwemvijveroppervlak. 

Naast de skimmer zet je twee airlift-pompen die water uit de onderste laag van het zwemgedeelte oppompen tot in de filterzone (en het water meteen beluchten). Op die manier ben je lokaal al een deel bodemslib kwijt.

Ook mis .

Ofwel werk je met een upstream of downstream. Vuil water wordt onderin de filter gebracht en naar boven gestuwd . Probleem je kunt geen oppervlakte vuil meepakken. EN kans dat de onderste laag lava dicht komt met teveel vuil en dan moet je alles backwashen ofwel alles er uit halen.  Door de circulatie van vuilfilterzone naar zwemzone kun je meer vuil verwachten in je zwemzone.

Ofwel werk je down. Wat wil zeggen dat het water van de zwemzone naar de filterzone gezogen wordt en daar DOOR de beplanting en DOOR de lava naar een wirwar van drainstrengen wordt gebracht . Deze geven uit in een verzamelbuis en daar zitten de circulatiepompen op aangesloten. Deze trekken het water dus door de beplanting en wortels en door de lava en geven die aan de verst afgelegen zijde van de zwemzone terug in het water.  De wijze waarop de waterinlaten uitgeven is van wezenlijk belang om geen dode hoeken in de zwemzone te krijgen. Je moet zorgen voor een optimale circulatie van het water.

Nu die airliftpompen pompen in jouw verhaal het water uit de zwemzone op en dan naar de filterzone ( die 10 cm lager ligt) en welke pomp ga je dan gebruiken om het water in de filter naar de zwemzone te krijgen? Nog een pomp? En dat noem jij eenvoudig ? 

Bodemslib haal je niet weg met je circulatiepompen en die geeft zeker niet uit op de filterzone. Bodmeslib wordt afgezogen door een 100% volledig losstaand circuit ... maar is eerder van toepassing in zwembaden dan in zwemvijvers. Kan natuurlijk als er sterk vermoeden is dat er veel extern organisch afval van bomen rondom moet verwerkt worden.

 

Het water vanuit de filterzone moet je dan nog buitenom terugvoeren naar het andere uiteinde van de vijver waar het via twee air-lift pompen terug wordt gepompt. 

4 pompen al en dan nog die duur airlift die eigenlijk veel te zwaar zijn. Je moet circulatiepompen hebben. 

Air-lift pompen werken op lucht... je hebt dus enkel een vijverluchtpomp nodig om al je water te beluchten en rond te pompen.

Alle nog een erbij en je zal ze nodig hebben want je filterzone ga slecht werken.

Concreet

Uw aannemer kan je een grote betonnen bak laten aanleggen met een diep zwemdeel en een ondiep filterdeel. Diepte zwemdeel kies je naar eigen smaak, voor de diepte van het  filterdeel is 80 à 100cm voldoende.

Nog moeilijkermaken??? Keon benje er nu mee aan t lachen of meen je dit serieus ? Ga je nu echt in een grote bak 2 verschillende dieptes voorzien? Pak toch 1 diepte, veel gemakkelijker om de folies te plaatsen en hoe meer lava (ook in de diepte) hoe meer bacterieen ... aja das juist, jij spreekt neit over bacterieen want das in jouw idee alleen voor vijvers .

Aan de filterzijde - uitgang! - laat je een buis doorheen het beton komen van diam. 90mm - bovenzijde buis gelijk met bovenzijde beton - en aan de andere kopzijde - waar het water weer de vijver inkomt - twee buizen van diam. 70mm. De hoogte mag je kiezen, net boven of geheel onder de waterlijn...

Als de filterzone even breed is als de zwemzone, dan volstaat 1/6 deel van de totale lengte als filterzone (met het concept van de airlift-pompen/beluchters).

En wat is de doorstroomsnelheid van het vervuild water in je filterzone ? 

Wat is de return dat je na streeft in je zwemvijver?

Wat is de totale inhoud? Wat is de verhouding tussen inhoud en wateroppervlak? 

Een bodemdrain is niet nodig.

Eindelijk toch een zinnige opmerking

Belangrijk is dat de buitenzijde van uw betonnen bak wordt aangevuld met gewone aarde. Op die manier kan je achteraf gemakkelijk alle noodzakelijke leidingen voorzien.

Hoogte van uw betonnen bak moet je afstemmen met de rand afwerking en de hoogte van het terras... mooiste is als dat naadloos in elkaar overgaat...

Als je nog onderwater-verlichting wenst dan zal je op de juiste plaatsen wat uitsparingen moet voorzien. 

 

Denk dat  je toch weinig weet van hoe een zwemvijver in elkaar zit.

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3936 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Wat ik tot nu toe heb voorgesteld, zijn de werken die de aannemer nu al kan uitvoeren.

Wat er achteraf nog moet bijkomen en ik nog niet verteld heb, is een drainagebuis onderin de plantenfilterzone (best tegen de kopwand) waarbij je dat water dan via een airliftpomp doorheen die opening van 90mm pompt. (Je krijgt dan idd. een "downstream" plantenfilter).

Aan de buitenzijde wordt die buis van 90mm omgeleid naar het andere vijver uiteinde en via twee airlift pompen in de vijver gebracht (vergt ook nog wat extra buiswerk).

Een airlift-pomp  is gewoon een buis waar onderaan luchtbellen worden ingeblazen. (via een bruissteen)... kost niets, verbruikt quasi niets, hebben geen bewegende delen en vergen quasi geen onderhoud (af en toe eens de bruissteen proper maken).
Airlift-pompen hebben een beperkte opvoerhoogte en zijn net ideaal om te circuleren en te beluchten.

De skimmer voert het drijvend vuil naar de plantenfilter, de twee naastliggende airlift-pompen voeren het zwevend vuil en wat bodemslib - vanuit het zwemgedeelte - naar de plantenfilter.

Door zoveel mogelijk lucht in te brengen, is het volume van uw plantenfilter veel minder kritisch, als die werkt als deeltjes-filter  (via het substraat en de wortels) is het goed. Lucht komt immers in het water via die airlift-pompen.

In totaal kom ik aan 5 airlift-pompen.