• Pesticiden kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en voor de natuur. Beter is om preventief te werken door geen pesticiden te gebruiken om groen en verhardingen te onderhouden. Een tuin zonder pesticiden is perfect mogelijk. Op de website Mijn gifvrije tuin vindt u tips en ideeën voor een stadstuin, een grote tuin, een moestuin of een speeltuin.
    Hou er rekening mee de héél wat pesticiden enkel nog door professionelen met Fytolicentie mogen gebruikt worden!

Dag vlinders

Lid geworden
24 apr 2007
Berichten
413
Waarderingsscore
1
Punten
0
Stemt toch tot nadenken, vind ik.





Van de 67 dagvlindersoorten die aan het begin van de vorige eeuw in Vlaanderen voorkwamen, zijn er inmiddels 19 uitgestorven. Achttien soorten zijn in gevaar en zeven bijna in gevaar. Dat blijkt een onderzoek van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), de vlinderwerkgroep van Natuurpunt vzw en wetenschappers aan de UCL.



Het onderzoek had als doel een nieuwe Rode Lijst van de dagvlinders in Vlaanderen op te stellen, die op basis van criteria van International Union for the Conservation of Nature (IUCN) aangeeft hoe groot de kans is dat een bepaalde soort zal uitsterven. In Vlaanderen heeft 66 procent van alle soorten de status ‘uitgestorven’ of ‘in gevaar’ en zo doen we het even slecht als Nederland (68%) en iets slechter dan Wallonië (61%). De Lage Landen staan volgens de onderzoekers dan ook bekend als de vlinderonvriendelijkste regio van Europa.



Negatieve trend

In vergelijking met de vorige Rode Lijst uit 1999 zet de negatieve trend zich voor heel wat soorten verder. Vier soorten zijn uitgestorven tussen 1994 en 2003 en twaalf soorten doen het slechter in vergelijking met de vorige Rode Lijst. Vooral soorten uit heiden, bloemrijke graslanden en grote bossen zoals respectievelijk de heivlinder, de veldparelmoervlinder en de rouwmantel, blijven achteruitgaan. Opvallend is ook de sterke achteruitgang van enkele voorheen algemene soorten zoals de argusvlinder en de citroenvlinder.



De oorzaken voor de voortdurende achteruitgang zijn volgens de onderzoekers vooral vermesting, een afname van het aantal bloemen en de steeds verdergaande versnippering van het Vlaamse landschap. Als mogelijke herstelmaatregelen stellen ze het behoud van grote, goed met elkaar verbonden natuurgebieden voor, en een natuurbeheer dat rekening houdt met de ecologische eisen van dagvlinders. Daarnaast onderstrepen ze ook het belang van een betere algemene milieukwaliteit.



Ook goed nieuws

Er is niet alleen slecht nieuws. Negen soorten doen het beter dan een tiental jaren geleden. Het kaasjeskruiddikkopje heeft zelfs op eigen kracht Vlaanderen gekoloniseerd vanuit het zuiden. Dat komt volgens de onderzoekers doordat de de biotoopkwaliteit voor een aantal vrij mobiele soorten lichtjes is verbeterd en doordat de warmere jaren recent voor een vooruitgang van enkele warmteminnende soorten zoals de kleine parelmoervlinder en het bruin blauwtje hebben gezorgd. (ddc)





buijsrogge,%20kees_argusvlinder.jpg


Argusvlinder





es_page_sections_img_thumb_482_.jpg


Citroenvlinder



Ondertussen worden we met z'n allen gepusht door de Aveve's van deze wereld om onze tuintjes volop te bemesten, onkruid- en insectenverdelgers te gebruiken, enz... Terwijl het stukje tuin dat je eventueel zelf hebt, al een verschil kan maken. Maak van dat biljartlaken een vlindervriendelijke tuin, waarom niet?
 
Lid geworden
14 jun 2006
Berichten
2.216
Waarderingsscore
0
Punten
0
eerlijk gezegd denk ik dat de achteruitgang van de vlinder eerder bij de boeren en moestuintelers te zoeken is dan bij de siertuin



Immers vlinders komen uit rupsen en rupsen worden met man en macht (lees vergif) bestreden op de akkers en moestuinen. het grootste deel van het vlinderleven bestaat uit rups en die eten geen bloemen maar bladeren van gewassen.

Moesten we ook nog eens het niet bebouwde opp nemen in Belgie en eens kijken welk percentage daarvan ingenomen is voor landbouw ...



Over die bemesting, overdaad schaadt natuurlijk, maar een correcte bemesting kan mijn inziens geen kwaad voor insecten, er is tegenwoordig voldoende keuze uit natuurlijke meststof (organisch van beendermeel, bloedmeel, etc..) die het bodemleven stimuleren en waar de stikstof uiteindelijk vooral komt als bijproduct van het bodemleven , ditzelfde bodemleven is ook goed voor insecten enz... .



Enig nadeel misschien, gezonde planten zijn moeilijker aan te vallen door rupsen, echer ongezonde planten steken meestal de rest aan en dan gaat je plantengoed kapot.



gulden middenweg ? mest correct, gebruik organische meststof, gebruik grote diversiteit in je tuin, enkele bomen, verschillende soorten bloemen, etc... probeer chemicalien te vermijden
 
Lid geworden
24 apr 2007
Berichten
413
Waarderingsscore
1
Punten
0
Ik geef je helemaal gelijk Rombaft.



Ook dat de landbouw wellicht de grootste impact heeft. Maar als tuinier heb je ook je invloed. Als ik zie wat er in mijn tuin, de meest ecologische van de omgeving, qua natuurdiversiteit presteert, dan is dat bemoedigend.



Vandaag mijn topic hier, hopelijk kan het bouwers overtuigen om niet enkel in grote lappen gras te denken en de rest te weren/kapotspuiten.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
6.938
Waarderingsscore
3
Punten
0
Al enkele jaren probeer ik meer en meer diversiteit te brengen in de tuin, velen vinden dat natuurlijk not done want volgens hen is een mooie tuin, een rechtlijnige, keurig aangelegde tuin.



Ik laat het vrijer zonder het buitensporig te laten worden, ik maai het gras nog steeds regelmatig, (on)kruiden op de verkeerde plaats worden nog steeds verwijderd.

Mussen laat ik echter gerust broeden onder de zijgevelpannen (en die populatie groeit dus continue aan in onze tuin). Er zijn volop hagen aangeplant (waaronder ook bloesemhaag van Natuurpunt evenals hun vogelbosje) en je merkt dat er meer leven in de lucht hangt. Dit jaar heb ik dan een stuk braakliggend grond ingezaaid met zo'n veldbloemenmengsel, wel dat is eens iets anders en er staan eigenlijk wel leuke bloemen tussen. Het gonst er ook van de bedrijvigheid.



Onlangs liep ik in de tuin en plots vertrok er een patrijs/fazantenvrouwtje van voor mijn voeten.



Elk kan gerust zijn steentje bijdragen, je moet dat echter willen.



En neen, ik ben geen supergroene, of geitenwollensokkendrager. Een tuin hoeft voor mij tegenwoordig echt niet meer perfect te zijn, wil ik rustig liggen in de hangmat, eens rustig kuieren in de tuin of gewoon even in het gras liggen, wel dat gaat perfect daarin. Ondertussen geniet ik van de omgeving.
 
Lid geworden
16 mrt 2006
Berichten
169
Waarderingsscore
0
Punten
0
vorig jaar prairietuin aangelegd en toen waren er redlijk wat vlinders te vinden, op een bepaald moment telde ik er een 150-tal.Dit jaar echter armoede troef buiten 4 witjes ,1 argusvlinder en 1 zandoogje was er niets te tellen, hommels en bijen daarentegen floreren als nooit tevoren maar de vlinders laten het afweten
 
Lid geworden
25 jul 2010
Berichten
1.100
Waarderingsscore
0
Punten
0
Boeren hebben altijd mest en vergif gebruikt.

Mijns inziens zijn de 'gewone' tuinen veel te regimentair in vergelijking met tuinen van pakweg 20 jaar geleden en de laatste 10 jaar mag er nergens nog een bloemeke in de tuin, behalve soms dan 'witte' bloemen.

Ik ben 12 jaar weg geweest uit Belgie en het verschil is immens.
 
Lid geworden
23 jan 2007
Berichten
15.605
Waarderingsscore
1
Punten
0
Het grootste probleem van de landbouw is de monocultuur

in zo'n enorm veld mais of aardappelen leven echt niet zoveel verschillende beestjes.

Sloten worden gedempt, houtkanten gerooid, en het is enkel en alleen nog opbrengst gewas.

In tuinen vindt je duizend keer meer beestjes dan op een veld kolen.

hier en daar lopen wel projecten om landbouwers aan te zetten het landschap weer zn zachte grenzen te geven rondom velden.
 
Lid geworden
2 jan 2009
Berichten
3.425
Waarderingsscore
1
Punten
0
Maar om zomaar de schuld naar de landbouw te schuiven is toch ook wel kort door de bocht.

Wie wil er een appel met een putje, wie wil er een patat die wat kleiner is en wie klaagt er over "onkruid"? Juist ja, de consument die een perfect gemaaid gazon wil, zonder andere plantjes in. Wie wil er een strakke nette tuin? Juist ja, diegenen die klagen dat er minder vlinders en vogels zijn? Juist ja, diezelfde consument.



Wil je de natuur vooruithelpen, zorg dan voor vlinderminnende planten in je eigen tuin, laat bermen bermen zijn, zonder ze kort te maaien. En op die manier maak je het al een pak beter.
 

monalisa

Zeer Actief lid
Lid geworden
27 mrt 2006
Berichten
7.633
Waarderingsscore
5
Punten
38
Ik heb dit jaar ons gazon niet glad gemaaid, maar met klavereilandjes. De bijtjes en andere beestjes vinden het fantastisch.



http://twitpic.com/5hsl9w



Volgend jaar zou ik in die 'eilandjes' bloemenzaad willen strooien. Gaat dat pakken of moet ik daar gras voor verwijderen? Dit voorjaar hebben we op een braakliggend/onkruidstukje zaad voor eenjarige bloemen gestrooid en da's eigenlijk goed gelukt. Alleen spijtig dat het eenjarigen waren...
 

tjay

Zeer Actief lid
Lid geworden
21 jun 2011
Berichten
8.688
Waarderingsscore
27
Punten
38
aBart wrote:
Vandaag mijn topic hier, hopelijk kan het bouwers overtuigen om niet enkel in grote lappen gras te denken en de rest te weren/kapotspuiten.



Ik hoop dat je er in slaagt! Bij de aankoop van m'n huidige woning heb ik een mooi rechthoekig stuk gazon erbij gehad. Persoonlijk gruwel ik van gras -- het vergt veel (te veel) onderhoud en eerlijk gezegd, het is niet dat ik er echt ooit zelf op speel ofzo (kleine is nog wat te jong).



Ik tel af letterlijk af tot de dag dat ik wat struiken en meer diversiteit kan aanbrengen (momenteel zit ik nog met enkele andere zware kosten). Ik vind het nu al fantastisch om in de moestuin alles te zien groeien en evolueren, om elk jaar de fruitbomen te zien bloeien en er dan uiteraard ook de vruchten van te plukken... Als je dan wat vlinders en vogels in je tuin kan bijkrijgen door meer diversiteit aan begroeiing te plaatsen, maakt dat het toch allemaal wat mooier en genietbaarder.



Damn, ik ben oud aan het worden :D.



Mvg,



Tim
 
Lid geworden
24 apr 2007
Berichten
413
Waarderingsscore
1
Punten
0
Tof idee Mona. Een vorm van maaibeheer. Ikzelf pas het ook toe maar dan zonder maaien. :mrgreen: . Te lui om het twee keer per jaar te maaien, maar ik laat sommige stukken tuin gewoon doen. Daar leeft de natuur in de vorm van sprinkhanen, lieveheersbeestjes, allerhande kevers, ... In combinatie met een hoop groenafval dat ik niet verwerkt kreeg en dan maar op een hoop kieperde in een hoekje, heb ik nu ook egels daarbij.



Tsay, waar je over praat zijn toch de grote investeringen niet, een beetje plantgoed? Over hoeveel tuinruimte spreken we?



Kidcool: goed bezig!
 
Lid geworden
25 jul 2010
Berichten
1.100
Waarderingsscore
0
Punten
0
monalisa wrote:
Ik heb dit jaar ons gazon niet glad gemaaid, maar met klavereilandjes. De bijtjes en andere beestjes vinden het fantastisch.



http://twitpic.com/5hsl9w



Volgend jaar zou ik in die 'eilandjes' bloemenzaad willen strooien. Gaat dat pakken of moet ik daar gras voor verwijderen? Dit voorjaar hebben we op een braakliggend/onkruidstukje zaad voor eenjarige bloemen gestrooid en da's eigenlijk goed gelukt. Alleen spijtig dat het eenjarigen waren...



Je kan altijd zaadjes collecteren van je eenjarigen. Soms zaaien ze zichzelf verder, zonder je tussenkomst.

Mooie eilandjes in je tuin. :D



Ik had zinnia zaden gekregen van mijn nicht. Ik kan de kleurenpracht echt geen eer aandoen met mijn foto toestel, je moet ze in levende lijve kunnen zien.

2l8b6rq.jpg




Zinnia's zijn zeer geliefd bij vlinders, maar ja het is niet echt een contemporaire bloem hé.
 
Lid geworden
24 apr 2007
Berichten
413
Waarderingsscore
1
Punten
0
Tokke1976 wrote:
Maar om zomaar de schuld naar de landbouw te schuiven is toch ook wel kort door de bocht.

Wie wil er een appel met een putje, wie wil er een patat die wat kleiner is en wie klaagt er over "onkruid"? Juist ja, de consument die een perfect gemaaid gazon wil, zonder andere plantjes in. Wie wil er een strakke nette tuin? Juist ja, diegenen die klagen dat er minder vlinders en vogels zijn? Juist ja, diezelfde consument.



Dit is "de" consument, maar zouden dit dezelfde types consumenten zijn? Diegene die ik ken met biljartlakentuinen, liggen veel minder wakker van vlinders of vogels, die vinden het gewoon lastig dat die paar vogels die hun tuin bezoeken dan ook nog iets achterlaten.



Tokke1976 wrote:
Wil je de natuur vooruithelpen, zorg dan voor vlinderminnende planten in je eigen tuin, laat bermen bermen zijn, zonder ze kort te maaien. En op die manier maak je het al een pak beter.



Zo is dat.
 
Lid geworden
24 apr 2007
Berichten
413
Waarderingsscore
1
Punten
0
Ah ja Mona, wat dat bloemenzaad betreft, dat gaat waarschijnlijk niet lukken zonder dat je het gras verwijderd, nee.
 

MB

Lid geworden
9 aug 2007
Berichten
617
Waarderingsscore
0
Punten
0
Ons verkavelingstuintje.



De eerste 2 foto's zijn van een week geleden, de laatste 2 zijn van deze avond.



Voorlopig nog niet veel vlinders gezien. We hebben wel hop staan als waardeplant. Deze was aangevreten en er zouden wel rupsen opgezeten hebben. Achter het tuinhuis hebben we een rommelhoekje en daar zouden de beestjes zich thuis moeten voelen.



Wel hebben we al zeer veel bijen en hommels gezien. Een aantal waterjuffers, 1 kikker en 1 egeltje zijn ook al gespot. Voor de rest zitten er slakken, 6 windes en een zonnebaars in het vijvertje (zonder een filtersysteem trouwens)





img_5175.jpg


img_5176.jpg


img_5208.jpg


img_5209.jpg
 
Lid geworden
10 okt 2008
Berichten
8.080
Waarderingsscore
11
Punten
0
Tof tuintje MB! Waarschijnlijk in schril contrast met de vierkante strakke 'pelouses' en buxushagen in je direct omgeving? Kzal binnenkort ook eens pogen wat foto's te uploaden
 
Lid geworden
14 jun 2006
Berichten
2.216
Waarderingsscore
0
Punten
0
een strak gezon mag niet gaan beletten dat je mooie perkjes aanlegt.

In de tuin heb ik verschillende perkjes met daar nogal wat diversiteit in, gaande van daglelies, lavendel, siergrassen, spirea's, clematis, boompjes, bessenstruik, druivelaar, hagen, etc.. en natuurlijk in het voorjaar een hele hoop verschillden bollen .



Desondanks heb ik de indruk dat de vlinders vooral de lavendel smaken ;-)
 

Hert

Lid
Lid geworden
9 nov 2008
Berichten
386
Waarderingsscore
1
Punten
18
Het probleem zit em in heel de maatschappij vind ik. Alles moet met minimale verliezen en maximale opbrengst en het moet "proper" (*gruwelt*) zijn.

Houtkanten worden gerooid want van hout kan men niet eten en het is lastiger voor de landbouwer om er omheen te werken.

Bloemenrijke hooilanden worden zo zwaar bemest zodat enkel raaigras kan overleven, want dit brengt meer op.

Hagen worden verwijderd en gatlelijke bekaertdraden of beton-met-hout schuttingen worden in de plaats gezet want dat is properder en vraagt minder onderhoud.

Ik ken hier iemand in de buurt die zijn achtergebuur in proces heeft getrokken omdat de vogels de vlierbessen die van de achterbuur zijn vlierstruiken komen op zijngazon en oprit laten vallen... :?

Enzovoort enzoverder. Echt een trieste evolutie.



Toen ik ons huis kocht lag de tuin vol met klinkers en gazon. Toen ik de boel aan het opbreken was kwam men soms vragen wat ik van plan was. Ik legde dan uit: bloemenweide, amfibieenpoel, gemengde haag,.... De reactie was steeds ongeveer hetzelfde:

"Waarom doet ge nu die klinkers weg, das toch proper?"

"Maar dat gaat vanalle beesten aantrekken!"

"Amai, ge gaat nogal last hebben om het onkruid uit uw bloemenweide te houden!"

...



:roll:
 

TomEnNatalie

Zeer Actief lid
Lid geworden
20 apr 2007
Berichten
1.398
Waarderingsscore
0
Punten
36
Die "lelijke" Bekaertdraad is nu eenmaal soms nodig om uw klein mannen van het straat te houden.

Bij mij is de tuin vorige week opgeleverd in staat van klinisch, rechthoekig met zwarte draad errond. Gras is ingezaaid. Dit is echter stap 1. Volgende stappen zijn de schuine kant van de tallud inzaaien met iets geur-kleurrijk (boompjes, lavendel,... suggesties zijn hier altijd welkom), het klinische, rechthoekige gazon minder rechthoekig en klinisch maken dmv borders, bloemenperken, aanleg van reeks fruitbomen.

Eén van de hoeken is gereserveerd voor een aantal vlinderstruiken. Ongelofelijk mooi en fantastische geuren.
 
Lid geworden
11 mrt 2006
Berichten
6.938
Waarderingsscore
3
Punten
0
TomEnNatalie wrote:
Die "lelijke" Bekaertdraad is nu eenmaal soms nodig om uw klein mannen van het straat te houden.

Bij mij is de tuin vorige week opgeleverd in staat van klinisch, rechthoekig met zwarte draad errond. Gras is ingezaaid. Dit is echter stap 1. Volgende stappen zijn de schuine kant van de tallud inzaaien met iets geur-kleurrijk (boompjes, lavendel,... suggesties zijn hier altijd welkom), het klinische, rechthoekige gazon minder rechthoekig en klinisch maken dmv borders, bloemenperken, aanleg van reeks fruitbomen.

Eén van de hoeken is gereserveerd voor een aantal vlinderstruiken. Ongelofelijk mooi en fantastische geuren.



tiens, ik heb nooit draad nodig gehad om mijn klein mannen van straat te houden hoor.

Nochtans ze kunnen hier langs meerdere plaatsen op straat geraken. Een poort is er zelfs niet op de oprit. :wink:
 
Blijf op de hoogte en schrijf je in voor 
onze nieuwsbrief
Bovenaan