dolomiet

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2833 berichten

kan iemand mij zeggen hoeveel kg dolomiet je nodig hebt per m² voor een terras?

Reacties

afbeelding van Thierry
Lid vanaf: 10/03/2006
868 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

fido wrote:
kan iemand mij zeggen hoeveel kg dolomiet je nodig hebt per m² voor een terras?

Dat is onmogelijk mijn inziens Gewicht is gerelateerd aan volume en niet aan oppervlakte.

Ik kan je wel zeggen hoeveel je nodig hebt in functie van de dikte die je wil aanbrengen

De densiteit van dolomiet bedraagt voor de standaard granulaten (0-5 / 0-15 / 5-15) zo'n 1.6 ton / m³. Maw, indien je 10 m² zo'n 10 cm dik wil leggen kan je 1.6 ton dolomiet versleuren. Maar da's theorie

Waarom ? Tja, je moet die dolomiet nog aandammen en dan blijft er van die 10 cm nog maar een 7 cm over. Je mag ook niet vergeten rekening te houden met de ondergrond he. Voor een oprit in dolomiet reken je als volgt : +/- 25 cm steenpuin (of grind 0-32) gevolgd door zo'n 10 cm dolomiet. Nà aandammen heb je een hoogte van +/- 32 cm. Indien je wil kan je nog een worteldoek aanbrengen onder het steenpuin. In het slechts een tuinpadje kan je best een 10 à 15 cm afgraven (in functie van de intensiteit van gebruik en granulo), worteldoek en dan zo'n 10 à 15 cm dolomiet aanbrengen. Aandammen en klaar is Kees (je houdt zo'n 7 à 12 cm over. Let op met de granulo's ! 0-5 en 0-15 is 't goedkoopst. Naargelang het gebruik zal je een keuze moeten maken. Voor een oprit zou ik voor een 5-15 kiezen en voor een tuinpad een 0-15 indien goede kwaliteit ! Altijd checken want een particulier zetten ze al eens rapper in 't zak (veel te veel 0-5 ertussen). Dit maakt dat je véél fijn hebt en dat je tuinpad er betonhard gaat bijliggen, hetgeen zich wreekt in de waterdoorlaatbaarheid. Dus veel plassen en in de zomer veel stof dat je mee binnenbrengt via je schoenen.

Thierry

afbeelding van fido
Lid vanaf: 15/06/2006
2833 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Bedankt voor je antwoord Thiery. Ik dacht net een fijne fractie te nemen omdat het voor een 'voorlopig terras' is. De vorige eigenaar had een houten terras gemaakt, maar de draagbalken had hij waarschijnlijk eerst gelegd en dan heeft hij heel de boel toegegoten met beton. Resultaat, de draagbalken en veel planken rot. Ik zit dus met een oneffen beton ondergrond maar wil voorlopig toch een redelijk terras zonder de beton op te breken, vandaar dat ik aan dolomiet dacht in een fijne fractie zodat je er toch een stoel kan op zetten.

afbeelding van Thierry
Lid vanaf: 10/03/2006
868 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Om je een beetje op je gemak te stellen. Ik heb net (nou ja, in maart) de aanleg achter de rug van een tuinpad bij mijn ouders. Hun buur vond het mooi en heeft zijn tuin ook met "Gravier d'Or" aangelegd. Wij dus met een fractie 0-15 en hij - op aanraden van zijn leverancier - met een fractie 0 - 5. Moet lukken, we hebben zonder het van mekaar te weten dezelfde leverancier genomen. Wij hebben echter een fractie 0 - 15 èn aangedamd. Een wereld van verschil dus. Daar waar zijn tuin op het eerste zicht "mooier" was is die nu herschapen in een oneffen soort petanquebaanachtig (excuseert, maar het is het enige beeld dat me te binnen schiet) pleintje vol met plassen : Place Casse-ta-guelle. Het tuinpad van mijn ouders is netjes gebleven en bezit nog genoeg "fijn" om een vast gevoel te geven waarin stoelen blijven staan.

Tsjauw.

Thierry

Thierry