Waterafvoer voor zwembadfilter

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Annejo
Lid vanaf: 01/06/2007
11 berichten

Hallo,

 

Wij worden geacht een waterafvoer te voorzien voor de aanleg van ons zwembad. Ik heb begrepen dat dit is voor de waterafvoer van de pomp. Er wordt een afvoer gevraagd van minstens 90mm , liefst 110mm en aangesloten op de riolering. 

Vermits we het zwembad ingepland hebbenhelemaal  achteraan in de tuin, betekent dit dan dat we helemaal om het huis heen naar de voorkant van het huis, een afvoerbuis moeten leggen? Of kunnen we die ook naar een afvoerputje in het terras laten leggen?  Dit laatste betekent dan ook dat we een deel van het terras moeten openbreken en daarna terugleggen.... ?

Enig advies ?

Alvast bedankt !

Reacties

afbeelding van janus wago
Lid vanaf: 05/12/2009
15695 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik denk dat dat is om het water van de backwash (spoelen van je zandfilter) is en eventueel de overloop van het zwembad.

Of dat ergens op je afvoeren aangesloten kan worden hangt af van waar die zitten, op welke hooogte en welke diameters ze hebben.

 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16252 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Zwembad, kan je dit met een rolluik afsluiten Ja of nee ? 

Indien nee, dan mag overloop en pomp aangesloten worden op een infiltratiemedium gelegen in de tuin? Wel een buffer voorzien ziodat het water vertraagt wordt afgegeven aan de bodem.

Indien er een rolluik of op enig ander manier het zwembad kan afgesloten worden van de buitenlucht dan MOET de overloop en pomp aangesloten worden op afvalwaters ! 

Soms om die aansluiting te kunnen maken is het noodzakelijk om een aparte pomp te plaatsen die het water kan oppompen naar de riolering.

Raar dat jullie zelf moeten zorgen voor deze aansluiting. Meeste zwembadbouwers die ik ken  weigeren dit uit de handen te geven want zij als installateur kunnen verantwoordelijk gesteld worden bij verkeerde aansluiting. 

Dus ik zou , kwestie van verantwoordelijkheid toch wel schriftelijk op papier willen hebbenvan jouw installateur op welk net je moet aansluiten. 

afbeelding van F-B
Lid vanaf: 03/08/2006
5122 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

lukanar schreef:

Zwembad, kan je dit met een rolluik afsluiten Ja of nee ? 

Indien nee, dan mag overloop en pomp aangesloten worden op een infiltratiemedium gelegen in de tuin? Wel een buffer voorzien ziodat het water vertraagt wordt afgegeven aan de bodem.

Wat met het chloor in het water (ervan uitgaand dat je een zwembad met chloor hebt) ?

In onze voorschriften stond er ook dat de afvoer van het zwembad op riool moest aangesloten worden, net omwille van dat chloor.   (Ons zwembad is chloorvrij, en de zwembadbouwer wou het initieel op de regenput aansluiten, maar toch maar de voorschriften laten volgen).

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16252 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat is de vraag die wij ook gesteld hebben aan aquafin. 

Hun norm is : afgesloten , dan aansluiten op afvalwaters

                              open, geen rolluik, aansluiten op hemelwater.

Heb zelf samen met dirk B; hoofd bayer onderzoek chemische stoffen in onze afvalwaters hierover gesproken op een van de lessen over het oordeelkundig gebruik van pesticide --- en laat ons welzijn, chloor is een vreemd produkt met risico's --- en zijn besluit was : kan eigenlijk niet dat chloor in regenwater komt. 

Enigste verklaring dat aquafin en dirk konden vinden was dat chloor heel snel verdund en vervliegt. 

Maar sommige regels zijn onverstaanbaar en kafkiaans, zeker als de uitleg dan nog niet klopt. Kijk maar naar het wetsvoorstel om alle bomen langs de rijweg te kappen als ze dikker zijn dan de maat 25/30. Wat dan met al die andere paaltjes ???

 

afbeelding van Wikiwi
Lid vanaf: 09/08/2011
192 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik lees hier dingen waarvan mijn wenkbrauwen spontaan in mijn haarlijn kruipen.

Eerst en vooral, ja, je hebt die afvoer nodig voor het afvalwater van het spoelen van de filter. En vergis je niet, daar komt behoorlijk veel vuil uit. Verder moet je rekening houden met een overloop die in werking kan treden bij hevige of langdurige regenval, wat een behoorlijk volume water kan opleveren.

Als je Vlarem II bekijkt, wordt alle water van een zwembad beschouwd als afvalwater dat via de riolering naar een afvalwaterzuivering moet. Echter, deze wetgeving slaat enkel op zwembaden toegankelijk voor het publiek (sport- en recreatiebaden, hotel, welness, zo'n dingen). Over zwembaden voor louter privé-gebruik, al dan niet permanent, wordt niet gepiept. In strictu sensu mag je met dat afvalwater dus doen wat je wilt, want ik denk niet dat het onder de definitie van grijs afvalwater valt. In hoeverre Aquafin voor de rechter iets hard kan maken wat er naar de riolering móet valt ook nog te bezien. Wat mág is vastgelegd in Vlarem II...

Dan is er natuurlijk nog het gezond verstand, en dat van mij zegt, sluit je afvoer aan op de riolering (niet de regenwaterafvoer, mocht je gescheiden riolering hebben).
Een klassiek zwembad wordt op twee manieren hygiënisch gehouden. Er is een fysieke afscheiding (filtering) van zwevende deeltjes door middel van manden, zeven en een patroon- of zandfilter. Deze houden huidschilfers, dode algen, zand, haren, insecten, en grover afval tegen. Tijdig leeg-en schoonmaken van deze filtering is noodzakelijk. Zoals ik al zei komt er bij het spoelen van een (zand)filter behoorlijk wat vuil mee met het spoelwater. Naargelang het gebruik en de omgeving van het zwembad zal deze vuilvracht variëren, maar ze is nooit te verwaarlozen. Voer voor de riolering dus. In een infiltratiesysteem ga je snel met behoorlijk wat slib zitten.
De tweede manier is chemisch, waarbij de meest gebruikte methode uiteraard chlorering van het water is. Standaard wordt hypochloriet in het water gebracht, door toevoeging van natriumhypochloriet (bleekwater, javel, allemaal hetzelfde) of door oplossen van een gestabiliseerde vorm van hypochloriet (best gekend in de vorm van poeder of tabletten).  Nog een populaire methode is in situ productie van hypochloriet door electrolyse met zout water.

Soit, de vrije chloor in een zwembad zorgt voor oxidatie van alles wat organisch is. Belangrijkste doel: microbiëel leven (bacteriën, virussen, schimmels en algen) afdoden. Een secundair effect, maar ook belangrijk, is dat alle organische vervuiling van zwemmers ook vernietigd wordt. Dan gaat het om zweet, vetten, proteïnen, urine, uitwerpselen etc.
De organische verbindingen waar het over gaat, zijn natuurlijk zéér divers en vaak erg complex. Een beetje chloor toevoegen doet ze niet zomaar verdwijnen. De chemie hierrond is bijzonder ingewikkeld, en bijlange nog niet volledig uitgeklaard. Op elk moment kan je in een gebruikt zwembad honderden, zoniet duizenden species gechloreerde organische stoffen terugvinden (gebonden chloor). Ze bevinden zich allemaal in een stadium van afbraak door oxidatie door het vrije chloor. Zolang er voldoende vrij chloor en voldoende tijd is, wordt het gebonden chloor (algemene naam in de zwembadwereld) verder afgebroken tot steeds eenvoudiger moleculen. Op een bepaald moment komt dit op een eindpunt, en dan kunnen er twee dingen gebeuren: de gevormde stoffen zijn vluchtig en verdampen uit het water (bv. onder de vorm van chloroform of een ander chloromethaan), of ze zijn uitgereageerd en blijven opgelost in het water. In het tweede geval zal natuurlijk de concentratie van die stoffen in het water toenemen als hetzelfde water steeds in het zwembad blijft.

Even terug naar Vlarem II. Dit stelt dat een buitenzwembad een vrij chloorgehalte van 2-3 ppm moet hebben, en iets van 30 liter water per dag per zwemmer moet verversen. Er zijn natuurlijk nog andere parameters belangrijk, maar qua afvalwater zijn dit de aandachtspunten.
Als je dus water uit je zwembad laat infiltreren in de grond, zit je niet alleen met de vuilvracht van vaste stoffen uit je filter, maar ook met de gevormde gechloreerde organische verbindingen in het water. Het beetje vrije chloor kan heel lokaal inderdaad wat bacteriën doden, maar zal bijzonder snel binden met in de grond aanwezig organisch materiaal. Als dit jarenlang doorgaat krijg je op die plaats natuurlijk een opstapeling/insijpeling van een complex pallet van dit soort verbindingen, wat me niet wenselijk lijkt.

 

Om in te pikken op het verhaal van lukanar, dat kan ik enkel verklaren door het feit dat het gebonden chloor in het zwembad blijft als het vaak afgedekt wordt. De verdere afbraak van gebonden chloor wordt namelijk sterk beïnvloed (versneld) door UV-straling. Langdurig afdekken leidt dus tot een opstapeling van gebonden chloor in het water (niet wenselijk, btw!). Aquafin wilt waarschijnlijk dit soort water in een zuivering krijgen, en trekt zich van het andere niet veel aan.

tl,dr: sluit de afvoer van uw zwembad/filter aan op de riolering. De dag dat de kuip leeg moet ga je blij zijn.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16252 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Snap dus ook helemaal niet waar aquafin dit vandaan haalt.