Houten tuinmeubelen

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van D_Janssens
Lid vanaf: 13/10/2019
0 berichten

Ik zou een grote buitentafel willen maken in eik (400 x 100 x 5).

Moet voor tuinmeubelen ook ovengedroogd hout gebruikt worden, of omdat het toch buiten staat is winddroog voldoende? Mits nog behandeling van het hout met een kleurloze beits. Of gaat het winddroge hout te veel leven? 

Tips ivm goede leveranciers voor eikenhout zijn ook altijd welkom, regio Brecht

Reacties

afbeelding van Mario_
Lid vanaf: 19/12/2014
10178 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als je werkt met een natuurproduct en blootstelt aan de weersinvloeden, moet je rekening houden dat het altijd wat "werkt". 

Er zijn nog andere houtsoorten die misschien geschikter zijn. 

Je hebt ook al zeer mooi composiet (volledig recilcleerbaar) dat wss meer het gewenste effect geeft dat jij wil. Maar voor mij absoluut de charme mist.

afbeelding van Mc Mudface
Lid vanaf: 16/10/2010
904 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is het voor onder een overkapping of echt buiten? Dan zou ik toch twijfelen om eik te nemen. Eik wordt volledig zwart. Beitsen kan natuurlijk, maar evident om dat altijd te onderhouden is een grote buitentafel niet + scheuren die er na verloop van tijd komen + looizuur dat je niet wilt op bvb blauwe steen (gaat wel weg onder zon en regen). Ik heb zelf een douglas tafel gemaakt. Ook niet ideaal: scheurt nog veel meer. Trekt heel hard maar valt albijal nog mee op mijn tafel, maar vooral: daar is nog heel lang hars uitgekomen. Ook niet ideaal op je terras (en vooral je kledij), maar met kussens en gewoon wachten is dat ook weer voorbij. Douglas is vooral een héééél pak goedkoper. Ik heb een tafel + 2 banken van 3m gemaakt onder de 400 euro. Met tafelblad in balken van 6 op 23cm of zoiets.

Denk dus goed na over de werking, de plaatsing en producten die er in het hout zitten. Padouk gaat je terras ook laten verkleuren (of toch een tijd).

afbeelding van Marburg
Lid vanaf: 13/03/2006
5675 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb er 2 van grenenhout, (2 keer 5mx1m), die staan ondertussen toch al 5 jaar. Wel behandeld met 3 laagjes witte transparante beits. Staan van begin april tot eind oktober buiten, daarna onder zeil. Na 3 jaar lichtjes afgeschuurd en een extra laagje gegeven. Doen het voorlopig nog heel goed.