beplanting grote plantenbak voortuin

Reageren
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Afdrukken
afbeelding van Karen V
Lid vanaf: 19/05/2015
28 berichten

Hallo

Binnenkort willen we onze voortuin laten aanleggen en aanplanten.
We dachten dit eerst met betonnen L-profielen te doen, maar zagen op verschillende plekken dat dit na een tijd nog al vuil (mos, ..) wordt.
Een tuinaannemer stelde ons voor om met grijs-blauwe steen te werken. De trap zou een anti-slib rand krijgen, tegen het uitglijden.
Is dit een goed idee?

Voor de aanplanting van de zuidgerichte plantenbakken stelde hij volgende planten/bomen voor;

- acer palmatum of cornus nuttali monarch
- pennisetum alopercuroides (al vind ik sommige 'groenere' varianten wel mooier.. kan dit ook?)
- liriope muscari of waldsteinia ternata (als bodembedekker)

Ik vraag me af of de voortuin niet te 'wild' wordt met deze planten?
Want wij willen graag een 'strakke' voortuin, maar kennen zelf niets van soorten planten of bomen..

Bedankt, groetjes, Karen

Reacties

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15857 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Een antisliprand bij een gladde steen is nooit overbodig. Maar met de aanduiding : " ...grijs-blauwe steen ... " ben ik niets mee. Bedoel je een granietsteen, of toch een basalt, kan natuurlijk ook de henegauwseblauwe steen zijn. Maar nog meer van belang is de afwerking van je steen. Gezaagd, gebrand, gebouchadeerd, frijnslag ..... speelt allemaal een rol in afwerking, stroefheid, onderhoud en wat nog.

Voor de aanplantingen. Misschien toch eens wat afmetingen geven? Is wel zo handig voor de plantafstanden.

Acer palmatum of Cornus nuttallii ' Monarch'... waar komt die ?

Het vooraanzicht in 3d geeft me de indruk dat deze voortuin niet zo diep is. Je weet toch, of je tuinaannemer heeft dit toch minstens gezegd dat de Acer palmatum een boom is die tot 12 meter hoog kan worden? Meer nog, ik zie veel verharding en daar kan een Acer palmatum echt niet in groeien. Acer palmatum groeit ook zeer breed waaiervormig uit, kroondiameters van 10 meter is geen uitzondering.

De Cornus nuttallii 'Monarch'  is iets kleiner , zeg pakweg 8 meter , breedte zit rond de 6/8 meter. Wel mooi opgaande doorgaande hoofstam. Maar weer het grootste struikelblok: Cornus nuttalli Monarch verdraagt geen verharding.

Beide zijn wel geschikt zandgrond.

Pennesitum heb je in verschillende soorten, waarbij de varieteit 'Hameln'  of ' Tall Tails' mijn voorkeur hebben. Pennisetum is wel in soort bruin van twijg. Keuze is meestal gebaseerd op de winterverschijning en op de opvallende witte aar.

Bij een aanplant met pennisetum is een bijkomende aanplant met een bodembedekker niet nodig, na een groeiseisoen is pennesetum al aan het uitstoelen. Waldsteina in bloembakken ( droge bodem) kan echt niet. Walsteine is een moerasplant, dus vraagt een natte bodem en veel schaduw.

Mag ik even meegeven dat de manier van plantentekenen te realistisch is. Ofwel teken je abstract ofwel realistisch, maar hier klopt de tekening van de plant niet met het voorgestelde plantgoed. Dit brengt de gebruiker in verwarring.  Vergelijk het met een tekening van een Renaultclio  en zeggen dit is een mercedes m555 weet ik veel.

 

 

 

afbeelding van Karen V
Lid vanaf: 19/05/2015
28 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Dag Lukanar

 

bedankt voor je uitgebreide reactie!
De schets is van onze architect, de planten in de bakken zijn dus niet realistisch. Maar ik had hem toegevoegd om een beeld van de bakken te hebben. De hoge bak is ongeveer 1mx4m, de lage bak 1,5m x 4m.

Met grijsblauwe steen bedoel ik, blauwe Chinese steen, die er volgens de tuinaannemer meer grijs dan blauw zou uit zien.

De aanplanting:
- Ik heb geen idee in welke bak welke plant komt. Maar ik denk de boom in de hoogste bak, iets voor het raam, zodat wij wat 'beschut' zitten. Maar de groottes van de bomen lijken me niet realistisch, omdat we in een rijhuis op een drukke steenweg wonen.. Welke boom zou dan wel passen? Want de voortuin is zuid-gericht..
- Bedankt voor de tips van de Pennesitum!
- Zijn er nog andere planten die wel zouden passen? Ik ben al op zoek gegaan naar voorbeelden van grote plantenbakken, maar het is moeilijk te vinden..

Bedankt Smile

afbeelding van lukanar
Lid vanaf: 27/03/2007
15857 berichten
Quote
Voeg een andere quoty toe of reply now
Rapporteer

Ik zou nooit op zo'n korte afstand en dan nog in verhoogde bakken een boom voorzien.

De 2 voorgestelde bomen, Acer palmatum en Cornus nuttallii "Monarch" zijn stommesweg veel te breed voor zo'n kleine oppervlakte. Reken maar hun kroonvolume als wortelvolume en dan snap je waarom zo'n bakske van 1 x 4 echt wel te klein is. Je kan natuurlijk bonzai technieken toepassen op deze boom, maar denk dat je dit niet gelukkig maakt.

Waarom geen taxushagen ? en in het onderste vak een mooie opgaande struik?