• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Hoge, oude kastanjeboom waarvan kruin over perceelsgrens komt

V

Verwijderd lid 172838

Guest
Dag allen,

mijn schoonvader is destijds voor de vrederechter gedaagd door zijn buur omdat ie vond dat ons  boom (enkele tientallen jaren oud) zijn kruin teveel over de muur kwam (in de hoogte gezien). Deze boom is hoger dan 12m. Rechtbank heeft expert aangesteld en ons verplicht om 2 jaarlijks de boom te laten snoeien. Destijds is zowel de rechter als een expert gelast wat de kosten sterk opgedreven heeft.

Vorige week is dus de 2 jaarlijkse snoeibeurt gebeurd, in samenspraak met de buur in kwestie (tijdens het snoeien) en de snoeier van dienst. Echter, nu krijgen we weer van de advocaat van de buur een schrijven dat de kruin in de hoogte mss toch nog oversteekt en we opnieuw de snoeier moeten laten komen. 

Kan iemand mij zeggen wat er hier gangbaar is en/of wettelijk?  bv mag er loodrecht naar boven niets over de perceelsgrens komen? Deze boom is destijds (nog voor mijn schoonouders het huis kochten) gezet op minder dan 85cm van de perceelsgrens: dit zou in die streek wettelijk toegelaten zijn: logischerwijze steekt de kruin dan altijd wel wat over de muur die ong 2m hoog is)

deze buur doet trouwens al jaren allerlei pogingen om ons het leven zuur te maken (al vermoeden we dat het eerder zijn vrouw is) en onze emmer is een beetje aan het overlopen...

alvast van harte bedankt voor jullie feedback !

(hallo, Lukanar? 
help.gif
)
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
tja, er mag eigenlijk helemaal niets overhangen...

jammer voor zo'n boom dat je die in een pilaar-vorm van 2m diameter moet snoeien, als je maar 85cm speling hebt en een beetje symmetrie wil bewaren.
je kan eventueel eens bekijken met de snoeier wat de mogelijkheden zijn om de boom ook in de hoogte wat in te perken zodat hij een iets natuurlijker vorm kan krijgen, maar het zal hoedanook jammer blijven voor de boom. Zoek een snoeier die u vertelt wat de boom aankan, niet ene die gewoon zegt '5 meter korter? geen probleem. zaag erin' om dan het jaar erna met waterscheuten te zitten.

 
 

Keon

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
14 nov 2015
Berichten
5.610
Waarderingsscore
668
Punten
113
Hoe staat het snoeien beschreven in het vonnis? Ik neem aan dat de rechter toen - op basis van het verslag van de expert - heeft omschreven tot waar de takken/kruin mag komen (waarbij de boom nog levensvatbaar is).

Voortaan misschien de buurman een document laten ondertekenen dat ie akkoord is... al heb je wel de snoeier die kan verklaren/getuigen dat de buurman akkoord is gegaan met de laatste snoeiwerken.

PS: Mag ik vragen wat de expertise-kosten indertijd waren (ik zit mogelijks met een analoog probleem)?
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
Het bezoek van de vrederechter was iets van een 300€. De expertise weet ik niet meer. Maar dat kan ik wel navragen :)

ik ken de detail van het vonnis niet, maar ik vermoed dat dergelijke details (hoeveel snoeien e.d.) niet vermeld waren. 

De advocaat van de buur is ondertussen komen kijken en vind dat het onredelijk is om nog eens 3 m van de takken af te doen. Hij stelt voor 1 m. Maar of zijn cliënt dat zal aanvaarden, weten we nog niet. 

Gerommel in de marge lijkt mij. En vooral een gefrustreerde vrouw...excuus van de man is nu dat hij op het moment van snoeien (dixit hemzelf)  niet de moed had om te vragen nog meer af te doen. Zelf ga ik er vanuit dat het zijn vrouw is die niet akkoord is. 

Nog iemand met juridische (tegen) argumentatie ? 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Ik snap het niet.

Een 12 m hoge boom die op 85 cm van de perceelsgrens is geplant. Je moet hem volgens de wet met regelmaat laten snoeien zodat de takken niet over de perceelsgrens komen.

Mij lijkt het onmogelijk om zo'n boom aan een kant maar takken van 85cm te laten hebben. Dat wil zeggen dat de kruin zowat gehalveerd wordt. Immers zo'n hoge kastanjeboom zal wellicht een natuurlijke diameter van 6 meter hebben.

Volgens mij kan die boom dus nooit zijn teruggesnoeid tot op de perceelsgrens en ben je dus nog altijd in overtreding.
De advocaat van de buur is ondertussen komen kijken en vind dat het onredelijk is om nog eens 3 m van de takken af te doen. Hij stelt voor 1 m. Maar of zijn cliënt dat zal aanvaarden, weten we nog niet. 

Nog eens drie meter wegsnoeien zou dus niet kunnen vermits er maar 85 cm kruin zou mogen zijn vanaf de stam. Zelfs de voorgestelde 1 m zou niet kunnen. Dus de boom hangt wel degelijk nog verschillende meters over het eigendom van de buren.

Die boom staat daar niet op zijn plaats ! 
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
De boom is minstens 40 jaar oud en was destijds (en nog steeds) conform de wetgeving gepland. 

Maar je kan idd niet snoeien zdd er niets overhangt zonder de boom kapot te maken. De vraag is dus of je zoiets kunt eisen. 
 

D I Y

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
12 aug 2013
Berichten
16.035
Waarderingsscore
4.939
Punten
113
Ik vroeg me al af hoe je zo’n boom op 85cm gesnoeid had, want op die afstand zit amper blad, enkel dikke dragende takken. Het is dus een stuk groter gebleven. Goed voor de boom.

Er mag -zoals reeds gezegd- helemaal niets over de rand hangen, tenzij er een onderling akkoord is dat beschrijft hoeveel (en bij een nieuwe eigenaar is dat meteen van tafel) of een gerechtelijke uitspraak. Een goeie snoeier zal u vrij snel kunnen zeggen wat de boom aankan in 1 snoeibeurt. En daar zal het dan bij moeten blijven zonder dat de boom er aan kapot gaat. In principe zou de expert dit bij het vonnis (via de rechter) of in zijn expertiseverslag vermeld moeten hebben.

Het expertiseverslag (indien niet gedetailleerd in het vonnis) zal naar mijn gevoel de leiddraad moeten worden. Als jij je daaraan houdt, dan moeten ze opnieuw naar de vrederechter indien ze willen dat er dieper gesnoeid wordt en dan is het (financieel) risico voor jullie eerder klein.
 

Mario_

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
19 dec 2014
Berichten
20.139
Waarderingsscore
6.695
Punten
113
eigenlijk is de enige oplossing voor jou buur, om de boom te vellen. Iets wat m.i. niet zal uitgesproken worden door de rechter. 

Boom staat er ondertussen al meer dan 30j, en beide partijen zijn akkoord gegaan met vonnis van de rechter.  Relatie met de buren zal er ook niet op veranderen door nog  die te vellen vermoed ik.....

Ik zou alles gewoon laten zoals het is en om de 2j door een pro laten snoeien. 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.935
Waarderingsscore
6.587
Punten
113
Je hebt hier enerzijds een juridische uitspraak en anderzijds een boomtechnische probleem.

Juridisch heb je dus een uitspraak waarbij de rechtbank je de verplichting hebt opgelegd om deze kastanje 2 jaarlijks te snoeien. Om te voldoen aan deze eis moet je dus 2 jaarlijks snoeien ( ja deuuh, logisch niet? ) Maar wat heeft de rechtbank nog meer geschreven over dat snoeien? Staat er lichte onderhoudssnoei, staat er terugzetten op gesteltakken of staat er helemaal niets ? 

Denk dat je dus het volledig arrest moet lezen EN zeker het advies van de expert.

Als er niets is gespecifieerd naar snoeimethode zou ik een beleefd briefje naar de advocaat of buur sturen dat er enkel een verplichting is tot 2 jaarlijkse snoei en er verder geen snoeitechnisce specificaties zijn vermeld. 

Nu zijn er juridisch wel een paar punten die me verbazen. Vooreerst is er een kastanje die door de verjaring nagenoeg vlak bij de perceelgrens staat, dit iimpliceert dat deze boom met wortel en tak over de scheiding groeit. Wettelijk gezien heeft de nabuur het recht om wortels op zijn eigendom door te kappen MAAR NIET de overhangende takken.  Er is precies ook niet gewerkt met de waardebepaling van bomen . Deze waardebepaling wordt gehandeert in rechtzaken en verzekeringskwesties . Een van de parameters voor de waarde is de morfologie van een boom. Kort een gekandaleerde kortgewiekste gesnoeide boom is minder waard dan een volgroeide boom.

Ik stel me de vraag waar zat tijdens deze bespreking jullie technisch raadsman ? Hij was de aangewezen persoon om deze punten aan te brengen en in discussie te gaan met deze gerechtsdeskundige.

 

Maar een kastanje van 12 meter ( jonkie dus) normaal25 meter die elke 2 jaar aan één zijde wordt kortgezet is een vogel voor de kat. De snoeiwondes groter dan de helft van de stamdiameter gaan zich slecht kunnen afsluiten, veel meer kans op schimmelinfecties, meer kans op ziektes en insectenvraat. Maw de regelmatige terugkomende snoei zal er voor zorgen dat deze boom na enkele tijd levensgevaarlijk wordrt en spontaan zal neergaan. 

Ofwel stel je een boomverzorger aan ( met european treeworker certificaat ) en je laat die een technisch verslag maken over de toestand van de boom en de gevolgen van de 2jaarlijkes snoei. Daarmee kun je dan verder naar de advocaat buren toe. 

Ofwel, en daar vrees ik voor, kap je deze boom want deze buren zullen bliven eisen dat je hem snoeit. In de kapvergunning zou ik zeker verwijzen naar het arrest.

 

 
 
V

Verwijderd lid 172838

Guest
aan allen: hartelijk dank voor jullie feedback!

daar kan ik zeker iets mee doen. Mijn schoonouders zijn echter niet zo vertrouwd met advocaten en hadden destijds (jammer genoeg nu ook niet)) geen raadsman.

tnx again.
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan