Handige manier om plantgaten te maken in doek

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Yvesper
Lid vanaf: 14/01/2020
32 berichten

beste, ik heb al gehoord van plantgaten maken met brander maar hoe werkt dit dan juist? zoek een vlotte manier om plantgaten in doek te maken aangezien snijden tijdrovend en lelijke rand achterlaat. Met soldeerbout lijkt me ook maar prutswerkje en ook al gehoord van buis opwarmen met brander maar vraag me nu af of niemand een vlotte manier hiervoor geeft gevonden aangezien het over tamelijk wat plantwerk gaat?

wees niet slimmer dan een ander

Reacties

afbeelding van jan 007
Lid vanaf: 16/11/2018
3021 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

mss even met bunzenbrander er op branden (wel zien dat je doek niet in vlammen gaat Smile )

afbeelding van stimpie79
Lid vanaf: 30/06/2006
579 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dat lijkt me het handigst met een blik of bollenplanter die je verwarmt met een gasbrander. Zo zijn de gaten mooi rond en rafelen ze niet uit.
Online voorbeeldje: http://www.moestuinblog.nl/2015/03/aardbeien-op-worteldoek/

(of nog beter: geen doek gebruiken en voldoende mulch leggen: compost, stro, ... ik gebruik dunne losse lagen grasmaaisel, verdwijnt langzaamaan maar houdt wel voldoende andere kruiden tegen)

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15658 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Je mag niet meer spuiten tegen onkruid maar wel de zuurstof verbranden om een gat te maken ????

Snap ik dus niet.

Voor het maken van plantgaten in doek . Dien zwarte drukverdelende waterdoorlatende doek, waar je hopelijk hebt gekeken naar het infiltratievermogen zodat je wortels toch voldoende water gaan krijgen. Want er zijn doeken die 0liter/ m² doorlaten en andere die aan 250 liter neerslag /m² doorlaten.

Deze doek die verkeerdelijk antiworteldoek wordt genoemd .  Jazeker , het houdt echt geen wortels tegen hoor, maar er wordt verwezen naar onkruiden die niet meer door dien doek kunnen groeien ( fabeltje want na 3 jaar groeien ze er wel door) of omdat zaad niet door deze doek kan wortelen.... als er zand op het doek ligt, dan groeit onkruidzaad wel. 

Om onkruidkieming tegen te gaan moet je mulchlaag dik genoeg zijn ! Minstens 8 cm dik maar liever 10 cm.

 

Beste manier om een plantgat te maken. Cuttermes , of ontleedmes ( chirurgisch mes)  kruis snijden, hoeken omplooien onder doek ( niet afsnijden is maar overtollig afval dan. 

In het vierkant dat dan ontstaat planten. 

Opletten doordat doek is verwijderd moet je onrkuidzaden aan de wortelvoet van planten snel en regelmatig verwijderen.

afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2813 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb altijd gedacht dat dat antiworteldoek heet omdat dat oorspronkelijk van containervelden komt waar het wel de functie heeft om de doorworteling uit de potten te verminderen. 

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15658 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

rofl

patat, heel mijn betoog onderuit gehaald.rofl

Maar,

Inderdaad in de containerteelt ( plantjes opkweken in containers/ potjes  ) moesten ze iets hebben dat in een beperkte tijdsspanne ( 0-3 jaar) er voor ging zorgen dat die plastiekpotjes  of containers begot met hun worteltjes  - die door die afwateringsgaten van de pot kropen , niet gingen wortelen in de ondergrond , want dan moesten ze gaan rooien met de schup. Daardoor is er een doek ontwikkeld die gedurende een korte tijdspannen ( 3-5) jaar er voor zorgde dat die plantenwortels weinig kans maakte om naar de ondergrond te groeien. 

Verminderen , niet verhinderen, niet tegenhouden. 

en toen is er ene of andere pipo op het idee gekomen, we gaan dat gebruiken onder dolomiet, grind, kiezel. EN dat is niet zo'n som idee . Maar je meot wel weten dat na een dikke 3 jaar je terug onkruid er door gaat krijgen.

Informatie met de voor - en nadelen noemen ze dat.

afbeelding van Thorgal
Lid vanaf: 02/03/2007
1264 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hey, Lukanar, we kennen je input over worteldoek. Ik wil er ook nog 'ns aan toevoegen dat je dat onding ook blijft tegenkomen ... waar je vrolijk snel een bolletje of een plantje in de grond wil stoppen, stoot je dan op dat worteldoek dat je inmiddels al lang vergeten had; je lijf schudt zoals ze alleen in tekenfilms van Tom&Jerry tonen; en, je kan een veel grotere plek gaan vrijmaken van wat er inmiddels allemaal al overligt en overgroeit en dat snelle klusje in de tuin wordt een wreed ambetant jobke.

Bij mij vliegt ie waar het kan eruit. Lekker bij het afval. Sorry, Greta, ik heb het niet geweten.

Wat ik begrijp, als je in een nieuw aangelegde tuin perkjes en borders nog niet beplant, dat je die idd. voor enkele jaren beschermd met die doek. Maar als je aan de definitieve beplanting begint, haal dit dan weg.

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15658 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Hehehehe ik zen niet met een hetze bezig maar ik wil wel mensen waarschuwen voor de misleidendereclame die er achter zit. ANTIWorteldoek BESTAAT NIET. 

Net zoals antislipplanken misleidende reclame is  of het bekalken van gazon in het voorjaar of ....

Wij schrijven die drukverdelende doek nagenoeg in 95% van de werken voor bij gebruik van bulkmateriaal ( dolomiet grind, kiezel, afgekloventandenborstels ... ) met als doel om een scheiding te maken tussen bulkmateriaal en ondergrond ... denk aan de stortkosten gescheiden afval of gemengd afval.

Maar ook om de druk te verdelen. ( vb rijdt maar met geladen kruiwagen over een dolomiet met en een stuk zonder doek, doe dit een keer keer of 20 en je ziet dat met doek veel minder diep is ingedrukt dan zonder doek. Wil je dan nogeens dien bulk in helling leggen ( opritje bv ) van meer dan 4-5 % of je zit met een manouvreerzone voor auto en zwaarder , dan schrijven we stabilisatiematten voor ( gene stabilise !!)

afbeelding van Yvesper
Lid vanaf: 14/01/2020
32 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

ok bedankt voor de reactie's, nog even laten bezinnen en denk om eens uit te proberen met metalen buis en handvat erop maken zodat je niet telkens hoeft te bukken, dit miss verwarmen met een roofingbrander. Hou jullie op de hoogte na het uitproberen, een blik lijkt me ook handig eventueel alhoewel een ijzeren buis ofzoiet langer is en rechtopstaand kan want het gaat over pak plantgaten op taluds die groot genoeg moeten zijn op met de plantboor te kunnen werken

wees niet slimmer dan een ander

afbeelding van Nu7s
Lid vanaf: 19/08/2011
8028 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik heb gewoon met een stanleymes een kruis gemaakt in de worteldoek en daarna met een bollenplanter een hoeveelheid aarde verwijderd, mestkorrels gestrooid, plant er in en met wat aarde aanvullen.

Heb je een algemene vraag? Stel ze via het forum, niet via privébericht!