Waterverdamping onverwarmd zwembad of zwemvijver

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
326 berichten

Hallo iedereen, Gelukkig Nieuwjaar 2020.

Omdat ik de indruk heb dat het waterniveau sneller zakt sinds afgelopen zomer heb ik eens gemeten.
Verleden zaterdag heb ik de zwemvijver bijgevuld en vandaag, na een week dus, opnieuw gemeten. Het heeft deze week quasi niet geregend behalve gisteren een beetje. Het water is goed 4cm gezakt wat oveereen komt met een verdamping van tussen de 1500 a 1800L op 1 week, is dat nog normaal of moet ik mij zorgen maken?

In de zomer heb ik niet echt gemeten omdat ik het door het warme weer als normaal beschouwde maar met deze temperaturen lijkt het mij wat veel, niet?

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14480 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Das veel, maar als ik me goed herinner zit jouw bad open ?

Allé ik bedoel , de wind kan er langs alle kanten goed aan ?Wind heeft ook een verdampingsaffect ( of hoe zeg je dat ?) Wind droogt rapper uit dan volle zon. Vraag maar aan de vrouwe, die hangt liever hare was buiten met een goed windje en wat bewolkt weer dan boj stralende bakkende zon zonder zuchtje wind.

Moest het een lek zijndat zit je wel deftig in de shit. Niet om dat lek te herstellen maar om te vinden waar het zit. Sowieso je vijver niet meer aanvullen. Als het lek in de folie zit dan gaat het waterpeil stoppen just onder dat lek. Dan is het kwestie van de watersiegelrand afte zoeken ( klotejob) 

Je kan ook al je pompen afzetten , één voor één want anders weet je nog niet welke pomp lekt ... Mmmm wij werken dus altijd met 2 circulatiepompen en een luchtpomp, daar ga ikdus verkeerdelijk van uit. 

Lopen je leidingen langs buiten om of in de vijver? 

Zijn er planten die op de rand staan maar et hun wortels of blad in het water ( wij hebben hier een paar varens op de boordsteen maar die groeien met hun wortels ook in het water ) zie foto op de website ( ergens moet dat er op staan , maar ware weer?????)

Ligt er ergens een deken , mat, slang, hout, kortom organisch materiaal van in de vijver naar de oever ? Ik denk aaan een turf strook voor de oeverbeplanting of een drainstreng met coco's rond. ( wat de functie is van die streng , joost mag het weten, maar dat vond ik dus ergens in een vivjer die ook leeg liep.)

Wat nog ??? Kinderen die neptunus of atlantis of aquaman hebben gespeeld met drietandjes ?

O en effe technisch. 1500-1800 liter op hoeveel vierkante meter wateroppervlak spreken we dan ? 

Want bij een oppervlak van 10m² geeft dit dus 150 -180 liter ( of 15-18 cm per vierkante meter)

maar bij een wateroppervlak van 100m² is dit dus 15 of 18 liter of 1.5 of 1.8 cm per vierkante meter 

 

 

afbeelding van bert2
Lid vanaf: 11/03/2006
427 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Veel verdamping zal je afgelopen week niet hebben gehad. (zeker geen 4cm) De temperatuur is laag en de luchtvochtigheid nog erg hoog (op dit moment hier 77%).
Bij mij zijn de plassen op de bouw niet eens verdwenen de afgelopen week.

 

afbeelding van toemke
Lid vanaf: 11/02/2008
326 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hallo lukanar,

inderdaad open, wind heeft vrij spel, de planten zijn gesnoeid en er ligt niets in of op wat zou kunnen meespelen.  Zeker geen mini neptunusjes gezien of ander grut met scherpe dingen.
De leiding loopt inderdaad ondergronds buiten de vijver om. 1 pomp maar ik denk ze toch maar stil te leggen en zien wat er gebeurd.

Misschien dat ik hem nog 1keer ga vullen en dan afdekken. Ik heb een drijvende mat die ik eens gekocht heb tegen algengroei. Die sluit het volledig zwemgedeelte goed af dus verdamping moet sowieso een pak minder zijn, als het dan nog zakt moet het wel een lek zijn.

Wateroppervlakte is 12,5 x 3.60m = 45m2 Daarop 4cm zakken kom ik, grofweg geteld en gemeten, aan 1800liter.

@bert2 je hebt een punt, daarom dat ik ook achterdochtig wordt.