Zelf regenput uitkuisen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van ThomasS
Lid vanaf: 08/10/2012
0 berichten

Hallo,

Wij hebben begin deze week een huis gekocht en zijn nu beetje per beetje de woning aan het kuisen en alles eens aan het uittesten om te kijken waar er eventueel problemen zijn.

Gisteren wilden we het bad een test geven, volgens de vorige eigenaars is dit ook aangesloten op regenwater (net als de 2 douches, toiletten en wasmachine leiding).

Toen wij de warm water kraan opendraaiden was het water licht gekleurd, maar dit is normaal bij regenwater denk ik. Bij het opendraaien van de koud water kraan merkten we echter dat het water echt bruiner werd, en er ook zand bijkwam in het bad. Ik vermoed dus dat de regenput(ten) vervuild is. Tenzij dit natuurlijk ook nog een andere oorzaak kan hebben die we moeten oplossen..

Ik heb vanochtend een offerte gevraagd om de regenput(ten) te laten uitkuisen door rapidcleaning. Alles berekend zou dit voor ons op ong. €700 komen... Wat ik toch wel een grote kost vind.

Nu vroeg ik mij af of het doenbaar is om dit zelf uit te kuisen, en hoe je dit dan best doet. Want zelf heb ik er geen verstand van Biggrin

Alle tips zijn welkom! Wink

Reacties

afbeelding van Mr. Bouwinfo
Lid vanaf: 07/12/2016
203 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Door de hevige regen van de laatste dagen zal er wel een omwoeling zijn geweest in uw regenput. Het had proper geweest van de vorige eigenaar om aan jullie te kennen te geven wanneer het laatste onderhoud was gedaan ... bij deze vermoed ik al dat het enige tijd geleden is.

Het leegpompen van de put is op zijn eigen geen zwaar werk ... dompel pomp en een slang die lang genoeg is om het water naar de riool te leiden. Zeker ventileren van de put! en dat langer dan een uurtje! Het ruimen van de bodem smurrie is iets anders. Hoe dik is de smurrie? dat kan je meten met een lat

Kan er een persoon door het gat, en hoe is dit afgewerkt? Werkt met meerdere personen. Hij of zij die  in de put gaat draagt een veiligheidsharnas met een stevig touw! Voor het geval hij/zij onwel wordt/zich kwetst.  

 

afbeelding van koenvhaver
Lid vanaf: 17/06/2010
151 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Elk jaar kuis ik mijn regenput eens uit. Dat is niet moeilijk. Natuurlijk wacht ik op een droogteperiode. Rest omhoogpompen met dompelpomp en dan met borstel en dweil zoveel mogelijk uitkuisen. Indien je schrik hebt voor de luchtkwaliteit zou ik een ventilator laten zakken in de regenput met een touw. Ook best met twee zijn.

groeten

afbeelding van Valerius
Lid vanaf: 23/01/2008
631 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Regenput kuisen is niet zo moeilijk. Rekening houden met de veiligheidsmaatregelen.

En bruin water kan ook afkomstig zijn van de leidingen.

Eens goed doorspoelen

zand kan je ook tegenhouden met een filter.

Valerius.

afbeelding van Griet en Stefan
Lid vanaf: 03/08/2007
776 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Om de 8 jaar moet een put gekuisd worden.

En bij het kuisen enkel de smurrie op de bodem opscheppen. De wanden mag je niet reinigen. Daarop huizen goede bacterien die de put mee helpen proper houden.

afbeelding van Dante Mertens
Lid vanaf: 11/07/2016
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ik heb het hier nu ook zitten, en dit in een nieuwbouw huis, put steekt er niet meer dan een jaar in, was proper... maar tuin nog niet aangelegd, veel aarde in tuin en met de zware regenval modder in de put gewassen (deksel van put sloot niet goed af én lag lager dan grondniveau= bruin water in toilet beneden, wasmachine, kraantjes... en dit mét een 3stappenfilter grof, fijn + actieve kool... filter zat volledig verzadigd op 3 maand terwijl die eigenlijk een jaar zou moeten meegaan. aannemer wil dit niet onder garantie komen doen aangezien hij beweert dat de put proper was bij oplevering van de woning en achteraf vuil geworden door de regenval. Ik kan hem dit waarschijnlijk niet kwalijk nemen maar vind het toch heel benard dat we na 3 maanden (we wonen er sinds april) al met een pomp zitten die zichzelf vol modder heeft getrokken en ik moet beginnen mijn put (10.000l) leeg te trekken en kuisen. prijzen die ik hierboven zie zijn weldegelijk de gangbare prijzen en dit kunnen we nu er niet bijnemen, dus zelf doen... zo zie je maar: ook met een filter en een nieuwe put kan je dit hebben.

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Is toch helemaal niets moeilijk aan ... bij mijn ouders heb ik al enkele keren gereinigd (2000 l) en ik moet zeggen dat ik veel liever deze op onze nieuwbouw reinig ( 10.000l) .

Kan je bij wijze van spreken gewoon in rondwandelen en met gewone borstel met lange steel werken  ...

Uiteraard steeds met 2 personen werken ... steeds even de differetiele werking proberen van de elektrische installatie als je pompt uit water waar je met je laarzen instaat ... bij voorbaat de pomp achter de 30 mA differentieel zetten  ... 

Wie echt ongerust is in de luchtkwaliteit houdt best een dikke tuinslang van een meter af zes bij de hand ... want reken maar indien er ene in de put flauw valt dat je die daar zelf niet uitkrijgt als tweede persoon  ...

Met die tuinslang kan je dan gerust "snorkelen" ... inademen door de tuinslang via de mond ... uitademen dan via de neus in de put zelve  ( anders recupereer je steeds de zuurstofarme lucht uit de slang)

Pomp bij voorbaat naar een straatkolk ofzo ...

 

k.b. 

afbeelding van rdr2180
Lid vanaf: 18/03/2006
1828 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

veel hangt af van de soort vervuiling en hoe de aanzuiging en inloop geïnstalleerd zijn; op de 10 jaar dat onze regenput er zit, heb ik die alleen in het begin moeten uitkuisen omdat er door een verkeerde aansluiting water van de afvoer in terugliep. Met een beetje een goeie dompelpomp is dat op een paar uur leeggezogen en ook het uitkuiswerk is best te doen (ik had zelfs de waterstofzuiger mee in de put laten zakken).

Voor de veiligheid heb je inderdaad best iemand anders in de buurt, maar in normale omstandigheden is het nu ook weer niet zo dat in een regenput giftige dampen hangen of dat er te weinig lucht zou zijn. 

Als het goed is, heb je een "zachte toevoer" - vers regenwater komt dan een 10 à 20 cm boven de bodem van de put binnen, zodat het bezinksel op de boden niet omwoelt bij hevige regen (er bestaan ingenieuze bakjes voor, maar je kan dat ook heel gemakkelijk zelf maken met twee bochten van 90°). Als alles juist aangesloten is en er de juiste filters tussen zitten zou er nooit zo veel bezinksel in de put mogen komen dat die boven de zachte toever komt, maar als dat toch gebeurt, kan een hevige regenbui de boel toch opwoelen en moet je dat dus inderdaad weghalen - een dompelpomp voor vuil water van minder dan 100 euro is dan je beste investering.

Daarnaast zou je aanzuiging met een filter onder een vlotter moeten hangen, zo dat die altijd ca 10cm onder het wateroppervlak aanzuigt en er in principe nooit bezinksel of drijvend vuil in je leiding of pomp kan komen.

Om het water voor de was te gebruiken (grootste voordeel zit in de besparing op wasproducten en wasverzachter) hebben wij een fijnvuilfilter en een koolstoffilter geplaatst, daarmee is het water even helder als leidingwater (nu ja, de eerste keer serieuze regen na twee maand droogte heeft ons een paar geleden wel eens wat groezelig water opgeleverd, maar dat was na twee dagen en een nieuw koolstoffilter ook terug in orde).

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8028 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

- Voor de luchtkwaliteit in de gaten te houden kan je een zuurstofmeter gebruiken. Bij mij op het werk kan ik die ontlenen, maar ik vermoed dat je die ook kan huren.

- Voor de dompelpomp, er staat één in de ALDI te koop vanaf 16/07.
http://nl.aldi.be/aldi_vuilwaterdompelpomp_48_5_2146_23992.html
Of het een goede aanbieding is weet ik niet, geen ervaring met dompelpompen.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Die pomp kan stukjes opzuigen tot 25 mm diameter ... surprise ..;

soms sta je toch met verbazing te kijken van wat men zoal aanbiedt ...

 

Maar voor sporadisch gebruik zal hij zijn dienst wel doen ...

k.b.

 

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8028 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb geen flauw idee of dat positief of negatief is smiley

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!

afbeelding van K.B.
Lid vanaf: 19/02/2009
11832 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Nu7s schreef:

Ik heb geen flauw idee of dat positief of negatief is smiley

 

Beter gewoon niet proberen zou ik zeggen en als er een knikker in uw regenwaterput is gevallen deze daar met de hand uit nemen  ...

Ik zeg ook niet dat het niet kan ...    (maar 2.5 mm lijkt mij eerder de werkelijkheid te zijn )

Ooit heb ik ergens gelezen dat alle paddestoelen eetbaar zijn  ...  sommigen slechts één maal in een mensenleven ...  het is maar hoe je alles bekijkt natuurlijk ... pompen dienen voor vloeistoffen ...

k.b.

afbeelding van pthomass
Lid vanaf: 05/12/2007
1429 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

sterk pompke voor die prijs...

Ik heb een DAB liggen thuis van 6 cuub/u

en daar heb ik laatst een brandweerslang voor gekocht van 32mm. Makkelijk op te rollen en op te bergen en laat goed volume door.