Fundering oprit, terras, looppaden zijkant...

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Galactic
Lid vanaf: 21/11/2012
98 berichten

Wij gaan ook aan onze "rondom het huis" beginnen.  Ik zal beginnen te zeggen dat ik weet dat er al veel over geschreven is. Maar ook veel verschillende meningen.

Wat willen wij doen?

1. Terras aanleggen (28m2) in keramische tegels 60x60x2cm.
2. Oprit aanleggen (+-90m2) in betonklinkers van 20x20x5cm (tips kwalitatieve merken welkom).
3. Looppad 1 m breedte rondom de woning (25m2) in betonklinkers van 20x20x5cm.

Problematiek, wij zitten met veel grondoverschot, we proberen de weg te voeren grond te beperken. Het is wel goede stabiele grond (onaangeroerd). Als ik 10 cm kan uitsparen op dat oppervlakte zijn het al 2 vrachtwagens (het is grond waar ze nergens niks mee kunnen, duurste om af te voeren dus).

(Als leek) zou ik het op deze manier aanpakken:

1. Voor het terras klein laagje +-5 cm betonpuin 0/40 en 10 cm stabilisee (200kg cement).

Geen chapenet lees ik vaak, dus dat zou ik aanhouden. Ik lees ook dat 150 kg voldoende is, maar ik herinner nog onze chape binnen is 250 kg en die zuigt enorm water. De 200 kg zal wel iets duurder zijn, maar dan heb je toch een kwalitatief beter eindresultaat zou ik denken.

2. Voor de oprit zou ik het betonpuin ook willen beperken in dikte als dat mogelijk is? Dus eneneens klein laagje betonpuin van dikke 5 cm (ipv de 15-20 cm dat ik vaak lees). Dan een laag stabilisee van 15 cm (200 kg cement). Daar lijkt mij de 10 cm dikte wel af te raden ivm autobelasting?

3. Het looppad veronderstel ik dat dit vergelijkbaar is met het terras, dus klein laagje steenpuin en dan 10 cm chape.

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15677 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Als de bodem nooit is uitgegraven en terug aangevuld moet je zelfs geen betonpuin gebruiken als onderlaag. Maar ik vraag me dan wel af hoe ze je funderingssleuven van den bouw hebben gestoken.

Voor weinig of occacioneel verkeer ( paden en opritten)  is het voldoende om de uitgegraven bedding te drillen, daar stabilisé op van 150 kg cement op 1 m³ rijnzand, laagdikte minimum 15 cm en dan een vleilaag van cc 4 cm dikte in lommelzand .

200 kg cement is te gek, in stabilisé haalt dit niets uit of je moet met rommelzand zitten zoals plaatzand of duinzand. Sterkte wordt zeker niet bepaald door de hoeveelheid cement maar zeker ook door soort en fractie van het zand. Stabilise MOET ook waterdoorlatend zijn. Hoe meer cement , hoe minder waterdoorlatend. En je wilt echt geen water dat blijft hangen in je klinkers.

Voor de paadjes kan je naar een laagdikte van cc 10 cm stabilisé en 4cm vleilaag gaan.

Je terras. 

Dikke miserie want je gebruikt de funderingsvoorschriften voor een klinkerverharding.

DIT KAN NIET !!

Keramische tegel maat 60x60 x2 MOET gelegd worden op een fundering bestaande uit :

- gebroken betonpuin 2/20 onder voorbehoud dat je teveel moet aanhogen, ondervoorbehoud van waterstagnatie in de bodem, onder voorbehoud van niet draagkrachtige bodem. Minimum laagsdikte 10 cm. 

- Stabilisé van 150 kg cement op 1 m³ rijnzand aangedrild en in het vlak.Laagdikte minimum 10 cm voor terrassen.

- VEzelgewapende chape van 200-250 kg cement op  1 m³ rijnzand verrijkt met water. 

- Bij een tegel waarvan een zijde groter is dan 50 cm, ( sommige hanteren 60 cm) MOET je gaan werken met een ONTKOPPELINGSMAT !!! ( rede uitzetting van ondergrond opvangen ten opzichte van tegel) 

-Tegels en mat worden gelijmd .

- voorzie uitzettingsprofiel tegen de gevel aan. Dez emoet doorlopen  tot onderkantstabilisébed.

Nu besparen omdat je anders extra camions moet afvoeren ga je zuur opbreken als je terras en oprit moeten herdaan worden omdat je fundering niet in orde is.

afbeelding van Galactic
Lid vanaf: 21/11/2012
98 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

De fundering van de bouw heb ik na het aanvullen al aangewaterd en aangedrild. Ondertussen al 5 jaar geleden, is dus wel stabiel ondertussen vermoed ik, maar je hebt zeker een punt.

Bedankt voor jou verhelderde uitleg, daar kan ik zeker iets mee! Goed dat ik het toh gepost heb, was blijkbaar niet goed bezig met het terras!

VloederJP heeft het terras bij onze buren gelegd in keramische tegel 60x60x2, was helaas zelf te druk bezig om te gaan zien hoe hij het gedaan heeft. Volgens mij heeft hij geen ontkoppelingsmat gebruikt, maar komt de werkwijze verder wel voor een groot deel overeen.