• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Grond verbeteren

Karenve

Nieuw Lid
Lid geworden
21 jul 2013
Berichten
75
Waarderingsscore
4
Punten
8
Beste allemaal,

we kochten enige tijd geleden een aanpalend stuk grond. Bedoeling is om daar  een zwemvijver op te zetten, echter ook een stukje grasveld te behouden voor de voetballende zoon, wat bomen aan te planten en een deel(tje) voor kippen. 

Het stuk grond is echter heel erg verdicht door verschillende vrachtwagens die erover zijn gereden, grote hopen zand die er lang hebben op gelegen...

Ik dacht de aanleg meteen goed te doen door de bodem te verbeteren, los maken en compost toevoegen. 
Nu lees en hoor ik verschillende manieren

- grond machinaal diepspitten met minigraver tot op ca 60 cm, compost erover, inwerken (inharken manueel of machinaal frezen? ) en vlakken  machinaal met rotareg. (maar wat met mengen van verschillende grondlagen of is dat niet aan de orde?)
- kennis tuinman zegt dat gewoon even openfrezen met de drietand veel makkelijker is en voldoende. (Iets zegt me dat het zo simpel niet is :) maar kan mis zijn)

moeten, de bestaande graszoden afgevoerd worden of mogen die mee ondergewerkt worden? Maar maakt het ook weet duurder lijkt me...

Ik vermoed dat waar we bomen wensen te plaatsen we de grond toch tot minimum 80cm (kruinbreedte) moeten los maken? 

alvast bedankt voor het advies,

groetjes, 

karen 
 



 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.938
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Misschien eerst wat meer gegevens uitvlooien of opzoeken?

Welke grond heb je? Zandgrond , kleigrond, leemgrond of een menging of nog iets anders ?

Hoe groot is de oppervlakte van het nieuwe perceel ? Want een minigraver van 800kg is handig in een tuintje van 100 m² maar loopt verloren op een stuk van 500 of meer.

Waar zit de verdichting ? Opervlakkig of dieper ? Gaat dit na want als de verdichting op -20 cm zit dan is je tuinman uit zen nek aan het lullen want dit krijg je nooit gebroken met een frees . Zelfs niet een achter een tractor van 500 pk ! Frezen gaan maar maximum 20-25 cm diep afhankelijk van de grondsoort.

Je zal ook best bepalen wat het meststofgehalte en de zuurtegraad is van je bodem. Je kan die nu op een eenvoudige wijze bijsturen.

Grondbewerking.

Met messenfrezen breken van de bestaande gras /kruidlaag.

Met kraan de grond diepspitten 60-80 cm diep met respect voor de lagen. Enkel de groeslaag mag helemaal onderin gestoken worden . Maar de grond onderaan in de graafput moet gelicht en ter plaatste gekeerd worden.

Uitspreiden van compost en bodemverbeteringsmiddelen, eventueel meststoffen , eventueel turf indien grond de basisch. Nooit kalkmeststoffen samen met meststoffen uitsmijten !

Toevoegstoffen ofwel mee diepspitten ( max 40 cm diep) ofwel onder frezen cc 20 cm diep.

Bij dichtgeslempte gronden kan eventueel copron toegevoegd water. Bij waterzieke gronden moet de drainage verbeterd worden, bij waterarme gronden best wateragents toevoegen.

Achterwaarts spitten en egaliseren.

rotereggen onder nieuw profiel of bestaand profiel

aanplantingen bomen en struiken heesters

vaste planten en siergrassen

inzaai gazon volgens de regels der kunst.
 

Karenve

Nieuw Lid
Lid geworden
21 jul 2013
Berichten
75
Waarderingsscore
4
Punten
8
Dankjewel Lukanar voor de uitgebreide uitleg! 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan