Vormboom - Dakplataan

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Zitaki
Lid vanaf: 15/06/2009
216 berichten

Beste leden,

Ik heb even getwijfeld om het topic 'welke bomen' voor mijn vraag te gebruiken, maar de discussie is daar nog in volle gang denk ik. Vandaar toch maar een nieuwe topic.

Onze tuinarchitect heeft 2 dakplatanen voorzien aan elke kant van het terras om natuurlijke schaduw te creeëren en ook uit estethisch redenen.

Zelf zijn we daar wel enthousiast over ondanks de gekende mindere eigenschappen van de boom. De bladeren bevatten een soort haren waar de meeste mensen tijdens het snoeien allergisch op reageren. Om hem mooi als dakplataan te houden zal ik hem eerst moeten lichtjes nat maken en misschien een masker dragen om hem te snoeien in volle bloei. Als ik het niet doe, dan moet ik kunnnen leven met een meer bolvormige kruin tot alles weggesnoeid wordt in oktober/november. Ik hoop dat dit tot dusver al klopt?

Wat ik graag zou weten is het volgende. Op internet lees ik dat plataan een sterke groeier is en diepwortelend is. Eén van de 2 platanen staat op 75 cm van het mangat van de regenput. Die kant kunnen de wortels dus enkel 'oppervlakkig' horizontaal groeien en dan eventueel rond het mangaat terug verder. Die 75 cm komt vertikaal gezien waarschijnlijk net naast de verticale wand van de cilindervormige regenput te liggen. Diep schuin naar onder wortelen is dan geen probleem? Kunnen wortels van dakplataan een terras omhoog duwen. De grote platanen langs te weg kunnen dit zonder problemen.  Kunnen dakplatanen met hun wortels afvoerbuizen beschadigen of oude funderingen (1955), als de wortels naar het huis toegroeien? Ik zou graag een visualisatie van het wortelgestel krijgen...  Rondom de bomen is geen bestrating aan één zijde (behalve die ene aan de put) maar na  2 m of iets meer staan scheidingsmuren.

Heeft iemand nu direct al een mening dat dit bvb niet gaat lukken? Ik heb hier ooit gelezen dat een projectie van de kruin op de grond ..... het wortelgestel ...... maar ik weet er niets meer van.
Tips of opmerkingen, altijd welkom

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14712 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Snoeien van dakplataan Platanus acerifolia kan inderdaad een allergische reactie opleveren. Kleine jeukende bobbeltjes op alle onbedekte lichaamsdelen, pikkende ogen en onstopbare hoestbuien en kriebelende keel.

Het nat spuiten van de bomen haalt weinig uit, de haartjes zitten eenmaal vast aan de bladeren, en .... snoeien in een nat bladerdek is ook niet het plezantste dat ik wil doen.

Ik spreek uit ervaring, ( hatelijk die mannen, bij het typen begin ik al te hoesten)

Zorg dus voor aangepaste kledij, doek voor mond en neus en een gesloten veiligheidsbril.

 

Wortelzone

Het klopt ( in grote lijnen) dat de kroonprojectie op de bodem, de wortelzone aanduid. Wat je boven ziet, zit ook in de bodem.

Je moet dus niet gaan kijken, wat zit er allemaal in de weg. Maar kijk naar de vrije ruimte die de wortels hebben.

Stel dat dit maar 1m³grond is , omgeven met verharding, putten, steunmuren en funderingen. Na enige jaren is deze wortelzone volledig uitgeput en ofwel sterft de boom af, ofwel wringt hij alles stuk op zoek naar eten.

Bomen dicht of op ondergrondse putten zou ik nooit zetten, is problemen vragen en krijgen.

bomen en ondergrondse leidingen, als die leidingenrot en versleten zijn dan vormen die geen hindernis voor de wortels.  Die gaan er los door. Fundering, als die maar bric en brac zijn? Wortels gaan er door.

Voor dakplatanen vanaf maat 8 tot 14 willen we bij het planten een plantput van 60x60x40( diepte) en een vrije wortelzone van minstens 200x200m.

Ga je in een zwaardere plantmaat,  maat 16 tot 25 dan wordt de plantput 100/140x100/140x 60(diep) en de vrije zone minstens 300x300

Nog zwaarder vanaf maat 25 tot ... dan wordt de plantput 200x200x60/80 diep) vrije zone blijft nagenoeg c300x300.

Indien de bomen deels of geheel in verhardingen komen te staan dan wordt de grond aangepast. Toevoegen van compost, goede teeltaarde of eventueel bomenzand ( samenstelling van tuingrond met compost + osmocote+perlite + scherpzand+ turf + voedingsstoffen) Steeds wordt er rondom de kluit een arialtube gedraaid die bovengronds uitkomt voor lucht aan de wortels te brengen en eventueel voor voedingstoffen of extra water.

 

Wel raar dat je tuinarchitect je hier niet op kan of wil antwoorden.

luk

afbeelding van Zitaki
Lid vanaf: 15/06/2009
216 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Luc,

Bedankt voor je antwoord, hier was ik op aan het hopen. Steeds recht door zee... zonder omwegen... to the point!

Volgens onze tuinarchitect was het geen probleem, daar er naast de knelpunten meer dan voldoende andere vrije ruimte is. De wortels zouden volgens hem bij aankomen op hindernis, naar een kant groeien zonder hinder. Principe van de gemakkelijkste weg kiezen. De samenstelling van de grond ging na de graafwerken nog bekeken worden want deze is nu nog verhard. Met je antwoord weet ik al dat we er voldoende aandacht moeten aan besteden. Sowieso kiezen we voor de kleinste plantmaat, praktisch en financieel interessant. Hij krijgt tijd om te groeien, ik heb veel geduld.

Zouden de wortels na meerdere jaren een nu recent geplaatste PVC buis doorboren of eerder optillen als ze dikker worden. Wat bedoel je hier juist?
Bomen dicht bij ondergrondse putten is problemen vragen... bedoel je qua groeigedrag van de boom of stuk maken van put/mangat?

Soms zie je onderweg op openbare pleinen, lanen bomen in een veel krappere open ruimte staan met verharding rondom dan in mijn geval. Op vele plaatsen wordt idd de verharding opgetild, maar op andere ook helemaal niet. Wordt dit bepaald door type boom of meer door de kwaliteit (voedingswaarde) van de grond waardoor het wortelgestel kleiner blijft?

Al laatste vraag. Op het internet zie je soms kluiten omwonden met kokosdoek van 'grote' dakplatanen om nadien elders te planten. Als ik dat zie, blijk ik zeker over voldoende ruimte te beschikken. Als ik jouw uitleg lees is dit blijkbaar geen reeële weergave van het wortelgestel...?
Is dit gestel dan kleiner door meermaals ondersnijden om haarwortelvorming te bevorderen met het oog op verplanting?

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14712 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik kan niet van mijn scherm beoordelen of er inderdaad voldoende wortelruimte is. Smile

Het is inderdaad zo dat jonge aanplant de minste weerstand zoekt met de wortels.

Pvc buizen ( dikwandige specifiek voor grondwerken) kunnen een stootje van wortels verdragen.

Ik zet nooit bomen in de nabijheid van putten, blijf daarvan weg met cc 2 meter.

Er zijn bomen met een oppervlakkig wortelgestel die helemaal niet geschikt zijn om in verharding te worden geplaatst. Platanus acerifolia kan een gesloten verharding zeer goed verdragen. Voorzie wel in de plantput, rondom het wortelgestel een drainbuis die bovengronds uitmond, kwestie van lucht, water en/of voedingsstoffen toe te dienen op een efficiente wijze.

Alle bomen ( losse wortel of kluit) worden op de kwekerij op regelmatige tijdstippen ondersneden maar ook verplant. Juist om in een compacte zone met veel haarwortels te creeren. Na het aanplanten vind geen ondersnijding of verplanting meer plaats en zal de boom uitgroeien, niet alleen qua stam en kroon maar ook met zijn wortelgestel.

luk