• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Leibomen tegen draadafspanning

Lid geworden
21 jun 2017
Berichten
8
Waarderingsscore
0
Punten
1
Dag allemaal,

in onze tuin hebben wij een draadafspanning tussen onze garage en de erfascheiding langs rechts, voornamelijk om een apart 'speel' gedeelte te hebben en ook om de hond apart te kunnen zetten indien nodig. Wij kijken uit op de E40 en om het zicht hierop te beperken, dacht ik eraan om leibomen te planten tegen deze draadafspanning. Zie foto in bijlage. Het is een draadafspanning van zo'n 8 meter lang met telkens 2m tussen de palen en de hoogte van de bovenbuis is zo'n 1,6m. Het idee is om 4 amberbomen te plaatsen telkens in het midden van de palen met stamhoogte van 1,5m. 

Ik zou jullie input en ideeën willen vragen ivm de constructie hiervoor. Er kan natuurlijk gewoon een volledig nieuwe constructie gezet worden voor de draadafspanning (palen 4-5m & binddraad) maar misschien zijn er creatievere manieren met maximaal gebruik van de huidige structuur (garage & afspanning) en een minimum aan nieuwe constructie.  

De eerste vraag is natuurlijk of het al niet voldoende stevig zou zijn indien we gewoon de amberbomen zo dicht mogelijk tegen de draad plaatsen en het kader van de leiboom vastbinden aan de bovenbuis van de afsluiting? Met dan ook bamboestokken als verbinding tussen de bomen zelf. Iemand ervaring met de stevigheid van deze kaders - zou er veel speling op zitten door de wind indien het onderste gedeelte van het kader zou vastgebonden zijn aan de bovenbuis?

En indien dit niet voldoende stevig zou zijn, hebben jullie soms ideeën of ervaring zodat we de reeds bestaande structuur maximaal kunnen gebruiken? Ik dacht bijvoorbeeld aan het plaatsen van 1 paal van zo'n 4m aan de rechterzijde (1m in de grond) en dan een binddraad te spannen tussen de garage (hoogte ~3m) en deze paal. Of misschien bestaat er een soort van constructie waarbij een extra kader (~1,5m hoogte nodig) kan geplaatst worden op de huidige draadafspanning.

Alvast bedankt voor jullie ideeën en tips :)

Gr

Bart

 

 
 

Bijlagen

  • img_20200615_084837.jpg
    img_20200615_084837.jpg
    351,7 KB · Weergaven: 8

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Minimum aan constructie en geen bos aan palen en latten .

Klakkeloos gekopieerd uit een topic van eeuwen terug 
biggrin.gif


Vervang leilinde door leiboom en kees is klaar

 
om leibomen te geleiden is er nog een andere manier.

Dit systeem gebruiken we voor alle linde's NIET- voorgevormde bomen.

je plaatst een begin- en eindpaal, strakgefreesde geimpregneerde rondhout paal met diameter 14cm en een lengte van cc 5 meter in een boorput van diameter 25/30 cm, diepte 1.00 meter, opgevuld met stabilisé 150kg cement op 1m³ RIJNZAND, dus palen 4 meter boven de grond.

Deze palen plaatst je NIET loodrecht maar laat je ongeveer een 5° overhellen tegengesteld aan de zijde waar je leilinde's of andere leibomen komen.

beginnend van een hoogte van 2.15 vanaf het maaiveld, span je om de 45 cm een inox of gegalvaniseerde kabel met een spanner ( je krijgt dus 5 lijnen ) door de spanners krijg je de lijnen strak en zullen de palen ook loodrecht komen. Doe dit niet dadelijk na plaatsing van de palen, maar wacht een week of 2.

De maximum afstand tussen de twee palen die wij al gerealiseerd hebben, is 30 meter.

De te planten bomen verdeel je gelijkmatig over de lijn, tussenafstand van 3 tot 4 meter, plant de bomen en neem ( van linde's wel te verstaan ) alle zijtakken weg, die staan toch gegarandeerd verkeerd ingeplant. maat van de bomen 8/10, 10/12 of 12/14.

snoei de stam een 10/15 cm boven de hoogste etage weg, indien je de stam zou buigen naar een leidraad, dan zal deze steeds de meeste voeding trekken en daarom opvallend zwaarder worden dan de rest.

Na het uitlopen van de knoppen, rits je alle knoppen weg die zich NIET op het kruispunt bevinden van de gegalvaniseerde en of inox draad met de stam. Herhaal dit gedurende de zomer, onderwijl lopen de overgebleven knoppen uit en kan je deze met rubberbinddraad of een max-tang vastzetten aan de leidraad. gebruik geen binddraad uit ijzer want je snoert de takken in en dit kan leiden tot breuk of afsterven van de gesteltak

voordeel

goedkoop, want per plantlijn maar twee palen nodig,

je hebt geen voorgevormde bomen meer nodig

je bepaalt zelf de hoogte van je leibomenhaag, zelf het aantal etage's en je gesteltakken bevinden zich op de plaats waar jij wil.

je ziet bomen en geen latwerk in hout of bamboe

de bomen hebben geen steunpaal niet meer nodig.

nadeel

ff denken,

ik verdien minder, want voorgevormde leibomen maat 30/35 kosten rond de 850,00€/stuk niet geplant

luk

Komt dus uit dit topic

 https://www.bouwinfo.be/forum/tuin/rondom-het-huis/hoe-plaats-ik-leilinde

 

je vragen :
Er kan natuurlijk gewoon een volledig nieuwe constructie gezet worden voor de draadafspanning (palen 4-5m & binddraad) maar misschien zijn er creatievere manieren met maximaal gebruik van de huidige structuur (garage & afspanning) en een minimum aan nieuwe constructie.  

Niet werken met garage, die komt niet hoog genoeg

niet werken met bestaande draadconstructie, die is er neit op voorzien om bomen te leiden
De eerste vraag is natuurlijk of het al niet voldoende stevig zou zijn indien we gewoon de amberbomen zo dicht mogelijk tegen de draad plaatsen en het kader van de leiboom vastbinden aan de bovenbuis van de afsluiting?

Draadafsluiting is niet gebouwd met het gedacht om daar leibomen aan vast te hangen. Trouwens dat bamboekader hoe ga je dat bovenop die bovenbuis laten staan ? 
Met dan ook bamboestokken als verbinding tussen de bomen zelf. Iemand ervaring met de stevigheid van deze kaders - zou er veel speling op zitten door de wind indien het onderste gedeelte van het kader zou vastgebonden zijn aan de bovenbuis?

Geen bamboe of latten of pvcbuizen kader gebruiken. Simpel 2 hoge palen links en rechts en daar gegalvaniseerde kabels of inox tussen spannen. 

Blijf weg van die afrastering. 
En indien dit niet voldoende stevig zou zijn, hebben jullie soms ideeën of ervaring zodat we de reeds bestaande structuur maximaal kunnen gebruiken? Ik dacht bijvoorbeeld aan het plaatsen van 1 paal van zo'n 4m aan de rechterzijde (1m in de grond) en dan een binddraad te spannen tussen de garage (hoogte ~3m) en deze paal. Of misschien bestaat er een soort van constructie waarbij een extra kader (~1,5m hoogte nodig) kan geplaatst worden op de huidige draadafspanning.

zie boven 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan