• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Zaagblad voor hardhout

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
2.067
Waarderingsscore
1.139
Punten
113
Voor het aanleggen van een terras moet ik redelijk wat planken afkorten en een klein aantal in de lengte afzagen.
Ik heb een Metabo  KG216 afkortzaag (216x30) en een Hitachi C6U2  cirkelzaag (165x30).
Beiden met het standaard zaagblad maar om het hardhout te zagen (Ipé) zou ik me graag een passender zaagblad aanschaffen.


Ik lees hierover om dan best een zaagblad met meer tanden te gebruiken, wat me logisch lijkt, maar hier en daar lees ik dat het blad niet te fijn mag zijn.
Wat is zoal aangewezen ? Zijn er ook andere specificaties belangrijk, bv 'links-rechts geslepen' ?
Een 'negatieve hoek' is blijkbaar voor metaal (gaat hardhout niet in de richting van metaal) ?
Is er ook een verschil in een passend zaagblad tussen afkorten en in de lengte afzagen ?
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
2.067
Waarderingsscore
1.139
Punten
113
Oeps, misschien de verkeerde rubriek ?   
regular_smile.png
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.936
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Over hoeveel zaagsnedes hebben we het?

Afkorten is op elke plank sowieso minimum 2 keer. Je topt alle koppen sowieso af om een perfecte rechte hoek te hebben en om de beschermhars te verwijderen. Als je dan nog wat meer knutselwerk gaat uitvoeren is het de moeite om voor de afkortzaag een meertandig zaagblad aan te schaffen. Misschien nog eentje die een versnelde afvoer voor het zaagsel heeft maar dat kan je counteren met wat trager te zagen.

Trouwens ik raad heel sterk aan om altijd traag te zagen. Je moet de zaag zijn werk laten doen.

In de bouwhandel vind je een heel scala van zagen specifiek voor tropisch hardhout ... er wordt zelfs onderscheid gemaakt tussen azobe en andere tropische hardhoutsoorten. De klank van links - rechts geslepen, negatieve hoek, extra zaagselafvoer zou ik niet prioriteit nemen. Leuk meegenomen maar als leek en als pro merk je geen verschil als je maar af en toe tropisch hardhout bewerkt.

Voor de cirkelzaag, meer tandjes geeft fijnere zaagsnede en zoveel kost een extra blad niet. Is het noodzakelijk? Terug afwegen hoeveel planken ga je overlangs zagen ? Enkel met de aansluiting tegen de gevel of raam of deur zal je moeten overlangs zagen en dan is het soms handiger om met een wipzaag of multitool te werken.

Ik heb op mijn afkortzaag, cirkelzaag, wipzaag en multitool allemaal zaagbladen staan of in reserve die geschikt zijn voor tropisch hardhout. Maar ik zaag nogal veel plankskes 
biggrin.gif
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
2.067
Waarderingsscore
1.139
Punten
113
Heel grof geschat, afkorten een 300 snedes Ipé 21x145 en dan balken Bankirai 40x60 een 200.

Ja, telkens de kop afzagen .. ergens las ik dat je dan best zou direct een product aanbrengen om te sealen zodat de vochtigheid via daar niet in onevenwicht komt  ..  misschien is dat wat overdreven  ?

Ik wou sowieso eens voor de twee machines een beter (duurder) blad kopen, met meer tandjes om fijner te werken, dat het dan trager gaat is geen probleem (ik laat inderdaad de zaag het werk doen, kwestie van niet te forceren).
Is dan een specifiek voor hardhout zaagblad ook geschikt als universeel ?

Voor langszagen bestaan er specifieke bladen maar moet ik maar enkele snedes mee doen, dat ik dan daarvoor een universeel blad gebruik is geen probleem ?

Bij een 210 is dan 64T vrij fijn ?
210x30 64T

Hier spreken ze van: "Voor zeer goede, zuivere zaagresultaten bij langs- en dwarssneden in zacht- en hardhout":
210x30 56T
Wat wil de spaanhoek eigenlijk zeggen en wat is in dit geval aangewezen ?

80T met benaming 'multimateriaal' is dat ook bruikbaar voor hardhout, misschien wel trager maar fijner ?
Multi-Materiaal

 
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
2.067
Waarderingsscore
1.139
Punten
113
Weinig schrijnwerkers hier precies    
regular_smile.png


Ik merk dat minder tanden niet altijd samengaat met grover werk. Der zijn soms weinig tanden maar het zijn dan kleine die ver uit mekaar staan. Volgend blad bv heeft slechts 20 tanden:
Powercut 20T
 

Of toch best gaan voor meer tandjes ?
64T

't Mag gerust iets kosten, ik doe al het werk zelf, dan verkies ik goed materiaal.

Is het een blad specifiek voor hardhout en dus bijna uitsluitend voor deze klus, ok ..  is het bruikbaar voor alle hout nadien, prima  ..  is het multi-cut dus ook licht aluminium, nog beter.
Maar het moet vooral passend zijn om Ipé terrasplanken te zagen met een fijn resultaat, snelheid mag traag zijn ..
 

JLKX

Nieuw Lid
Lid geworden
3 okt 2019
Berichten
32
Waarderingsscore
0
Punten
6
32 of 24 Tanden zou ruim voldoende moeten zijn voor een hardere houtsoort zoals Ipé, voor allebei de diameters.
Meer tanden dient voor een kleinere afname per snede, en eigenlijk voor uitbrokkeling te voorkomen bij delicatere/zachtere materialen.

Omdat Ipé zo hard is zaag je er minder snel door, en omdat je er minder snel door zaagt passeren de tanden bij wijze van spreken  voldoende keren het te verspanen materiaal om een propere afwerking te verkrijgen.
Als je daar een zaagblad met veel tanden inzet gaat je zaag zelfs sneller bot worden o.w.v. oververhitting door een teveel aan wrijving.
Een zaag met veel tanden zal in het begin zeker ook goed gaan en een propere afwerking geven, maar lang zal het niet duren.. 
regular_smile.png


Veel succes!
 

rdr2180

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
18 mrt 2006
Berichten
2.674
Waarderingsscore
566
Punten
113
De laatste paar jaren ben ik meer en meer tot de vaststelling gekomen dat het juiste zaagblad een heel groot verschil maakt op het resultaat en dat het de moeite loont om verschillende zaagbladen te kopen en die ook naargelang het materiaal te wisselen. Belangrijkste is dat je zeker voor melamine/laminaat en volhout elk een apart zaagblad gebruikt. Dat mogen universele zaagbladen zijn, maar als je toch gaat wisselen, is het de moeite om het zaagblad beter op het materiaal af te stemmen.

Het materiaal bepaalt welke snijsnelheid gebruikt mag worden: voor vol hout zit je best tussen de 50 en 85 meter per seconde (hard hout iets trager dan zacht hout), voor laminaat (op vezelplaat) en mdf blijf je lager. Voor een 216mm zaagblad betekent dat een toerental van ca 7.500 rpm. Je beide zagen zitten daar onder, dus zoals @Lukanar al vaker geadviseerd heeft: je werkt wat trager om te vermijden dat het hout en de zaagtanden verbranden.

Het materiaal bepaalt ook welke tandaanvoer gebruikt wordt – hoeveel mm materiaal er per tand tegelijk afgenomen mag worden. In combinatie met de snijsnelheid geeft dat het optimale aantal tanden. Voor hard hout komt dat steevast op een fijne vertanding uit, voor en zaagblad van 216mm dus ca 60 tanden, het 165mm zaagblad draait op zich al wat trager, dus daarvoor zijn 48 tanden voldoende. Het argument van @JLKX over verbranden houdt steek, maar dat kan je beter vermijden door het toerental te verlagen (gaat dat wel op de vernoemde machines ?) en rustig te werken.

Vooral voor de handcirkelzaag is het belangrijk dat het zaagblad zo ingesteld wordt dat er hooguit een paar mm door het materiaal steken.

Voor vol hout gebruik je best wisseltanden en zeker voor hard hout een positieve vertanding (negatieve vertanding trekt de zaag niet zelf in het materiaal, voelt daardoor wat minder aggressief aan, maar geeft meer risico op verbranden).

Goeie zaagbladen kosten wel wat geld, maar als je ze goed behandelt, leveren ze prachtig werk en gaan ze jarenlang mee. Ik heb heel goeie ervaring met zaagbladen van Stehle (redelijk courant bij vakhandels en zelfs hier en daar bij professionele bouwhandels), CMT (de meeste gespecialiseerde gereedschappenwinkels die ook frezen hebben, maar ook Klium, toolnation...) en Festool (lokaal of internationaal, altijd duur).
 

marc.vv

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 sep 2008
Berichten
2.067
Waarderingsscore
1.139
Punten
113
Nog het vervolg hier posten ..

Uiteindelijk in mijn plaatselijke bouwzaak (niet groot maar degelijke selectie van materiaal) een CMT zaagblad gekocht met 64 tanden.

zaagblad-cmt.jpg


                                                                  EEN  WERELD  VAN  VERSCHIL  !

 

Bij het bijschuren nadien twijfelde ik soms of het al niet gedaan was, zo'n mooie snede.
Onderstaande foto is direct na het zagen, zonder schuren:

zaagsnede-ipe.jpg


Let op, in de keuze van zaagblad is er ook een wezenlijk verschil tussen afkorten (crosscut wood) en schulpen = langszagen (rip wood), je ziet dat op de foto staan. Dit is specifiek voor afkorten.

Zaagt veel vlugger en toch zachter dan het originele van Metabo.

                                         Super content van ! ! 
 

Bijlagen

  • zaagblad-cmt.jpg
    zaagblad-cmt.jpg
    376,6 KB · Weergaven: 9
  • zaagsnede-ipe.jpg
    zaagsnede-ipe.jpg
    288 KB · Weergaven: 7
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan