Ideetjes voor robotmaaiervriendelijke perken en borders

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van stephanc
Lid vanaf: 05/10/2013
116 berichten

Dag iedereen, 

ik ben even op zoek naar creatieve ideeen van mede bouwinfo'ers over het robotmaaiervriendelijk maken van perken en borders.

Ik heb een robomow 308u met kantenmaai functie, maar uiteraard heb je nog steeds een strook die niet gemaaid kan worden tegen verticale kanten.

Om niet elke week met een kantenmaaier 3u in de weer te zijn lijkt het dus handig om te zorgen dat borders en perken horizontaal afgeboord zijn met een strookje van 15cm horizontaal, zodat de robotmaaier erover kan zonder dat daar gras komt.

Voorlopig kom ik echter niet veel verder dan klinkerboordjes of een kantenplankje dat gelijk zit met grasniveau en dan een strook met houtsnippers.

Ik ben ervan overtuigd dat er betere oplossing zijn (of voorbeelden van wat ik hier beschrijf) dus ik hoor graag even jullie ideeen, suggesties en uitvoeringen bij jullie in de tuin!

Reacties

afbeelding van Donat
Lid vanaf: 27/08/2007
1100 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier gewerkt met klinkerboord van klinkers 20x30cm dat legt snel. Met wisselend succes. Het grondniveau naast de klinkers steekt echt heel nauw wil je niet meer moeten kantmaaien. Ligt het iets te hoog dan groeit het gras toch nog schuin aan de boorden..Robomow rc312..

afbeelding van Karenve
Lid vanaf: 21/07/2013
55 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik volg graag mee. 

Heb op internet ook al het idee tegengekomen om ecolat plat te leggen (en dus plat en in het midden vast te boren op de ecolat paaltjes, die je dan eronder vast zet.) Maar of dat een goed idee is? Weet het niet. 

afbeelding van jonasv
Lid vanaf: 04/06/2014
686 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

standaard boordsteen (1m lang, 15cm hoog) draaien en platleggen?

 

afbeelding van Azaron
Lid vanaf: 12/11/2008
384 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hier een rs615u, die strook van 15cm gaat nooit zo exact zijn als je zou willen hopen denk ik.  Hij probeert de draad te volgen en wanneer hij er iets te veel van afwijkt corrigeert hij zich weer.  Dus op sommige plaatsen gaat hij wat verder over de perimeterdraad komen dan op andere plaatsen. Vaak heb je ook wat hoogteverschillen waardoor hij soms wat schuiner staat en dus lager of hoger snijdt dan op andere plaatsen.  Sommige stukken gras kunnen zo een stuk verder horizontaal uitdijnen op bepaalde plaatsen.   Dan ga je al moeten zien of het je op den duur niet gaat storen dat die klinkerstrook niet overal even netjes zichtbaar is.

Ik heb de gazon op de meeste plaatsen afgeboord met een smalle boord van kleiklinkers die in de lengte dus gewoon achter mekaar liggen.  Daarachter dan de schors van de plantenperkjes of dolomiet van sommige paadjes.  Het gras komt dan meestal wel over de klinkers, maar de klinkers dienen dan ook enkel om de schors van het gras gescheiden te houden.

De perimeterdraad ligt redelijk dicht aan de klinkers zodat die er een goei stuk over rijdt (dus ook een stuk over de schors of dolomiet en zo).   Op sommige plaatsen waar hij tot aan de platen van de omheining kan laat ik het gewoon groeien :-)    Voor je de draad ingraaft zou ik die op de grond leggen en provisoir vastmaken, zodat je kan zien hoe ver hij overal komt zonder al te veel te botsen.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9447 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

hier zijn het ook gewoon klinkers achter elkaar, en dan de plantenperkjes afgezet met ecolat (dus de perkjes liggen 10cm hoger dan het gras). Niet voor een robotmaaier, maar wel om dezelfde reden: om niet elke week eerst met een kantenmaaier de ronde te moeten doen.

1 keer per jaar steek ik het gras rond de klinkers eens af, want het groeit natuurlijk wel tot op de klinkers. Omdat ik erg stevige ondergrond heb, heb ik die klinkerrij niet gefundeerd of schuin aangesmeerd, maar gewoon de grond wat afgegraven op de exacte breedte van een klinker, beetje verluchtigd en dan de klinker terug in de klei geklopt zoals ik die anders in de chape zou slaan. netjes langs een touwtje om recht en waterpas te werken. Dat ligt nu toch al een kleine 10j goed. Maar de grond leent er zich ook wel toe.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van stephanc
Lid vanaf: 05/10/2013
116 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Thx iedereen!

Klinkerrij leek een van de meest evidente oplossingen en zie ik toch ook meest bijval krijgen.

Dat die robotmaaier niet overal even strak op de mm zal maaien had ik ook al door, bedoeling is ook niet perse om een superstrak-op-zen-engels doodsaaie tuin te krijgen.

Het was vooral om inderdaad te voorkomen dat gras de border in groeit, en je dan vervolgens moet zitten mikken met je kantenmaaier dat je half je perk overhoop maait.

ZAl wel een werkje zijn voor de lente als het weer terug wat betert!

Als er tussentijds nog inzichten zijn, ik heb dus tijd om ze nog mee te nemen!