• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

oude boomschors verwijderen?

Lid geworden
16 jan 2007
Berichten
44
Waarderingsscore
0
Punten
0
Een paar jaar geleden kochten wij een huis.  In een groot plantvak (6 x 2m) tegen de westkant van het huis was een perkje buxussen met daartussen boomschors.

De buxussen zijn ondertussen door de mot gesneuveld, en het kriebelt nu om van deze plek een  ecologische border te maken.  Maar wat met de oude boomschors?  Kan ik die omspitten of moet die verwijderd worden?  Wat gaat dat betekenen voor de 'rijkdom' van de grond ?

Overigens ligt er overal in de tuin schors rond  struiken en hagen.  Wat moet je daar eigenlijk mee doen, om de paar jaar helemaal vervangen, of  er steeds bovenop gooien?  

Alvast bedankt vanwege een schorsleek
 

pplakke

Lid
Lid geworden
18 mei 2010
Berichten
561
Waarderingsscore
9
Punten
18
schors word compost dus verwijderen zou ik niet doen(verdwijnt trouwens vanzelf na een aantal jaar hangt van de soort af).gewoon even opzij schuiven als je iets plant.verder gewoon nieuwe op de oude leggen of niet als je het niet mooi vind.persoonlijk vind ik schors en houtsnippers een zeer goede onkruid onderdrukker.omdat ik dan het weinige onkruid dat er komt zo uittrek.als ik geen bedekking leg is de grond in de zomer zeer hard en kun je onkruid slecht los krijgen.vroeger spoot ik alles vol glyfosaat maar mag nu zelfs niet meer.langs een kant is het meer werk om aan te voeren maar als het er ligt zijn er een aantal jaar met veel minder werk.

 

 
 

ToToA

Lid
Lid geworden
18 mrt 2016
Berichten
313
Waarderingsscore
4
Punten
18
Maar niet onderspitten want dan wordt de bodem zuur
 

koen24

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2009
Berichten
1.426
Waarderingsscore
501
Punten
113
ToToA zei:
Maar niet onderspitten want dan wordt de bodem zuur

Interessant te weten,   ik dacht dat de bodem sowieso wat verzuurde door de aanbreng van boomschors.

Vandaar dat ik bij de boomschors van mijn (gewezen - zijn ook gesneuveld)  buxusplantenvakken af en toe wat kalk bijstrooide.

 

 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Boomschors is afkomstig van naaldbomen of van loofbomen ( zelden)  kijk dit eerst na.

Boomschors zal langzaam verteren, afhankelijk van de soort kan dit op korte termijn zijn ( cc3 jaar) of langere termijn (5 jaar)

Door de looistoffen ( uitgespoelde stoffen) uit dit verteringsproces krijg je chemische binding in de bodem. Deze bindingen  gebeurt met de noodzakelijke meststoffen en vormen dus zouten. Door de zouten worden de meststoffen onbereikbaar voor de planten en die hongeren dus uit.

Boomschors kan door het verteringsproces ook beginnen te lagen en vormt zo een harde laag in of op de bodem. Door deze harde laag wordt de wisseling van lucht en water verhindert. Met andere woorden er kan geen lucht en water meer vlot in de bodem. Wat weer leidt tto groeistagnatie van de planten. 

Boomschors is handig voor de eerste 2-3 jaar van een aanplant en dan een killer voor de bodem.

 

Betreffendende  glyfosaat voor weer alles klakkeloos wordt geslikt:

 even meegeven dat de LD50 voor glyfosaat 3530 is 

voor nicotine is de LD 50 /188

voor cafeine is deze LD 50  / 247

en een ander huistuinkeukenmiddel tegen onkruid namelijk zeukenzout is de LD 50/ 3000!

Javel ook nog zoiets wat tante fien gere gebruikt tegen mos en onkruid geeft een LD 50 van 2950 !

Als je weet dat LD de dosis weergeeft per mg levend gewicht 1 kg waarbij 50% procent van de testdieren doodvalt dan zie je dadelijk dat je voor glyfosaat 3530mg per kilo nodig hebt om kapot te gaan en met nicotine slecht 188 mg per kg. 

Straf dat de huistuinkeukenmiddeltjes zoals zout en javel zelfs giftiger zijn dan de werkzame stof glyfosaat.

Ik geef maar even mee voor jullie ijverig dit voorjaar weer naar de bus javel grijpen .

 
 

pplakke

Lid
Lid geworden
18 mei 2010
Berichten
561
Waarderingsscore
9
Punten
18
ik denk niet dat er al echt veel mensen alternatieven gaan zoeken dit jaar.simpelweg omdat het nog vlot verkrijgbaar is.ik vond hier een artikel van 27/04/2017 waar ze het na het verbruiksverbod het hebben over het verkoopverbod.en we zijn ondertussen bijna een jaar verder de lente staat opnieuw voor de deur.en het ligt nog steeds in de rekken.het duurt veel te lang en dat is geen goed teken.ik dacht dat er een proces liep en als de gif firma's dat winnen blijft het gewoon in de winkel. 

http://www.standaard.be/cnt/dmf20170427_02854666
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan