Hoe haagwinde ecologisch verantwoord bestrijden?

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Lucie11_11
Lid vanaf: 17/04/2017
24 berichten

We hebben in onze pas aangelegde tuin haagwinde gevonden, in de borders (de borders zijn samen zo'n 50 m2 groot).
Daar staan nu hortensia's en haagbeuk, met zo'n 5 cm schors ertussen. Ik veronderstel dat ik het best eerst de schors weghaal en vervolgens het wortelgestel opgraaf?
Hij komt vermoedelijk vanop het speelplein achter onze tuin, best dus ook de gemeente verwittigen (zou het iets uithalen?) dat ze dit langs hun kant ook mogen weghalen.
Nog iemand (ecologische) tips?

Reacties

afbeelding van charel
Lid vanaf: 09/04/2010
15525 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Het wortelgestel weghalen lijkt  mij onbegonnen werk omdat dat redelijk uitgebreid is, omdat die wortels gemakkelijk afbreken en omdat elk klein stukje wortel dat je zodoende mist voor een nieuwe plant zal zorgen. 

Ik zou gewoon regelmatig de ronde doen en de opschietende ranken telkens verwijderen. Op die manier zal je langzaamaan hoe langer hoe minder last hiervan hebben.

Je kan het aan de gemeente vragen maar volgens mij kan je ze niet verplichten om haagwinde op hun gronden te verdelgen.

afbeelding van JokeVDH
Lid vanaf: 04/08/2012
375 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou ook niet beginnen graven. Laat die schors maar mooi liggen, hoe minder licht er tot bij de wortels kan hoe beter.

 

Gewoon, zoals voorganger aanhaalt, regelmatig uittrekken.

 

Ik ben er in mijn eigen tuin op 3 seizoenen vanaf geraakt (lente gaan wonen en rigoreus allemaal afgeknipt met een haagschaar, zomer blijven uittrekken, herfst nog een paar keer gaan uittrekken) 

 

De braam is veel hardnekkiger. 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15402 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een laag schors gaat niets tegen haagwinde uithalen. De fijne flezige wortels gedijen net zo goed in die schorslaag als in de bodem.

Je kan natuurlijk een gerichte bespuiting uitvoeren maar de produkten die efficient zijn , zijn voor  professioneel gebruik en niet voor partikulier gebruik. 

 

Enigste wat je zelf kan doen en wat effecient werkt is het herhaaldelijk manueel verwijderen van de winde. 

Omdat de tuin pas is aangelegd veronderstel ik dat deze grondbewerkingen  en bemestingen heeft gehad. Perfecte voedingsbodem voor de winde die waarschijnlijk mee is gekomen met de hydrangea's  of met de haagbeuk of van de buur.

 

Omdat winde zich vegatief vermeerderd via worteldelen is het eenmalig hakken of frezen van de wortels niet voldoende, je zal dit moeten herhalen en afwisselen met verschillende bewerkingen zodat er geen bodemerosie ontstaat  . Bv regelmatig frezen van de bodem zal waterstagnatieproblemen veroorzaken ... je winde kan daar wel niet tegen maar de rest van je planten ook niet.

 

Haagwinde is een nitrofiele plant , wat wil zeggen , een indicator voor planten die veel stikstof nodig heeft en daarom ook gemakkelijk spontaan groeit op stikstofrijke gronden . Conclusie : zeker geen gazonmeststof of andere meststof smijten met een hoog stikstofgehalte.

Haagwinde zit ook op neutrale bodems , maw bodems met een zuurtegraad van 7-7.5 .Neem dus een ph meting van je bodem, als deze 6.5-7 zal het toedienen van kalk op deze bodem de groei van haagwinde bevorderen. Beste kan je dus zeker stoppen met die kalk op je gazon te smijten , beter is om turf in te brengen , maar nogmaals neem een bodemanalyse en ph meting!!!

 

Mmm 

is er over beginnen te peinsen om voor BI - ers speciale tarieven te hanteren voor staalname bodem en zuurtegraad.

afbeelding van D I Y
Lid vanaf: 12/08/2013
9710 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Is een contact-behandeling geen optie?

Een systemisch product op een handschoen doen en met die handschoen de ongewenste delen aanraken, en dit af en toe herhalen? Een systemisch product verspreidt zich in de plant en doodt de wortel.

Als je dan per ongeluk een blad van de haag ipv de winde vasthebt, dan heb je wel prijs natuurlijk...

 

Of anders productje op basis van azijnzuur bvb. (roundup contact)
Maar als je morst op je haag, dan is het dikke pech.

Aan bovenstaande uitspraken kunnen geen rechten ontleend worden.blum
Regio: Roeselare-Kortrijk

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15402 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een contactbehandeling is dus gebruik maken van een herbicide en dat kan  inderdaad met een  systemische herbicide. Systemisch wil zeggen dat het produkt via contact met de plant wordt opgenomen en dan getransporteerd naar bovengrondse en ondergrondse delen. Roundup bv is een systemische herbicide. Systemische produkten heeft en kan dus niet werken op een vrijgemaakte bodem om de onkruiden tegente houden. 

Systemische produkten zijn specifiek ontworpen voor specifieke belagers. Bv produkt x werkt op netels maar zal NIET werken op bv bramen. Tuurlijk zijn er produkten die een breed spectrum of specifiek 1 belager aanpakken. Dus zomaar stellen dat er ook bijkomende spuitschade gaat optreden als je ook de haag hetb geraakt, is voorbarig. Er zijn produkten die je probleemloos op de haag kunt spuiten en toch het onkruid afdoden.

 

De gebruikswijze kan ofwel een bespuiting zijn met een toestel, verneveling ofwel rechtstreeks contact. Het gaat dus wel degelijk over de wijze van het aanbrengen.  De beste methode zal voortkomen uit het schadebeeld. Je zal bv geen veld van 1 hectare gaan bespuiten met een drukvat van 1500 liter en ketskoppen als er maar plaatselijk een schadebeeld is. Je neemt dan een rugsproeier of je penseelt het produkt op de belager. 

Met penseel gaat handiger zijn dan met een handschoen. Handschoenen gaan teveel bijkomende puntvervuilingen geven en kan je nagenoeg niet fatsoenlijk reinigen , een penseel wel.

 

Nog even onder de aandacht brengen.

Er is sprake van een naastgelegen gemeentelijk speelplein.

Er is een streng verbod op het gebruik van phytoprodukten ( waaronder herbicides) op openbaar domein.

Er zijn uitzonderingen mogelijk, maar bijkomend is dit openbaar domein nog eens in gebruik als KINDERSPEELplein. Het verbod op phyto is daar nog dwingender.

Let op, moest TS toch overwegen om over te gaan tot bespuiting ( ik zou het zeker niet aanraden) dan MOET hij de bufferzone van het produkt respecteren !!! Sowieso is dit minstens 1 meter van de perceelgrens maar voor sommige produkten kan dit oplopen tot 25 meter  ( afhankelijk van het verdeelmedia. Ketskoppen, venturikop, nevelspuit, rugspuit .... )

 

 

Dus ofwel laat je een professioneel komen. Ofwel ga je onkruid trekken.