Waterverdamping onverwarmd zwembad of zwemvijver

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten

Hallo iedereen, Gelukkig Nieuwjaar 2020.

Omdat ik de indruk heb dat het waterniveau sneller zakt sinds afgelopen zomer heb ik eens gemeten.
Verleden zaterdag heb ik de zwemvijver bijgevuld en vandaag, na een week dus, opnieuw gemeten. Het heeft deze week quasi niet geregend behalve gisteren een beetje. Het water is goed 4cm gezakt wat oveereen komt met een verdamping van tussen de 1500 a 1800L op 1 week, is dat nog normaal of moet ik mij zorgen maken?

In de zomer heb ik niet echt gemeten omdat ik het door het warme weer als normaal beschouwde maar met deze temperaturen lijkt het mij wat veel, niet?

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Das veel, maar als ik me goed herinner zit jouw bad open ?

Allé ik bedoel , de wind kan er langs alle kanten goed aan ?Wind heeft ook een verdampingsaffect ( of hoe zeg je dat ?) Wind droogt rapper uit dan volle zon. Vraag maar aan de vrouwe, die hangt liever hare was buiten met een goed windje en wat bewolkt weer dan boj stralende bakkende zon zonder zuchtje wind.

Moest het een lek zijndat zit je wel deftig in de shit. Niet om dat lek te herstellen maar om te vinden waar het zit. Sowieso je vijver niet meer aanvullen. Als het lek in de folie zit dan gaat het waterpeil stoppen just onder dat lek. Dan is het kwestie van de watersiegelrand afte zoeken ( klotejob) 

Je kan ook al je pompen afzetten , één voor één want anders weet je nog niet welke pomp lekt ... Mmmm wij werken dus altijd met 2 circulatiepompen en een luchtpomp, daar ga ikdus verkeerdelijk van uit. 

Lopen je leidingen langs buiten om of in de vijver? 

Zijn er planten die op de rand staan maar et hun wortels of blad in het water ( wij hebben hier een paar varens op de boordsteen maar die groeien met hun wortels ook in het water ) zie foto op de website ( ergens moet dat er op staan , maar ware weer?????)

Ligt er ergens een deken , mat, slang, hout, kortom organisch materiaal van in de vijver naar de oever ? Ik denk aaan een turf strook voor de oeverbeplanting of een drainstreng met coco's rond. ( wat de functie is van die streng , joost mag het weten, maar dat vond ik dus ergens in een vivjer die ook leeg liep.)

Wat nog ??? Kinderen die neptunus of atlantis of aquaman hebben gespeeld met drietandjes ?

O en effe technisch. 1500-1800 liter op hoeveel vierkante meter wateroppervlak spreken we dan ? 

Want bij een oppervlak van 10m² geeft dit dus 150 -180 liter ( of 15-18 cm per vierkante meter)

maar bij een wateroppervlak van 100m² is dit dus 15 of 18 liter of 1.5 of 1.8 cm per vierkante meter 

 

 

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
449 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel verdamping zal je afgelopen week niet hebben gehad. (zeker geen 4cm) De temperatuur is laag en de luchtvochtigheid nog erg hoog (op dit moment hier 77%).
Bij mij zijn de plassen op de bouw niet eens verdwenen de afgelopen week.

 

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo lukanar,

inderdaad open, wind heeft vrij spel, de planten zijn gesnoeid en er ligt niets in of op wat zou kunnen meespelen.  Zeker geen mini neptunusjes gezien of ander grut met scherpe dingen.
De leiding loopt inderdaad ondergronds buiten de vijver om. 1 pomp maar ik denk ze toch maar stil te leggen en zien wat er gebeurd.

Misschien dat ik hem nog 1keer ga vullen en dan afdekken. Ik heb een drijvende mat die ik eens gekocht heb tegen algengroei. Die sluit het volledig zwemgedeelte goed af dus verdamping moet sowieso een pak minder zijn, als het dan nog zakt moet het wel een lek zijn.

Wateroppervlakte is 12,5 x 3.60m = 45m2 Daarop 4cm zakken kom ik, grofweg geteld en gemeten, aan 1800liter.

@bert2 je hebt een punt, daarom dat ik ook achterdochtig wordt.

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Yow de mannen, iedereen nog gezond hoop ik...

Bon, situatie: het is een lek, ik heb het gevonden  en de installateur komt het herstellen in garantie. Bijkomend probleem: ondertussen is de zwemvijver leeggepompt maar staat er grondwater onder de EPDM. Heel straf want de vijver is uitgegraven in de winter en een stuk dieper dan dat hij nu is en nooit grondwater erin gehad tijdens graafwerken. Nu goed, het is wat het is.

Aangezien de vijver is opgebouwd uit L-elementen en de vloer ertussen is opgevuld met stabilise waarop de liner ligt, heb ik een mooie vlakke vloer op de voeten van de L-elementen maar een niet zo vlak met vooral kleine putjes bezaaide vloer thv de stabilise. Niet mooi en bovendien zijn dat kleine putjes waar makkelijker vuil in blijft hangen en kleven en algen zich goed kunnen vasthechten. Moeilijk te stofzuigen ook.

Plan: Omdat ik al gemerkt had (tijdens poetsen van de muren en vloer toen er nog bijna geen grondwater was en het beetje dat eronder zat kwam van het lek dacht ik initieel) dat er nu her en der steentjes van de stabilse ronddwalen onder de liner gaat dat zeer onaangenaam aanvoelen als de vijver terugg in gebruik wordt genomen dus, EPDM uitsnijden net voorbij het stuk stabilise zodat een nieuwe lap op de bodem kan gelegd worden die gekleefd wordt op de EPDM die nog op de voeten van de L-profielen blijft liggen, dus veel overlap tot aan, maar niet op de muren. Wat is nu de beste manier om de bodem ter hoogte van de stabilise zo vlak mogelijk te krijgen? Beetje vloeibare beton erover en nadien de epdm..? Wat zou best zijn, welk soort beton op stabilise en hoe te werk gaan? Ik weet het, veel werk en niet ideaal maar voorlopig toch niets anders te doen...

Alvast bedankt voor de tips en het beste allemaal

afbeelding van stefan
Lid vanaf: 10/03/2006
27404 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Vloeibare beton?

met keien in?

zonder keien heb je geen beton!

egaline?

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ff verder denken:

je gaat dus de bodem uit de epdm snijden en daar dan effe egaliseren ( pak feuter in plaats van vloeibeton of chape of andere dinges) 

dan leg je daar een nieuwe flap folie in 

die moet dan tegen de muren omhoog komen, in de hoeken in envellop gestoken worden , overal dubbel gelijmd en dat zijn heel wat meters !!! Omtrek maal 2 over een breedte van minimum 30-40 cm . en dna nog eens 3 flappen in de  4 hoeken lijmen

Zorgen dat er nergens plooien of dubbels zitten. Dan de naad overal afkitten , ook in die hoeken weer

en dan gokken dat er nergens een lek zit ???

Jij liever dan ik . 

Herstel het huidig lek

Leg op de bodem dien feuter en houdt de bestaande epdmfolie op de bodem. Ja die feuter op de bodem leggen. Zoek dan ergens heel fijne kiezeltjes/ rolkeitjes of zelfs een kleilaag ( wel zalig om dat tussen de tenen te krijgen )en spreidt dit over de feuter en bodem. 

Klaar.

Feuter is dus een dikke  5-8 mm geweven doek die oneffenheden en scherpe voorwerpen of putjes kan opvangen .

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

@stefan, ik zeg beton maar bedoelde een papje om te egaliseren, zoals jij zegt egaline oid. Maar is dat wel aan te raden op stabilise?

@lukanar,  ik weet niet of je ziet wat ik bedoel. In het midden op de bodem ligt een strook stabilise van ongeveer  9m op 3m terwijl de volledige bodem 10m op 3,8m is. Er ligt dus een rand van ongeveer een halve meter mooi vlakke beton rondomrond die stabilise. Daarop blijft de bestaande folie liggen en zou een nieuwe folie komen met dus overal een halve meter overlap om te kleven. Dus de hoeken die nu oftewel in enveloppe (in de filter) maar in zwemgedeelte gesneden en geplakt zitten wordt niet geraakt en aan de randen tegen de muren wordt die zwarte rubberen kit gesmeerd. Gaat dat niet lukken volgens u?

Aan feuter had ik eerst ook gedacht maar dan om onder de folie te leggen op te egaliseren. Dat heb ik ooit gedaan in een kleine vijver in ons vorig huis maar ik dacht dat die egaliseer beton of egaline. (iets zonder stenen) beter zou zijn, daarom dat ik hier eerst raad vraag.

Steentjes op de bodem of zelfs klei kan ik niet maken, het is een zwemvijver zonder vissen die wij echt proper houden als een zwembad zeg maar. Behalve de normale algen en mosgroei op wanden en vloer natuurlijk.

Als jij zegt dat het niet zal lukken zit ik effe serieus met de handen in het haar.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

oke, je moet dus geen hoeken opwerken. Tis een plat vel zonder opkanten lijmen.... maar dan nog. Het risico dat je ergens een lekje gaat hebben is reel en dan steekt het dus wel op de bodem. 

Moest ik dit voor een klant doen ( jij bv big grin ) dan zou ik dit niet adviseren en zeker weigeren. Risico dat er iets misloopt, niet nu maar binnen een paar jaar is me te groot. 

Moest het voor mijn eigen zijn : en ik kan alles netjes en 100% zuiver maken, ik kan alles dubbel verlijmen en eventueel nog een extra kleefband over de naad zetten en dan alles nogeens afkitten en de vrouwe wil dit echt want anders klapt ze niet meer .... dan zou ik vloeken als 100.000 zeekapiteins op sterk water en een paar schietgebedjes naar boven of naar onder sturen en er aan beginnen.

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

lol allez dat stelt me toch iets meer gerust..

Het is afgesproken met de eigenaar van het bedrijf die het hier geinstalleerd heeft en hij komt het persoonlijk doen. Ik zal er ook sowieso bij zijn en helpen want zijn personeel zit thuis.

Eerst moet ik het grondwater er nog uit krijgen natuurlijk maar zo hoog heeft het hier nog nooit gestaan, het zal uitpompen worden en evalueren..

Blijft nog het mooi vlak maken, egaliseren van de stabilise nu dat ik er vlot aan zal kunnen.. wat zou jij doen moest het voor uw eigen zijn en uw vrouwe wil dat absoluut glad hebben voor haar tere voetjes?

Misschien de oude folie er terug onder als "feuter" of toch iets anders..?

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

vijver zo houden

van vrouwe veranderen.

Nu die loopt op haar blote voeten op het keienstrand in le Crotoy aan de Somme.

sowieso met feuter werken..... lekker zacht

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dus Feuter onder de folie steken, ik zal eens beginnen opzoeken se

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
344 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bon, situatie.

Ik heb de folie opengesneden om het grondwater weg te krijgen. Hoe heb ik dat gedaan, 1 lange snede in het midden en dan 4 snedes naar de hoeken toe maar niet tot in de hoeken. Ik heb dus nu 4 flappen waar minstens een halve meter overlap aan zit zonder snede in. De stabilisé is het midden ligt nu bloot maar grondwater bleef komen.

