Bodembedekker onder haag

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van windsor
Lid vanaf: 13/10/2010
87 berichten

Ik ga 20m ligustrum haag zetten in een plantvak van 80 cm breed. Het plantvak is ingesloten door borduren. Ik wil vermijden om veel onkruid te wieden...best een bodembedekker plaatsen of schors(+ Worteldoek?) of ...+ Hoe doe ik dit best?

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
14775 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Euh je gaat altijd onkruid krijgen, zeker de eerste 2 jaar . Of je nu afdekt met schors of dat je ga werken met bodembedekkers. 

Schors moet je minstens 10 cm dik leggen ( worteldoek is in principe niet nodig) en dan heb je wel minder onkruid. echter onkruid kiemten groeit ook OP de schors. Worteldoek gaat enkel de onderliggende onrkuiden beletten om door te worteldoek te groeien. Zaden meegebracht door beesten, mensen vogels, de wind gaan wel weelderig groeien.

Bodembedekkers gaan het eerste jaar nooit een volledige bodembezetting geven !! Pas na het derde jaar mag je verwachten dat bodembedekkers 100% van de zichtbare bodem hebben afgedekt. En tegen die tijd is hogelijk je haag volledig volgroeid en sterven de bodembedekkers sowieso af. Of je moet gaan naar het type klimop, die woekeren dan wel in je haagplanten.

Het wordt veel ' verkocht ' in de tuinaanleg om onder een haag bodemebedekkers aan te planten of om te werken met boomschors maar eigenlijk is dit onzin. HEt is een kwestie van snoeien. snoei je planten dadelijk na het aanplanten in. Rigoreus, aktiveer de planten om zijknoppen te ontwikkelen en te forceren. Die hoogte is niet belangrijk, je met je breedte van 80 cm zo snel mogelijk halen en dat doe je met gericht en vakkundig te snoeien op de breedte. Snoei dan ook ineens al konisch.

En ondertussen hak je met een fijn halvemaan hakje elke maand even de bodem onder de haag zodat onkruiden geen kans maken.  

afbeelding van c00kie
Lid vanaf: 22/03/2006
10980 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

lukanar schreef:

En ondertussen hak je met een fijn halvemaan hakje elke maand even de bodem onder de haag zodat onkruiden geen kans maken.  

Ik probeer dat overal waar onkruid wel een kans maakt te doen, en dan moet je inderdaad geen onkruid wieden... 

Maar owee als je het vergeet, onkruid kent geen genade unknownsadcrying

Hallo kroket, een koekje voor de dorst stilt je honger niet!