Gazon op zandgrond

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van mdg606
Lid vanaf: 27/05/2014
13 berichten

Hoi, 

wij hebben hebben onze grond laten plattrekken en gazon in gezaaid in het voorjaar. Het blijkt echter enorme zandgrond te zijn. nu is het echter te laat om nog massas compost onder te frezen gezien het gras hier en daar wel al goed schiet. 

iemand een idee hoe dit best op te lossen? gewoon telkens een laag compost blijven aanvoeren om de grond met der tijd te verbeteren of turf heb ik ook al een paar keer gehoord. 

alvast bedankt!!

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
16147 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Waarom denk je dat je turf of compost moet smijten ?

Als je nu eens eerst een 500-600 gr grond  van ergens van die enorme zandgrond neemt en je doet dit in een plastiek zakje  en je stuurt dat op naar een labo bv biocontrol in bornem of de bodemkundige dienst in heverlee en je vraagt voor een analyse van de grond want je wil gzaon, dan gaan zij wel onderzoeken wat je grond nodig heeft. 

En dan kun je verder met te overwegen of je dit met compostdressing of met turf kunt bijsturen.

Voor de duidelijkheid : compost is een bodemverbeteraar die het bufferend ( water en lucht ) van de bestaande bodem verhoogt en ervoor zorgt dat het omzettingsproces van organisch materiaal naar voedingsstoffen optimaliseerd. Compost brengt ook extra bodemleven in de bodem en stuurt in mindere mate stikstof, potas en kalium bij. 

Turf is een bodemverbeteraar die enkel en alleen gebruikt wordt om de zuurtegraad van een bodem te verlagen. Om 1 punt zuurtegraadwaarde naar beneden te halen heb je voor 100m² circa 10 kuub nodig ) ne bodem met kalk te verkloten ga veel rapper, ik geef het maar ff mee voor iemand begint met kalk te smijten want dasgoevoorawegazon  diablo-- Turf neemt wel veel water op, als er water is tenminste, en geeft dit terug af naar behoefte van de planten. Dit is een van de rede waarom je turf steeds NAT moet verwerken. Als je turf droog uitsmijt dan trekt die het weinige beschikbare water in de bodem aan en drogen de planten uit. Natte turf kun je dus niet gebruiken in een topdressing.

afbeelding van mdg606
Lid vanaf: 27/05/2014
13 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

thanks

turf op aanraden van een tuinwerker

compost op uw aanraden in een andere thread Smile maar dat was om onder te zetten in de grond (voor het zaaien dus) - vandaar deze voorstellen. 

maar je tip is dus het opsturen van een staal en daar komt een "pasklaar" antwoord uit? was niet bekend hiermee, waar ik dacht dat je enkel wat waarden etc terug zou krijgen zonder hieruit af te kunnen leiden wat het antwoord was. 

bedankt!