Daarom heb ik een gat gemaakt van een diameter 20cm om een dompelpomp in te zetten. Werkt perfect maar veel te veel debiet dus pomp zuigt onmiddelijk lucht. Nu staat er een kleine automatische bilgepump  (wat ze in de romp van een boot gebruiken). Die is nu al 3 dagen aan het pompen (Laag debiet ik schat 150l/24hr). Ongeveer elke 30seconden slaat die 5 seconden op. Het helpt, er komen al grote vlakken volledig droog te staan waar de stabilisé terug wit ziet. Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat ik nog altijd niet weet hoe ik die bodem vlak krijg. De stabilisé ligt wel mooi vlak maar er zijn veel te veel puttjes en kleine oneffenheden in. Die moeten eruit want zoals ik al eerder zei, moeilijk proper te houden en ideale plek voor algen om zich in vast te nestelen.

@lukanar, de feuter heb ik overwogen maar toen ik dat zei tegen de installateur (die komt de nieuwe bodem plakken enz) zei hij dat ze dat ooit gedaan hebben en dat ze daar niet tevreden van waren. Ook, als er ooit nog eens een probleem zou komen zodat ik weer moet leegpompen en er komt nog eens grondwater onder de EDPM kan die feuter beginnen "frommelen" en moet ik opnieuw opensnijden. Dat is iets wat ik nooit nog eens wil doen crying
Heb jij al met feuter onder EPDM gewerkt? Ik stel mij dan ook de vraag, als er 65m3 water op drukt, gaan die oneffendeheden niet gewoon doordrukken? 

Dusss, blijft Egaline maar is dat de beste oplossing? Stel, op een gegeven moment moet dat putteke wat ik heb gemaakt ook dicht en de pomp eruit. Als dat het grondwater stijgt, zal die dat toplaagje Egaline niet opnieuw wegduwen vooraleer de nieuwe EDPM er geplakt in zit het zwembad terug gevuld is? 

Ik zou het nu graag asap afwerken want mijn vrouw krijgt het ook al danig op de heupen van dat duur gat in onze tuin.. Heb nu toch niet veel anders te doen...

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Miljaarde nonde ....

Sorry sorry sorry, ik heb er los overgelezen dat je met opstuwend grondwater zit. Dacht dat er een bodemlek zat.

Dit krijg je niet weg met die feuter of niet met gladde beton of met stabilisé en egaline. Die druk van het grondwater is steeds te hoog. En forget it om daar een betonneke van amperkes ne sik dik over te kappen, dat barst. 

... ja we werken steeds met feuters onder onze folie's , zeker als de gronden geaccidenteerd zijn met rommel, glas, scherven of scherpe steentjes.

Oplossing 1

 Ringdrainage rondom de vijver steken . diepte onderkant buis = diepte onderkant funderingsplaat.  Pomput plaatsen , pomp in hangen op diepte enkele centimeters boven onderkant funderingsplaat.

Bijkomend werk de bodem uitvlakken met stabilisé ( 250kg cement eop 1 m³ rijnzand ) maar eerst de ondergrond melken met cementwater. Stabilisé sterk aansmeren met spaan, regelmatig bevochtigen met nevelspuit. Folie plakken.  

Oplossing 2 

Al de rest maar in je vijverfolie steek je een terugslagklep. Grondwater kan dan IN de vijver komen, folie heeft geen druk meer langs onderen en begint niet te drijven op het wateroppervlak. Meegemaakt met vijver in hasselt.... grote vijver, te groot voor een ringdrainage rondom. Paar kleppen gestoken , enkele jaren erug en toch nieks meer van gehoord.

 

 

afbeelding van Keon
Lid vanaf: 14/11/2015
3659 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Oplossing 3

Steek een stijve kunststof plaat tussen uw stabilisé en EPDM, bijv. PE, PP, PVC, Rubber,... op rol.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15369 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Keon schreef:

Oplossing 3

Steek een stijve kunststof plaat tussen uw stabilisé en EPDM, bijv. PE, PP, PVC, Rubber,... op rol.

en wat gaat dit als voordeel geven op de grondwaterstand?