Uitbreiding stenen terras met houten terras

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Bayat
Lid vanaf: 24/05/2020
1 berichten

Hallo iedereen,

Wij zijn van plan om ons stenen terras uit te bereiden met een houten terras (in padoek) van 2 meter - op zijn smalst en 2,5 meter op zijn breedst- op 10 meter. 

Ons huis is naar het zuiden georiënteerd en het houten terras ligt aan de west kant.

Ik heb ondertussen al wat opzoekwerk gedaan en ik weet hoe ik het zou aanpakken, maar had toch graag wat feedback van de experten hier.

Er is een niveau verschil van 45cm (op zijn laagste punt) met het stenen terras en ik zou dit willen verkleinen tot 15 a 20 cm. Dus het houten terras ligt dan 15 a 20 cm lager dan het stenen terras. Helaas is het niveauverschil niet overal gelijk en ga ik dus moeten graven om overal 45cm te bekomen. Daarna zou ik een worteldoek leggen en daarop ongeveer 10 a 20 cm stabilisé. De draagbalken (hardhout) zou ik op tegeldrager leggen met daarop padoek planken en B fix bevestigingssysteem. 

Ik weet dat er mensen zijn die geen tegeldragers zouden gebruiken en de draagbalken op de stabilisé zouden leggen, dus vraag ik mij af of het volgende kwaad kan:

Als ik de draagbalken op de tegeldragers zet, mag ik dan de lege ruimtes opvullen met steentjes? Aangezien het terras naast een vijver ligt heb ik schrik voor ongedierte onder het terras. Wij hebben al eens veldmuizen maar ook ratten in de tuin gehad (was wel toen er riooleringswerken in de straat aan de gang was).

Ik vraag mij ook af hoe ik de (padoek)planken best kan leggen, dwars op de buitengevel of parallel met de buiten gevel? De langste zijde van 10m loopt parallel met de gevel. 

P.S: de stabilisé moet sowieso ongeveer 15 a 20 cm onder het stenen terras liggen. Anders krijg ik problemen met de zonnenpanelen kabels die de kelder inlopen en ook met de waterkering. 

Ik zal een foto toevoegen ter verduidelijking.

Ik kijk uit naar jullie menning!

Alvast hartelijk bedankt!

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15729 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een voordeel van plaatsing van hout zonder grondcontact is dat je hiermee vermijdt dat het hout zou te lijden hebben van optrekkend vocht en dat kan je vermijden door die opvulling met niet cappilair materiaal zoals grind.

Maar het grootste voordeel heb je indien het hout na bijvoorbeeld een regenbui zo snel mogelijk terug kan opdrogen. Daarom moeten de balken en de planken rondom zo luchtig mogelijk blijven, de drogende lucht moet er rond kunnen.

Ik zou die tussenruimte dus zeker niet opvullen, het grootste voordeel van die tegeldragers zou hiermee wegvallen.

Ratten of muizen ga je met wat grind niet weghouden hoor ! Die banen zich overal een weg door.

afbeelding van Bayat
Lid vanaf: 24/05/2020
1 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hmm, oké dan zal ik de randen goed moeten afsluiten. 

Aangezien het terras rechthoekig is, is dan de oriëntatie van de padoekplanken nog van belang? Als ik de planken haaks op de gevel plaats dan kunnen ze slechts 2 a 2,5m lang zijn, maar als ik ze parallel met de gevel plaats dan kunnen ze langer zijn ( langste zijde is 10m breed).

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15729 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

 

Als je schrik hebt van dieren die onder de beplanking zouden kunnen komen dan kan je rondom een gegalvaniseerd gaas (volieredraad) aanbrengen, op die manier kunnen er ook geen bladeren onder waaien. De lucht moet er wel quasi ongehinderd kunnen blijven doorstromen.

De richting van de planken kan je om esthetische redenen bepalen. Het is zo dat bij een rechthoekige vorm de rechthoek vierkanter lijkt als je de planken evenwijdig aan de korte zijden legt en dat hij langgerekter lijkt bij beplanking evenwijdig aan de lange zijden. Die effecten kunnen beiden ongewenst maar net ook gewenst zijn.

Verder kan het uitzicht van binnenuit ook een rol spelen, kijk je haaks op de voegen of in de richting van de voegen.

En dan kan het ook nog een voordeel zijn dat je haaks op de lengte misschien nergens kopse voegen gaat nodig hebben, dat je alles met planken uit één stuk kan maken.

Alles kan, alles mag.