• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Grond in tuin vol met stenen

Lid geworden
1 jan 2009
Berichten
455
Waarderingsscore
0
Punten
0
Hey,

Een tijdje geleden hebben we een bouwgrond gekocht waarop we binnen een jaar of 10 zouden willen bouwen.
Ondertussen zouden we de tuin al een beetje vorm willen geven.
Een en ander aanplanten, wat laten groeien en een moestuintje.
Eerste werk was het plaatsen van houten paaltjes met een draad ertussen als goedkope afscheiding om een beetje een idee te krijgen van de vorm.
Hierbij zijn we tot de jammerlijke constatatie gekomen dat een groot stuk van het perceel tot 40 cm diep vol zit met steenpuin.
Vroeger stond er een boerderijtje en daar was de los, de losweg/parking, ...
Nu is dit alles overgroeid met onkruid.
Het is niet het ganse perceel, waar de moestuin moet komen lijkt de grond wel zuiver.
Maar het stukje siertuin lijkt volledig vervuild.
In gebreke stellen zal niet lukken want de vorige eigenaar heeft ook maar overgekocht.
Het gaat over een 300 a 400 m² achter het te bouwen huis en een gedeelte ernaast dat ik voorlopig buiten beschouwing laat.
Ik denk dat afgraven een dure optie wordt.

Geen idee of zeven mogelijk is en wat dat kost?
Ik dacht dus aan ophogen voor het gazon.
Maar hoeveel en met wat?
Aanvulgrond, teelaarde, ... ?
Aan de zijkant dacht ik in het najaar een haagje te planten.
Ik vermoed dat de ondergrond niet ideaal is.
Ik dacht eraan om een geul te (laten) graven en deze te vullen met aanvulgrond zodat de wortels toch ietwat normale grond hebben.

Wat is jullie advies?
Bedankt,

Jef
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Ik zou dan toch eerst maar eens prijs vragen om dit te laten afgraven. Stenen in de ondergrond, daar blijven jij en de generatie's na jou heel hun leven last van hebben ondanks dat sommigen denken dat die met de tijd gaan verkruimelen (sorry voor deze inside joke
smile.gif
​).

Qua vervuiling zijn die bakstenen, als het enkel dat is, helemaal geen probleem, maar de meeste beplantingen gaan er desondanks toch veel last van hebben omdat hierdoor de waterhuishouding verstoord wordt.
 

aartwessels

Gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mrt 2014
Berichten
3.221
Waarderingsscore
134
Punten
63
Ik ben mee met Charel. Vraag eerst een een lokale grondwerker een prijs te geven om het af te graven en opnieuw aan te vullen. Ik kan natuurlijk niet in jullie portemonnee kijken, dus weet niet wat je duur vindt, maar het kan nog wel eens redelijk meevallen.

In ieder geval ga je waarschijnlijk spijt krijgen van het te laten zitten.
 

boran

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
6 aug 2007
Berichten
1.416
Waarderingsscore
254
Punten
83
Nu is ook het moment dat een grondwerker het minste kosten gaat hebben om het te fixen. Er moet nog geen rekening gehouden worden met smalle doorgangen, opritten waar geen zware voertuigen over mogen etc...
 
Lid geworden
1 jan 2009
Berichten
455
Waarderingsscore
0
Punten
0
Das juist de reden waarom ik de tuin nu al wil laten aangroeien. Het eerste stuk zal wel nog wat afzien van 'den bouw', maar een haagje laten groeien etc ... kan wel al.
Bovendien loopt de miserie verder tot bij de buren, misschien dat die ook meedoen, kan de prijs nog wat drukken.
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Dat baksteen verkruimelt is nu al nagenoeg algemeen geweten... buiten deze die halsstarrig volhouden dat dit niet zo is . OOk een grapje natuurlijk. Maar om dan hier klakkeloos te beweren dat deze bakstenen de waterhuishouding verstoren is onzin en getuigt voor professionele de onkunde in bodem- en plantenkennis.

Baksteen werkt als een buffer. Bij overschot aan water kan deze steen water opnemen, bij een tekort aan water geeft baksteen naar gelang de waterbehoefte , water af aan de bodem en de planten. Baksteen zorgt door zijn poreusiteit ook voor een betere luchthuishouding in de bodem. De microkanaaltjes ( zorgen samen met de capillaire werking) ook nog eens voor extra lucht( zuurstof ) aan de planten en bodem. Baksteen is dan ook nog eens een perfecte temperatuurregulator. Baksteen neemt in zonlicht warmte op en geeft deze vertraagt af aan de omgeving.

Niet voor niets worden zware kleigronden en leemgronden soms ingefreesd met gebroken steenpuin granulaat 0/10 . Maar hoor maar eens op de wijngaarden in ons land. Ze smeken voor baksteen in de bodem.

Het weze duidelijk dat enerzijds de bodem moet geschikt zijn voor deze bodemverbetering, in zandgrond is dit belachelijk want zandgrond heeft andere behoeften. Anderzijds moet er een keuze gemaakt worden in beplantingssoorten. Je wortel of patat zal in een steengrond niet goed groeien , de vijgen, druiven en hop dan weer wel.

Veel hangt af van het percentage steenpuin in de bodem. Spreken we over 10% of 100% ?

En ... wat meestal het hangijzer is, is het puin zuiver? Zit er ander rommel in? Ijzer, glas, plastiek, tubes, kurk, plaaster, lijmresten, mosslschelpen....

Naar topicstarter toe.

Aanplanten voor de bouwwerken kan en is zelfs in sommige gevallen een groot voordeel. MAar enkel en alleen als de bouwplannen heel concreet zijn uitgewerkt. Je zult niet de eerste zijn die rondom een mooie beukenhaag  en bomen heeft staan en door de bouwplaat hoger te plaatsen zodat er grond moet aangevoerd worden na enkele jaren zijn beukenhaag of andeere beplanting zoals struiken en bomen, ziet afsterven. Rede planten kunnen echt niet verdragen dat je het relief rondom zijn wortels en kroonprojectie zomaar efkes  verhoogt.

Het storten  van verontreinigde grond met steenpuin en afval moet je rekenen op een 15 €tot 25€ per ton afhankelijk van de verhouding zand en puin. Transportkosten en vervoerskosten schommelen zo tussen de 30 en de 65€/uur

Kraankosten voor 5-12 tons kraan draaien rond de 65-85€/uur

Goede teelaarde komt op een 35-40€ per kuub. Afhankelijk of je grondverbetering er bij indraait of niet.

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Hierbij zijn we tot de jammerlijke constatatie gekomen dat een groot stuk van het perceel tot 40 cm diep vol zit met steenpuin.
Vroeger stond er een boerderijtje en daar was de los, de losweg/parking, ...

Goed gelezen Luk ? Een losweg/parking met een vastgereden laag steenpuin van 40 cm dik. 
 om dan hier klakkeloos te beweren dat deze bakstenen de waterhuishouding verstoren is onzin en getuigt voor professionele de onkunde in bodem- en plantenkennis.

En? Is het onzin dat zulke vaste laag steenpuin van 40 cm dik de waterhuishouding kan verstoren? Het gaat hier niet over los verspreide bakstenen of keien in een verder vruchtbare grond hé !

Is het dan een goed idee van TS om er een laag teelaarde over uit te spreiden om er een gazon op te voorzien? Van een zekere Lukanar heb ik ooit iets anders begrepen dacht ik.

Waar zit de onkunde? In de reactie van de ene of in de leesvaardigheid van de andere?

En wat die eeuwenoude stenen in de grond van mijn voorouders betreft (afgebroken boerderijtje); ik moet die dringend eens laten onderzoeken want die willen na 100 jaar nog steeds niet verkruimelen, 't zal wel een zeer speciaal baksel geweest zijn.
unknw.gif
 

D'Haese

Zeer Actief lid
Lid geworden
4 nov 2013
Berichten
1.965
Waarderingsscore
8
Punten
38
Hier ook puin in de grond :-(

Van in de tijd van Ferraris. Nog serieus onverpulverd steenpuin
biggrin.gif
 

Enk

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
23 mrt 2011
Berichten
9.421
Waarderingsscore
405
Punten
83
Ik heb het hier ooit al eens gezegd. Er is wel degelijk een verschil tussen bakstenen 'van in den tijd' en de snelbouw van vandaag.

Los van het feit dat de eerste veel harder zijn dan de 2e, zit je in het 2e geval ook met holtes in de steen. Ne snelbouw verpulvert wel degelijk en laat dus een holle ruimte achter. Als je daar met (zwaarder) verkeer over moet dan zakt dat in.
 
 

lukanar

Zeer gewaardeerd lid
Lid geworden
27 mrt 2007
Berichten
21.937
Waarderingsscore
6.589
Punten
113
Goh ja: lezen is een kunst.

Daarom dat ik ook schreef dat je even moet kijken naar het percentage baksteen in de bodem. Maar daar heb je dus over gelezen me dunkt. Als je dan nog zit te verkondigen dat baksteen de waterhuishouding verstoort en je dit als een algemeen vaststaand feit wil verkondigen dan kan ik daar enkel maar je op wijzen dat dit fout is.

Als je spreekt over deze specifieke situatie over deze losweg, en dat was me niet duidelijk in jouw bericht, dan moet ik stellen dat deze puinlaag de waterhuishouding inderdaad zal beinvloeden. Je kan deze hier beschouwen als een drainerende funderingsopbouw. Maar om dit met stelligheid te verkondigen zijn er bijkomende gegevens nodig.

Als je de moeite zou doen om mijn bericht nauwgezet te lezen , zou je misschien kunnen merken dat ik eerst vermelde dat jouw algemene opmerking niet klopte. Daarna waarom dit niet klopte en dat ik afsloot met mijn deskundig advies naar TS toe over wat als richtprijs kan beschouwd worden voor afgraving en herstel.

 

 
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Inderdaad, lezen is een kunst.

Ik heb gereageerd op de melding dat er een verharde parking was met 40 cm steenpuin. Welk percentage stenpuin er dan in de grond zit  lijkt me wel duidelijk. En voorts dat deze verharding de waterhuishouding zou kunnen beinvloeden.

Jij reageert daarop dat dit onzin is en dat dit getuigt van professionele onkunde. Waarvoor dank !
Als je dan nog zit te verkondigen dat baksteen de waterhuishouding verstoort en je dit als een algemeen vaststaand feit wil verkondigen

Nogmaals, hier gaat het om een welbeschreven situatie, 40 cm steenpuinverharding. Ik heb het hier niet over algemene en vaststaande feiten gehad. Goed lezen !
Als je spreekt over deze specifieke situatie over deze losweg, en dat was me niet duidelijk in jouw bericht

Nogmaals: goed lezen ! Het topic gaat net over deze specifieke situatie, dat zou u toch duidelijk moeten zijn !  Waarom zouden we het hier over een andere situatie hebben !
Als je de moeite zou doen om mijn bericht nauwgezet te lezen , zou je misschien kunnen merken dat ik eerst vermelde dat jouw algemene opmerking niet klopte

En nog maar eens een keer voor de duidelijkheid: als je goed leest zal je merken dat ik helemaal geen algemene opmerking heb gemaakt, ik heb het niet gehad over niet ter zake doende dingen zoals bijvoorbeeld een wijngaard . Neen ik heb enkel op de vraag en de specifieke situatie van TS gereageerd. Dus als er iemand wat meer moeite moet doen om goed te lezen dan is het onze vriend Luk hier toch wel hoor !
Je kan deze hier beschouwen als een drainerende funderingsopbouw.

Ik zal niet zo ver gaan om dit een onprofessionele opmerking te noemen maar ik vind het toch zeer merkwaardig dat een met 40 cm steenpuin verharde ondergrond die al vele jaren als parking/losplaats dient, kan beschouwd worden als een drainerende laag voor latere beplantingen. Daar ging immers de vraag over. Of heb je het nu over iets totaal anders, over iets dat met dit topic niets te maken heeft?

Soit !
 
V

Verwijderd lid 178789

Guest
Enk zei:
Ik heb het hier ooit al eens gezegd. Er is wel degelijk een verschil tussen bakstenen 'van in den tijd' en de snelbouw van vandaag.

Los van het feit dat de eerste veel harder zijn dan de 2e, zit je in het 2e geval ook met holtes in de steen. Ne snelbouw verpulvert wel degelijk en laat dus een holle ruimte achter. Als je daar met (zwaarder) verkeer over moet dan zakt dat in.
 

Inderdaad Enk, er is een groot verschil in snelbouw met de gebruikelijke holtes en massieve baksteen. Het verschil zit hem dan niet zozeer in het materiaal op zich maar voornamelijk in de holte's binnen in de stenen.

Maar die massieve baksteen hoeft niet 'van in den tijd' te zijn om harder te zijn of om dan zogenaamd niet te verkruimelen. Ook vroeger waren er harde en minder harde bakstenen.

En al die stenen in de grond, afkomstig van vroegere afgebroken gebouwen zijn zeker niet harder of minder poreus dan de nieuwgebakken stenen, integendeel zelfs.

Geloof me vrij: ik ben hier niet zo maar wat aan het verkondigen, ik heb jaren geleden nog veelvuldig deelgenomen aan opgravingen bij en rond historische gebouwen. Heelder fundamenten, losse stenen van ingestorte muren, stenen vloeren en zelfs (holle) stenen kruiken kwamen hierbij ongeschonden bloot te liggen. Men moet mij niet steeds komen vertellen dat die bakstenen verkruimelen, dat is pas onzin!

En al degenen die ooit al met stenen in de grond te maken gehad hebben zullen weten dat je daar blijvend last van hebt, die stenen verkruimelen echt niet hoor, tenminste niet in onze tijd en bij uitbreiding die van onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
 

aartwessels

Gewaardeerd lid
Lid geworden
13 mrt 2014
Berichten
3.221
Waarderingsscore
134
Punten
63
Ah ja, de eeuwenoude mythe van verpulverend steenpuin. Ik moet er nog altijd om grinniken als ik het lees. Ik heb sommige mensen hier heel hoog zitten, maar op dat punt wordt er toch wel stevig overdreven. Een baksteen verpulvert in de tijd dat wij hier op aarde zijn niet zo snel. Ook in de grond niet. Let wel, er zijn vast voorbeelden te vinden, maar dat is zeker niet gebruikelijk. 

Er worden in archeologische opgravingen,en dagelijks bij het bouwrijp maken van gronden, nog massa's onverpulverde bakstenen gevonden die na tientallen, honderden jaren in de grond te zitten nog in prima staat zijn. 

In ieder geval kan het nooit een goed idee zijn om het te laten zitten als het om grote hoeveelheden gaat, uiteindelijk is de kans groot dat je er vanzelf weer een keer tegenaan loopt. 
 
Lid geworden
1 jan 2009
Berichten
455
Waarderingsscore
0
Punten
0
Of die off topic baksteen al dan niet verpulvert laat ik in het midden. Deze die ik tegenkwam waren alleszinds nog in goede conditie. Ze waren trouwens vergezeld van kiezeltjes en stukken betontegels. Vandaar dat ik het over steenpuin had.

Wat de hoogte betreft hou ik er wel degelijk rekening mee. Ik heb alles reeds grondig opgemeten. Ik heb het 'voordeel' dat het een halfopen bebouwing is en we dus al perfect weten waar de vloerpas komt. Zo ook van het huis ernaast. Dus ook zonder dat het huis gebouwd is weet ik al waar alles zal moeten/kunnen qua hoogte.
 
Lid geworden
1 jan 2009
Berichten
455
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ok, stukje feedback. Ondertussen ben ik eens met de boorhamer rondgelopen. Tzit dus overal, tot zelf in het achterliggende stukje natuurgebied. De natuur was vroeger duidelijk minder interessant. Een hok voor dieren, ho maar, daar moet de administratie eens over nadenken, maar nen halve parking hebben ze precies toch niet gezien.

Soit, de grondwerker is langsgekomen en diep in zijn weelderige haardos gekrabd. Het probleem is dat niemand weet wat er juist onder zit. Zijn voorstel: afgraven en zeven met 0-10mm. Wat dieper afgraven om zo hetgeen toch nog door de zeef valt over meer volume te spreiden. Omdat we niet weten waarover het gaat is een offerte moeilijk. De schatting is voorlopig voor 500m2: 4000-5000 euro voor het zeven en 3000-4000 voor afvoeren van de vuiligheid. En dat is afgaan op het bijna slechtste geval. Daarbovenop nog de teelaarde.
 

K.B.

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 feb 2009
Berichten
8.683
Waarderingsscore
30
Punten
48
 

Natuurlijk verpulverd baksteen onder invloed van water / vorst ...

Zie maar naar oude kerken van 300 jaar oud ... de steen is vaak broos geworden en brokkeld af ...

Dus als jij kan leven op dat steenpuin ; uw kinderen ook ; uw kleinkinderen ook maar uw achterkleinkinderen niet ... dan kun je het gerust laten zitten ...

 

Op ons perceel was er ook veel puin ... sytematisch verwijderd elke keer je een schop in de grond steekt en dan finaal nog eens uitrapen terwijl het gazon schiet ...

 

Dus veel hangt af van wat je eigenlijk van plan bent ...

k.b.
 
Lid geworden
1 jan 2009
Berichten
455
Waarderingsscore
0
Punten
0
Zie originele vraag: steenpuin van een los/parking. Daar steek je geen schop in, en daar zaai je geen gras op. Jammer dat we het bij de aankoop niet gezien hebben. Nu ik weet waar het allemaal zit zie ik zelf aan het soort onkruid en de kleur waar het stopt. Waar de grond goed is ziet het onkruid er nu nog betrekkelijk fris uit, op de slechtste stukken is het nu zo dor als hooi. Ik kan er op leven, maar of gras, haag, struik, ... dat ook kunnen durf ik te betwijfelen. Serieus ophogen lijkt het enige alternatief, maar dan zal ik in een regenperiode met een verzopen tuin zitten vrees ik. Ik heb nogal mijn twijfels dat dienen bazaar stillekes aan weer naar boven gaan komen na verloop van tijd en mij blijven achtervolgen.
 

K.B.

Zeer Actief lid
Lid geworden
19 feb 2009
Berichten
8.683
Waarderingsscore
30
Punten
48
De goedkoopste manier is natuurlijk dit te laten uitzeven door een grondwerker en de beide fracties zelf gaan gebruiken ...

- grond met eventueel fijne granulaten die doorheen de zeef zijn geraakt als grond voor bvb gazon / borders /  minder geschikt voor moestuin ...

- Het steenpuin gaan gebruiken als koffer in de onderbouw van klinkerpaden , oprit , terras , onder betonplaat van woning eventueel mengen met rivierzand , ... onder betonplaat tuinhuis ...

 

k.b.
 
Lid geworden
23 okt 2015
Berichten
563
Waarderingsscore
9
Punten
18
Mijn excuses als dit het overnemen van een topic is. Maar ik heb ongeveer hetzelfde laten uitvoeren.

+/- 300m2 grond afgraven +/- 40cm diep en ter plaatse zeven. 1/3e Van de grond ligt naast het huis. De hoop zand van het uitgraven van de kelder lag ook nog achter in de tuin. Er zijn een 7 containers afgevoerd. Deels puin, meerderheid gezeefde grond en enkele ongezeefde grond. Omdat de aannemer dat praktisch niet gezeefd kreeg omwille van de beperkte werkoppervlakte. Totale kost +/- 6000 euro.

Er zit nog een rest fractie in, scherven glas en steen van een paar cm groot. Die zullen we met de hand eruit moeten rapen. Maar nu kunnen we tenminste met de schup in de grond. Voorheen stootten we de hele tijd op puin. (En maar vloeken.)

Onze opzet was dat de gond te plaatse moest blijven omdat deze droge zomer het onkruid niet eens ros zag. En ik het risico niet wilde lopen dat ik andere grond zou terug krijgen.

In de foto's hieronder kan je zien hoe de aannemer de zeef geplaatst heeft in de tuin. En wat voor fractie eruit gezeefd is. Als iemand in het Leuvense hetzelfde wil doen: de aannemer zijn naam staat op de kraan.

dsc_4221x.jpg


 

dsc_4232s.jpg


 

 
 

Bijlagen

  • dsc_4232s.jpg
    dsc_4232s.jpg
    1,8 MB · Weergaven: 2
  • dsc_4221x.jpg
    dsc_4221x.jpg
    1,4 MB · Weergaven: 2

jan 007

Zeer Actief lid
Lid geworden
16 nov 2018
Berichten
3.025
Waarderingsscore
16
Punten
38
mss laten afgraven met een puinbak schop? (kraanbak met lamellen)

klein puin valt er door, grove stenen blijven achter (alles door een zeef halen lijkt me wel heel drastisch/duur)

kleine steentjes/brokken kunnen geen kwaad en denk ook goed voor waterhuishouding van je grond 

puin bijhouden want ga je nodig kunnen hebben voor je bouw (oprit,..)

je grond zal een stuk zakken (want grof puin weg) en hier op nieuwe zuivere teelaarde

lijkt me ideale bodem opbouw voor vegetatie

 

 

 

 
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan