Natuurlijke zonnewering

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van leiepisser
Lid vanaf: 20/02/2016
362 berichten

Natuurlijke zonnewering d.m.v. bomen wordt vaak aangeprezen als ecologisch alternatief voor allerhande vaste of beweegbare systemen.

Ik vraag me echter af hoe je 1 probleem die daarbij ontstaat, kan opvangen (letterlijk en figuurlijk): de in de herfst afvallende bladeren die op het plat dak terechtkomen en daar de afvoeren kunnen verstoppen (en op de eventuele zonnepanelen blijven liggen).

Als ik zie hoeveel bladeren we van tussen de wapening op de predallen hebben moeten vissen die er in die paar dagen totdat men de beton kwam storten zijn ingewaaid uit het westen, ben ik toch wat ongerust over wat dat gaat geven gedurende een ganse herfst, zeker als we dan nog extra bomen gaan bijplanten aan de oost- en zuidkant. 

Reacties

afbeelding van thomas_dhaese
Lid vanaf: 18/06/2014
1864 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat kan je natuurlijk moeilijk vermijden. Zelf heb ik nog niets van bomen of beplanting in de tuin staan, moet nog gebeuren. In de buurt staan wel redelijk wat bomen, waaronder 2 grote zomereiken bij de buren.

 

In het afgelopen verlof heb ik de veluxen langs buiten eens deftig gekuist vanop de ladder (tegen de dakgoot). Langs binnen is dat altijd zo'n gesukkel en ligt er meer water binnen dan buiten... Ik heb er dan ineens werk van gemaakt om de dakgoten ook vrij te maken van bladafval en dergelijke (6 emmers op 22 lm dakgoot!). Idem met het stuk plat dak van de carport en het plat dak van het tuinhuis.

 

Ik denk dat je daar één keer per jaar toch niet onderuit kan. Bij mij zal het in december althans een vast ritueel worden. Vroeger heeft bij mij geen zin want die zomereiken houden hun blad vrij lang vast. Bovendien wil ik op mijn platte daken niet meer rondlopen dan nodig is.

 

Verstopping kan je m.i. voorkomen door van die roosters voor uw afvoer te voorzien en daarna het bladafval te verwijderen.

 

Edit: wat betreft zonnepanelen, bij mij liggen op een zadeldak (45°). Daar blijft niet opliggen. Op een plat dak liggen de PV-panelen wellicht onder een hoek en zal dat vermoedelijk ook wel meevallen, tenzij plat-dak-zonnepanelen-eigenaars daar andere ervaringen mee hebben.

Thomas
BLOG: 9070!